Hoppets torg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hoppets torg
Smålands enskilda bank, Jönköping 03.jpg
Tidigare Smålands Banks huvudkontor
AnlagtOmkring 1964
NamngivetOkänt
Tidigare namnLilla torget, Trekanten
Läge
PlatsÖster, Jönköping
Betydelse
MonumentHoppets vision av Rune Karlzon, 1967

Hoppets torg är en gågata på Öster i Jönköping.

Ursprungligen från anläggandet av Jönköping öster om Hamnkanalen under 1600-talets första hälft var platsen där Hoppets torg ligger idag en gatukorsning, där Smedjegatan grenade ut sig i en svag båge från huvudgatan Östra Storgatan för att sedan löpa parallellt med Östra Storgatan fram till Hovrättstorget.

På en karta från 1854 finns gränden Hoppets gränd markerad från gatukorset Lilla Torget, eller Trekanten, till norra Munksjöstranden, där en kaj anlades i slutet av 1800-talet.[1]

Torget fick namnet Hoppets torg 1964 efter gränden.[1]

Hoppets torg omgavs från sekelskiftet 1901 av två samtidigt uppförda fem- och sexvåningars bankpalats: Jönköpings Stads och Läns Sparbanks huvudkontor i söder och Smålands Enskilda Banks huvudkontor i öster på en kilformad tomt mellan Östra Storgatan och Smedjegatan. Det senare ritades av Gustaf Wickman och invigdes 1901. Sparbankshuset revs 1962 efter sättningar och ersatts 1965 av en ny byggnad för Jönköpings läns sparbank, ritad av Johan Wohlert och Folke Hederus. Ett tredje, fyravånings bankhus i gult fasadtegel, ritad av Kjell Westin uppfördes 1943–1944 för Svenska Handelsbanken på torgets västra sida med fasader också mot Östra Storgatan och Hamnkanalen.

År 1967 invigdes Rune Karlzons bronsstaty Hoppets vision.[2]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]