Hotel Elfverson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hotel Elfverson strax efter invigningen ca 1902.
Hotel Elfverson efter tillbyggnationen ca 1913.
Hotellet år 2011, idag en bostadsrättsförening.

Hotel Elfverson var ett klassiskt badhotell i Mölle, Höganäs kommun, Skåne län.

Den äldsta hotelldelen (idag nedbrunnen) byggdes år 1902 av Johan Elfverson, tidigare innehavare av Kullagården. Arkitekt var Ola Anderson, Helsingborg. Hotellet hade från början 9 rum.

På grund av den stora turistströmmen till Mölle gjordes en stor tillbyggnad år 1913. Efter tillbyggnaden blev hotellet det största i Mölle, med 53 rum, matsal, socitetssalong, m.m. Hotellet blev centrum för ett omfattande nöjesliv. Kända artister som Sven-Olof Sandberg, Ulla Billquist och Gunnar Hahn uppträdde på somrarna.

År 1945 inköptes hotellet av Reso AB som drev det under några år.

I augusti år 1953 brann den äldsta hotelldelen ned till grunden, och tre år senare såldes verksamheten till Ersta diakonianstalt, som gästhem i kristen regi. Det fick namnet Erstahus. Ett nytt ägarbyte skedde 1969, då hotellet blev ett konvalescenthem med namnet Bokelids konvalescenthem.

I slutet av 1980-talet inköptes fastigheten av Kaj Andersson och arkitekt Göran Knabe. Efter ritningar av den sistnämnde renoverades fastigheten och byggdes om till en hyresfastighet. Två radhuslängor tillkom framför hotellbyggnaden. När projektet gick i konkurs 1994 ombildades anläggningen till bostadsrättsförening. Den har namnet Bella Vista och omfattar 44 bostadsrätter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Håkan Lind: Bella Vista - en bostadsrättsförening som verkligen gör skäl för sitt namn. Möllekuriren nr. 4, 2001, s. 17.
  • Hans-Otto Pyk: Hotellen i Mölle. I: Kullabygd, årg. LXXVI, 2003, s. 41-43.
  • Erik Magnusson: Hotel Elfverson i Möllekuriren nr. 2, 2011, s. 32-34
  • Bostadsrättsföreningen Bella Vista i Mölle

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Magnusson, Erik; Täckström, Frederic (2012). Här ha vi det ljufveligt - Hotell och pensionat i Mölle och Arild genom tiderna. Mölle: Stilbildarna i Mölle. ISBN 978-91-980333-0-4