Hoppborg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hoppborg
Elefantformad hoppanordning.

En hoppborg, även kallat hoppslott,[1][2] är en lekanordning i form av en uppblåsbar byggnad som fylls av luft, avsedd för barn att leka i, med möjligheterna att hoppa och studsa runt i den. Namnet kommer av att den oftast är formad som en borg, men även andra former förekommer, till exempel elefant.[3] Hoppborgar finns i olika storlekar och för såväl inomhus- som utomhusbruk. En del hoppborgar har inbyggd rutschkana eller vattenrutschkana.

Särskilda eldrivna fläktar fyller kontinuerligt på med luft i hoppborgen. Specialsömmar i hoppborgen släpper ut luft vid tyngdbelastning och på så sätt skapas studseffekten.[4]

Olyckor[redigera | redigera wikitext]

Det har inträffat allvarliga olyckor efter att hoppborgar lyft från marken med vindens hjälp, även efter att hoppborgarna varit fastsatta i marken. I juli 2006 omkom två personer i England efter att ha kastats ut ur en svävande hoppborg.[5] I maj 2014 skadades två barn svårt efter att en hoppborg i delstaten New York i USA steg flera meter över marken.[6] I december 2021 dog sex barn och tre andra blev allvarligt skadade vid en olycka i Devonport i Tasmanien i Australien.[7] Olyckan orsakades av en kraftig vind som förde hoppborgen 10 meter upp i luften, samtliga barn var i 10-års åldern.

Källor[redigera | redigera wikitext]