Hotell Gyllene Knorren

Från Wikipedia
Hotell Gyllene Knorren
Hotel Gyllene Knorren spelades in på Ljunglöfska slottet i Bromma
GenreJulkalender
MedverkandeMaria Sid
Peter Engman
BerättarröstFillie Lyckow
MusikNiklas Fransson
Ulf Turesson
FotografTomaz Blanck
Antal avsnitt24
Längd (per avsnitt)15 minuter per avsnitt
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSvensk Filmindustri
Exekutiv producentBörje Hansson
ProducentJohanna Bergenstråhle
Sändning
OriginalkanalSVT1
Barnkanalen
SVT HD
Originalvisning1–24 december 2010
Bildformat16:9
720p
Ljudformat5.1
StatusAvslutad
Kronologi
FöregångareSuperhjältejul
UppföljareTjuvarnas jul
Relaterade programLångfilmen Hotell Gyllene Knorren – filmen
Externa länkar
IMDb SVT Play

Hotell Gyllene Knorren var 2010 års julkalender i Sveriges Television. Julkalendern är skriven av Måns Gahrton och Johan Unenge och regisserad av Mikael Syrén.[1] För första gången producerades inte julkalendern av SVT Drama, utan av Svensk Filmindustri. Första programmet lades upp före TV-sändningen, klockan 06.00 den 1 december 2010SVT Play. På kvällen 24 december, i samband med repriseringen av det sista avsnittet, visade SVT bakom-kulisserna-programmet Bakom julkalendern.

Hotellet utgjordes av Ljunglöfska slottet i Bromma.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Familjen Rantanen tar över ett hotell kallat Gyllene Orren som ligger i ett område som heter Östra Glesbygden. Mamma Ritva har tidigare jobbat på Finlandsbåtarna och pappa Roger har arbetat som dammsugarförsäljare. Vad de inte vet när de tar över hotellet från familjen Grossman är att de blivit lurade. Det har byggts en ny motorväg genom Östra Glesbygden och Grossmans har byggt ett nytt hotell vid denna. Därför är det Grossmans som får alla gäster medan Rantanen får kämpa för att överhuvudtaget få någon gäst. Problemen växer också genom att de lånat pengar för att kunna köpa hotellet och de saknar till och med pengar för att ge de fåtalet gäster de får mat. Ett annat problem är att deras kommun planerar att bygga en ny soptipp som eventuellt kan hota hotellet.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Papperskalender[redigera | redigera wikitext]

Papperskalendern

Årets papperskalender ritades av Johan Unenge och föreställer familjen Rantanen framför hotellet Gyllene (Kn)Orren. I bakgrunden syns konkurrenterna Grossmans hotell.

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

Den 25 februari 2011 hade långfilmen Hotell Gyllene Knorren – filmen biopremiär. Långfilmen är skriven av Paolo Vacirca, producerad av SF och regisserad av Mikael Syrén. Filmen utspelar sig på sommaren efter julkalendern och är baserad på karaktärer från TV-serien. Långfilmen har den alternativa titeln Världens finaste gris och fokuserar på minigrisen Pyret.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]