Kvarteret Ladugårdsgrinden

(Omdirigerad från Hotell Anglais)

Kvarteret Ladugårdsgrinden 18 från Stureplan 2009

Ladugårdsgrinden är ett kvarter bestående av tre byggnader beläget mellan Stureplan och Humlegården i centrala Stockholm. Kvarteret omges av Humlegårdsgatan, Biblioteksgatan och Sturegatan. Närmast Stureplan uppfördes 1885 hotell Anglais efter ritningar av Helgo Zetterwall. Hotellet revs 1955[1] och ersattes av ett nytt hotell med samma namn som placerade mot Humlegården. Mot Stureplan uppfördes i stället ett kontorshus ritat av Anders och Ivar Tengbom. Kvarterets tredje byggnad är en före detta biografbyggnad som vetter mot Biblioteksgatan.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kvarteret Ladugårdsgrinden var ursprungligen en del av kvarteret Sperlingens backe. När Sturegatan och Biblioteksgatan drogs fram här under 1800-talets slut avsnördes två områden från Sperlingens backe. På 1920-talet bytte de namn till Landbyska verket respektive Ladugårdsgrinden.

På platsen för kvarteret fanns tidigare en vapenprydd gallergrind ut till Ladugårdslandet som gav kvarteret sitt nuvarande namn. Området användes som betesmark av stadens borgare[2] Innan den gamla bebyggelsen revs inrymdes kvarteret även bostäder och bland invånarna i kvarteret fanns politikern Texas Ljungberg.

Hotell Anglais[redigera | redigera wikitext]

Hotell "Scandic Anglais" entré från Humlegårdsgatan, december 2009

Anglais är ett hotell, grundat 1885 i en byggnad belägen i kvarterets del mot Stureplan,[3] och ritad av Helgo Zetterwall, som revs 1959 tillsammans med bebyggelsen mot Humlegårdsgatan.

En ny hotellbyggnad uppfördes i den norra delen av kvarteret på Humlegårdsgatan 23 vid Humlegården 1963–1967 efter ritningar av arkitekt Leif Damgaard, som numer är en del av Scandic-kedjan[4] och kallas Scandic Anglais. Den nya hotellbyggnaden har en gatufasad i vit granit och en gårdsfasad i glaserat gult tegel. 2006 nyöppnades hotellet efter en totalrenovering under ledning av arkitektkontoret Koncept Stockholm AB. Hotellet har 230 rum samt restaurang, bar och en takterrass.

Kontorshuset[redigera | redigera wikitext]

På det gamla hotellets tomt närmast Stureplan uppfördes 1959 ett nytt kontorshus ritat av Anders och Ivar Tengbom. Kontorshus uppfördes i sju våningar med fasad i grå granit och diabas.[4]

Biograf Anglais / Festival[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Biograf Anglais

Kvarterets tredje hus, som idag är det äldsta i kvarteret, uppfördes mot Biblioteksgatan 1942–1943 efter ritningar av Albin Stark. Huset har fem våningar, och bottenvåningen inrymde ursprungligen den idag nedlagda biografen Anglais.[4] Biografens entré låg vid Biblioteksgatan 26 och var gestaltad i glas och lättmetall och kröntes av en uppåtriktat baldakin. Efter en modernisering av lokalen ändrades biografens namn i november 1968 till Festival. Stora delar av den ursprungliga inredningen hade rivits ut och antalet platser var nu 700. I september 1984 blev Festival nedlagd.[5]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]