Hostel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Följande artikel handler om filmen, för hotellformen, se Vandrarhem
Hostel
GenreSkräck
RegissörEli Roth
ProducentEli Roth, Inte tarantino och Mike Fleiss
ManusEli Roth
SkådespelareJay Hernandez, Derek Richardson, Eythor Gudjonsson m fl
OriginalmusikNathan Barr
ProduktionsbolagLions Gate Films, Screen Gems Inc., Raw Nerve, Next Entertainment
Premiär2005
Speltid90 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
UppföljareHostel 2
IMDb SFDb

Hostel är en amerikansk skräckfilm från 2005 i regi av Eli Roth.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Två amerikanska backpackers reser till ett vandrarhem utanför slovakiska Bratislava efter att de av en vänlig främling hört att de slovakiska kvinnorna är både ovanligt vackra och synnerligen lättfotade. Vid ankomsten blir de sedan inte besvikna – vandrarhemmet motsvarar alla deras förväntningar, och alkoholen, drogerna och sexet flödar. Lyckan ska dock visa sig bli kortvarig, och när deras isländske medresenär plötsligt försvinner under mystiska omständigheter börjar de sakta att inse att allt inte står helt rätt till. Det visar sig snart att det på vandrarhemmet bedrivs en sjuk och skräckinjagande form av människohandel, och det som tidigare sett ut som den perfekta resan förvandlas snart till deras värsta mardröm.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Hostel bygger på verkliga händelser som ska ha skett i Thailand1990-talet. Regissören och manusförfattaren Eli Roth hade från början tänkt sig att det skulle bli en dokumentärfilm av det, men fann snart att det både var för svårt och framförallt för farligt att börja forska i den morbida verksamhet som filmen behandlar. Filmens jaktscener och allt som utspelar sig på "utställningen" filmades främst i källaren till ett mentalsjukhus i Tjeckien och i en studio. Stadsscenerna är till största delen inspelade i Prag. Inget material filmades i Slovakien (där historien utspelar sig).

Regissören reste kort efter att filmen gått upp på biografer världen över till Island och gick där ut med en öppen ursäkt till hela det isländska folket för att han i filmen framställt islänningar som perverterade och alkoholiserade. Ursäkten godtogs även om det var svårt för den isländske presidenten att låta bli att skratta åt den bisarra situationen.[källa behövs]

Regissören har en cameo-roll i filmen; han syns hosta i bakgrunden på coffeeshopen i Amsterdam.

Två uppföljare har gjorts, Hostel 2 (2007) och Hostel 3 (2011).

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]