How I Met Your Mother

Från Wikipedia
How I Met Your Mother
OriginaltitelHow I Met Your Mother
GenreSituationskomedi
Skapad av
Medverkande
MusikThe Solids
Antal avsnitt208 (Lista)
Längd (per avsnitt)ca 22 minuter
Antal säsonger9
LandUSA USA
SpråkEngelska
Produktion
Produktionsbolag20th Century Fox Television
Bays Thomas Productions
20th Television[1]
Sändning
OriginalkanalCBS
Originalvisning19 september 2005-31 mars 2014
Bildformat480i (16:9 SDTV)
1080i (16:9 HDTV)
StatusAvslutad
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

How I Met Your Mother är en amerikansk komediserie för tv som skapats av Carter Bays och Craig Thomas. Första säsongen blev klar och sändes i USA mellan 2005 och 2006. Efter nio säsonger sändes seriens sista avsnitt 31 mars 2014. How I Met Your Mother visades i 208 avsnitt.[2]

I Sverige planerades serien heta Hur jag träffade din mamma, men man behöll sedan originalnamnet. Idag sänds programmet på TV6 och TV3 i Sverige. I Finland visas serien på Sub och MTV3. Sommaren 2013 sändes den på finska FOX under namnet Ensisilmäyksellä, i Danmark på TV3+, i Norge på Viasat.[källa behövs]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien handlar om Ted Mosby som berättar för sin son och dotter om händelserna som ledde till hur han träffade deras mamma. Teds berättelse börjar med när hans bästa kompis, Marshall Eriksen, avslöjar att han tänker fria till sin flickvän, Lily Aldrin. Just i det ögonblicket slår det Ted att han måste sätta fart om han också vill finna den rätta. Hans vän, Barney Stinson, hjälper honom med denna stora uppgift. Barney har dock en del ovanliga åsikter och förslag om hur man träffar tjejer. När Ted möter Robin Scherbatsky är han säker på att det är kärlek vid första ögonkastet och att hon är hans framtida livspartner, men livet är inte alltid så lätt.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Neil Patrick Harris, Cobie Smulders, Jason Segel, Alyson Hannigan och Josh Radnor.

Theodore "Ted" Evelyn Mosby (Josh Radnor)[redigera | redigera wikitext]

Ted är huvudfiguren i serien och är på jakt efter sitt livs kärlek. När hans bäste vän, Marshall friar till Lily inser han att han måste skynda sig att hitta någon innan det är för sent. Men uppdraget visar sig vara ganska svårt. Lyckligtvis får Ted hjälp av sina vänner, främst av Barney som dock visar sig ha ganska tveksamma metoder att tillämpa. Ted är arkitekt till yrket och tänker för mycket, i alla fall enligt Barney. Till slut träffar Ted den vackra Robin, de gör dock slut i slutet av säsong 2. Ted blir senare professor i arkitektur, vid samma tillfälle får tittarna reda på att hans livs kärlek, Teds framtida barns mamma, går på samma college som han är lärare.

Marshall Eriksen (Jason Segel)[redigera | redigera wikitext]

Marshall är advokat samt Teds bäste vän och har varit det sen de träffades som förstaårselever och rumskamrater på college. Han är tillsammans med Lily, som han också träffade på college, och de gifter sig i slutet av säsong 2. Marshall är övertygad om att allt övernaturligt existerar, till exempel spöken och Loch Ness-monstret. Han vågar inte heller besöka Seattle, då han är rädd för Bigfoot. Hans dröm var och är att jobba med att rädda miljön, men istället hamnar han på samma företag som Barney jobbar för; Goliath National Bank. Senare i serien går dock hans stora dröm i uppfyllelse och han får arbete på ett företag som kämpar för miljön. Efter att han misslyckades med ett fall bestämmer han sig för att bli domare, något som han blir anställd som i sista avsnittet av säsong åtta.

Han får under seriens gång också ett barn med sin fru, Lily Aldrin. Barnet får namnet Marvin Wait For It Eriksen. Mellannamnet Wait For It är Barneys förslag.

Detta fortsätter med att han får ytterligare ett barn, under sista säsongen när han får veta att Lily är gravid och barnet får namnet Daisy, efter tusenblomman (Daisy på engelska) som är ovanför Lilys graviditetstest. Man får veta senare i slutet av säsong 9 att det blir ett 3:e barn som är på väg men tyvärr inte vad barnet ska heta.

Robin Charles Scherbatsky Jr (Cobie Smulders)[redigera | redigera wikitext]

Robin är nyhetsreporter och har flyttat från Kanada till USA. Hennes intressen inkluderar att röka cigarrer, dricka whiskey och skjuta på övningsbanor. Hon skyller det på att hennes far egentligen ville ha en son. Under sina tonår var hon också en nationell popstjärna under namnet "Robin Sparkles", och hade en stor hit: "Let's go to the mall". Robin är också en hundmänniska, och hade 5 st hundar i början av serien. Hon anser sig också vara den snyggaste tjejen i baren som de brukar vara i. I början av säsong 5 blev hon tillsammans med Barney, men de gör slut några avsnitt senare. I säsong nio gifter de sig.

Barney Stinson (Neil Patrick Harris)[redigera | redigera wikitext]

Barney poserar som en narcissistisk översittare som bara är intresserad av att få tjejer, tjäna pengar och visa upp sig i dyra kostymer. Dessa tre saker lyckas han dessutom rätt bra med. Utöver sitt intresse för det ovanstående så har Barney ett mycket gott hjärta och han tar alltid hand om sina vänner och sin bror James. Barney har dessutom sedan slutet av säsong 3 varit förälskad i Robin och de blev tillsammans i början av säsong 5. Det tog slut bara några avsnitt senare, men det framgår att Barney fortfarande har starka känslor för henne. Barney går efter en viss kodex, kallad "The Bro Code" där det finns regler för hur "bros" ska bete sig gentemot andra "bros". Barney påstår att hans förfader Barnabus Stinson ska ha dikterat denna bibel-liknande litteratur, men det framstår snarare som att det i själva verket är han själv som har skrivit den. Barney är även författare till "The Playbook" som är en samling raggningsknep som han själv testat och utfört. I slutet av säsong 8 lurar han Robin med "The Robin" för att få henne tillbaka. I säsong 6 avsnitt 22 får man reda på att Barney har haft sex med 253 tjejer. Barney har blivit känd som seriens "breakout"-karaktär.[förtydliga]

Lily Aldrin (Alyson Hannigan)[redigera | redigera wikitext]

Lily är förskollärare, uppvuxen i New York. Hon mötte Marshall när hon gick på college, och de har varit tillsammans sedan dess. De gifte sig i slutet av säsong 2 efter mycket om och men. Lily är en konstnär på fritiden och riktar sig främst till veterinärer, då hennes konst av någon besynnerlig anledning lugnar hundar. Hon har väldigt bestämda principer och tankar som oftast inte går att rubba. Dessutom har hon problem med att hålla hemligheter, vilket har utnyttjats för att få saker att hända. Lily är mycket lojal mot sina vänner och gör alltid vad hon tror är bäst för dem, även om de själv inte kan se det just då. I slutet av säsong 6 fick man reda på att hon var gravid, och i säsong 7 får man reda på att det är en pojke (men redan i säsong 5 får man aningar om att det är en pojke då framtida Ted säger att Marshall slutade röka den dagen som hans son föddes). Lily har också ett shoppingproblem som resulterade i att hon maxade alla sina kreditkort och att de därför fick svårt att köpa lägenhet.

Återkommande roller[redigera | redigera wikitext]

Skådespelare Karaktär Framträdanden
Cristin Milioti Tracy McConnel Mosby, mamman Säsong 9
Bob Saget Teds vuxne berättarröst Alla säsonger
Lyndsy Fonseca Penny Mosby Alla säsonger
David Henrie Luke Mosby Alla säsonger
Christine Rose Teds mamma Virginia Mosby Säsong 2, 5, 6, 7, 9
Harry Groener Virginias make Clint Säsong 2, 5, 9
Ashley Williams Victoria Säsong 1, 7, 8, 9
Sarah Chalke Stella Zinman, Teds flickvän (2008) Säsong 3, 4, 9
Darcy Rose Byrnes Stellas dotter Lucy Zinman Säsong 3
Jason Jones Stellas exmake Tony Grafanello Säsong 4
Marshall Manesh Taxichauffören Ranjit Singh Alla säsonger
Joe Nieves Bartendern Carl MacLaren Säsong 1, 2, 4-9
Charlene Amoia Servitrisen Wendy Säsong 1-6
Frances Conroy Barneys mamma Loretta Stinson Säsong 4, 6-9
John Lithgow Barneys pappa Jerome Whittaker Säsong 6 och 9
Wayne Brady James Stinson, Barneys bror Säsong 2, 3, 6, 7, 9
Ben Vereen James pappa Sam Gibbs Säsong 6 och 9
Tim Gunn Sig själv, Barneys skräddare Säsong 5 och 9)
William Zabka Sig själv Säsong 8 och 9
Nazanin Boniadi Nora, dejtade Barney (säsong 6) Säsong 6, 7, 9
Becki Newton Quinn Garvey, Barneys flickvän (2012) Säsong 7 och 8
Chris Elliott Lilys pappa Mickey Aldrin Säsong 5-9
Suzie Plakson Marshalls mamma Judy Eriksen Säsong 1, 5, 6, 8, 9
Bill Fagerbakke Marshalls pappa Marvin Eriksen Sr. Säsong 1, 4-9
Ned Rolsma Marshalls bror Marcus Eriksen Säsong 1, 2, 4-8
Robert Michael Ryan Marshalls bror Marvin Eriksen Jr. Säsong 1, 2, 4-7
Joe Manganiello Marshalls vän Brad Morris Säsong 2, 5, 8
Matt Boren Gängets vän Stuart Bowers Säsong 1, 2, 4, 6, 7, 8
Virginia Williams Stuarts fru Claudia Säsong 1, 4, 6, 9
Bob Odenkirk Marshalls chef Arthur Hobbs Säsong 3, 5, 6, 8
Bryan Callen Bilson, medarbetare på GNB Säsong 1, 3, 4
Taran Killam Gary Blauman Säsong 1, 3, 4, 5, 9
David Burtka Lilys ex Scooter Säsong 1, 2, 4, 5, 6, 8, 9
Kyle MacLachlan Kaptenen (George Van Smoot) Säsong 6, 8, 9
Jennifer Morrison Zoey Pierson, Kaptenens exfru Säsong 6 och 9
Laura Bell Bundy Becky ”Boats Boats Boats” Säsong 6, 8, 9
Abby Elliott Jeanette Peterson Säsong 8 och 9
Ray Wise Robins pappa Robin Sherbatsky Sr. Säsong 6-9
Kal Penn Kevin, Robins pojkvän under s. 7 Säsong 7 och 9
Benjamin Koldyke Don Frank, Robins kollega ett tag Säsong 5
Michael Trucco Nick Podarutti, Robins ”hemliga crush” Säsong 6 och 8
Alex Denisof Robins kollega Sandy Rivers Säsong 1, 6-9
Ellen D. Williams Robins kollega Patrice Säsong 7, 8, 9
Ron Nicolosi Robins kameraman Mike Säsong 2, 5, 6, 8
Alan Thicke Sig själv Säsong 3, 5, 6, 8, 9
James Van Der Beek Robins första pojkvän Simon Trembley Säsong 3, 8, 9

Gästskådespelare[redigera | redigera wikitext]

Skådespelare Karaktär Framträdanden
Michael Gross Teds pappa Alfred Mosby Säsong 2 och 6; "Brunch" och "Last Words"
Erin Cahill Teds syster Heather Mosby Säsong 4; "Little Minnesota"
Moon Zappa Teds religiösa kusin Stacy Säsong 2; "How Lily Stole Christmas"
Eric Braeden Robins pappa i en flashback Säsong 4; "Happily Ever After"
Gibson Sjobeck Marcus Eriksen som ung Säsong 8; "The Pre-Nup"
Blake Bertrand Marvin Eriksen Jr. som ung Säsong 8; "The Pre-Nup"
Meagen Fay Lilys mamma Janice Aldrin Säsong 2; "Bachelor Party” och "Something Borrowed"
K Callan Lilys mormor Lois Säsong 2 och 7, tre avsnitt
Christina Pickles Lilys farmor Rita Aldrin Säsong 5 och 7; "Slapsgiving 2: Revenge of the Slap" och "The Slutty Pumpkin Returns"
Jack Walsh Lilys farfar Morris Aldrin Säsong 5 och 7; "Slapsgiving 2: Revenge of the Slap" och "The Slutty Pumpkin Returns"
Ryan Michelle Bathe Michelle, Lilys high school-kompis Säsong 3; "Sandcastles in the Sand"
Max Prado Lilys gamla klasskamrat Michael "Gasser" Sasser Säsong 4; "Happily Ever After"
Nicholas Roget-King Lilys elev Doug Säsong 2 och 3; "Monday Night Football" och "Little Boys"
Brad Rowe George, Dougs pappa Säsong 3; "Little Boys"
Jennifer Ann Wilson Marshalls svägerska Ashley Eriksen Säsong 1; "Belly Full of Turkey"
Tracey Ullman Robins mamma Genevieve Sherbatsky Säsong 9, tre avsnitt
Lucy Hale Robins syster Katie Säsong 2 och 9; "First Time in New York" och "Vesuvius"
Ryan Pinkston Katies expojkvän Kyle Säsong 2; "First Time in New York"
Nicole Scherzinger Jessica Glitter, Robins före detta BFF Säsong 6; "Glitter"
Will Shadley Jerome ”J.J” Whittaker Jr. Säsong 6; "Legendaddy"
Ashley Benson Carly Whittaker Säsong 6; "Legendaddy"
Jai Rodriguez James make Tom Säsong 7 och 9; "The Rebound Girl" och "Gary Blauman"
Rob Huebel Magiläraren Mr. Flanigan Säsong 7; "The Magicians Code - Part Two"
Bob Barker Sig själv Säsong 2; "Showdown"
Regis Philbin Sig själv Säsong 4; Best Burger in New York
Alex Trebek Sig själv Säsong 6 och 8; "False Positive" och "P.S. I Love You"
Britney Spears Stellas receptionist Abby Säsong 3; "Ten Sessions" och "Everything Must Go"
Danneel Harris Stellas syster Nora Zinman Säsong 4; "Shelter Island"
Aisha Kabia Brads (ex)flickvän Kara Säsong 2; "Ted Mosby: Architect" och "World's Greatest Couple"
Robert Wisdom Laser Tags föreståndare McCraken Säsong 4; "Murtaugh
Will Sasso Bartendern Doug Martin Säsong 4 och 7; "The Fight" och "Tailgate"
Stacy Keibler Bartendern Karina Säsong 5 och 9; "Girls Versus Suits" och "Slapsgiving 3: Slappointment in Slapmarra"
Kevin Michael Richardson Nattvakten Stan Säsong 4; "The Three Days Rule"
Renée Taylor Teds granne Mrs. Matsen Säsong 4, 6 och 7, tre avsnitt
Jorge Garcia Ted och Marshalls vän Steve ”The Blitz” Henry Säsong 6 och 9; "Blitzgiving" och "Gary Blauman"
Chris Romano Teds high school-vän Adam ”Punchy” Punciarello Säsong 3, 6 och 7, fyra avsnitt
Stefanie Black Punchys fru Kelly Säsong 6 och 7; "Glitter" och "The Best Man"
Thomas Lennon Victorias f.d. fästman Klaus Säsong 8; "Farhampton" och "The Pre-Nup"
Colleen Smith Klaus syster Uta Säsong 8; "Farhampton"
Bryan Cranston Chefen Hammond Druthers Säsong 2 och 9, tre avsnitt
Marieve Herington Teds elev Betty Säsong 5, fyra avsnitt
Hong Chau Eleven Cook Pu Säsong 5; "Perfect Week"
Rachel Bilson Cindy Säsong 5, 6, 8 och 9, fyra avsnitt
Kaylee DeFer Cindys fru Casey Säsong 6 och 8; "Big Days" och "Band or DJ?"
Will Forte Randy Wharmpess Säsong 3 och 6; "Rebound Bro" och "Canning Randy"
Stephen Holland Douglas ”Creepy Back Rub Guy” Säsong 4; "Mosbious Designs"
Adrian Rice ”Fantasy Guy” Säsong 4; "Mosbious Designs"
Edward Flores ”Food Guy” Säsong 4; "Mosbious Designs"
Joel Spence ”Toy Guy” Säsong 4; "Mosbious Designs
Daniel O'Brien Marshalls f.d kollega Meeker Säsong 6; "Garbage Island"
John Cho Jefferson ”Jeff” Coatsworth Säsong 3; "I'm Not That Guy"
Martin Short Garrison Cootes Säsong 7 och 8, tre avsnitt
Jane Seymour Professor Lewis Säsong 2; "Aldrin Justice"
Geoff Stults Juristen Max Säsong 6; "Subway Wars" och "Architect of Destruction"
Maury Povich Sig själv Säsong 6; "Subway Wars"
Jimmi Simpson Pete Durkenson Säsong 7; "The Naked Truth"
Seth Green Daryl LaCoutre Säsong 8; "The Final Page - Part One"
James Tupper Derek Säsong 1; "The Limo"
Hayes MacArthur Curt ”The Ironman” Irons Säsong 3 och 4; "The Platinum Rule" och "Sorry, Bro"
Enrique Iglesias Gael Säsong 3; "Wait For It" och "We're Not From Here"
Orson Bean Robins pojkvän Bob i Teds ögon Säsong 3; "Slapsgiving"
Adam Paul Mitch ”The Naked Man” Säsong 4 och 9; "The Naked Man" och "How Your Mother Met Me"
Ryan Sypek Teds f.d assistent PJ Säsong 4; "Mosbious Designs"
Robbie Amell Nate ”Scooby” Scooberman Säsong 6; "A Change of Heart" och "The Exploding Meatball Sub"
Katie Walder Shannon, Barneys första flickvän Säsong 1 och 9, tre avsnitt
Stephanie Faracy Rhonda French, Barneys ”första gång” Säsong 3; "The Yips"
Dawn Olivieri Anna (gjorde tedmosbyisajerk.com) Säsong 2; "Ted Mosby: Architect" och "The Bracket"
Meegan Godfrey Becca DiLucci, tjej i fängelset Säsong 4; "Happily Ever After"
Jennifer Lopez Anita Appleby Säsong 5; "Of Course"
Katy Perry Zoeys kusin ”Honey” Säsong 6; "Oh Honey"
April Bowlby (Crazy) Meg Säsong, 3, 5 och 9, fyra avsnitt
Camryn Manheim Ellen Pierce Säsong 1; "Matchmaker"
Beth Lacke Dr. Sarah O'Brien Säsong 1; "Matchmaker"
Anne Dudek Teds exflickvän Natalie Säsong 1 och 5; "Return of the Shirt" och "Say Cheese"
Misti Traya Molly Mackenzie, Teds ”första gång" Säsong 2; "First Time in New York"
Janet Varney Stacey Gusar, dejtade Ted och Barney Säsong 3; "Little Boys"
JoAnna Garcia Maggie Wilks, Teds ”girl next door” Säsong 5; "The Window"
Danica McKellar Trudy, en av Teds one night stands Säsong 1 och 7; "The Pineapple Incident" och "Third Wheel"
Abigail Spencer Blah Blah / Carol Säsong 3 och 9; "How I Met Everyone Else" och "Gary Blauman"
Lindsay Price Cathy, dejtade Ted Säsong 3; "Spoiler Alert"
Mandy Moore Amy, var på en dejt med Ted Säsong 3; "Wait For It"
Courtney Ford Vicky, var på en dejt med Ted Säsong 4; "The Naked Man"
Brooke D'Orsay Skådespelerskan Margaret Säsong 4; "The Stinsons"
Rebecca Budig Holli, var på en dejt med Ted Säsong 4; "The Three Days Rule"
Lindsay Sloane Jen, Teds blind date Säsong 5; "Double Date"
Carrie Underwood Tiffany, hade Ted ”on the hook” Säsong 5; "Hooked"
Catherine Reitman Henrietta, var ”on the hook” Säsong 5; "Hooked"
Brooke Nevin Amanda, dejtade Ted Säsong 5; "Say Cheese"
Gina Comparetto Strawberry Säsong 5; "Say Cheese"
Judy Greer Royce, dejtade Ted Säsong 5; "The Wedding Bride"
Karissa Vacker Holly, var på en dejt med Ted Säsong 7; "Good Crazy"
Katy Stoll Lizbeth, var på en dejt med Ted Säsong 7; "Good Crazy"
Christen Irene Robyn, var på en dejt med Ted Säsong 7; "Good Crazy"
Katie Holmes ”The Slutty Pumpkin” Säsong 7; "The Slutty Pumpkin Returns"
Saba Homayoon Carls flickvän Yasmin Säsong 1; "Pilot"
Carla Toutz Sascha på flygplatsen Säsong 1; "Sweet Taste of Liberty"
Jon Bernthal Carlos Säsong 1; "Purple Giraffe"
Beth Riesgraf Tjej som jobbar med Carlos Säsong 1; "Purple Giraffe"
Erinn Bartlett Paralegalen Mary Säsong 1; "Mary the Paralegal"
George Cheung ”Korean Elvis” Säsong 1; "Nothing Good Happens After 2 A.M."
Kristin Denehy Barneys kusin Leslie Säsong 1; "Okay Awesome"
Jayma Mays ”Coat Check Girl” Säsong 1 och 8; "Okay Awesome" och "The Time Travelers"
Amy Acker Penelope, lär Ted regndans Säsong 1; "Come On"
Kathleen Rose Perkins Teds kollega Marybeth Säsong 1; "The Limo"
Emmanuelle Chriqui Chloe ”Crazy Eyes” Säsong 2; "Swarley"
Erin Cardillo Stripparen Treasure Säsong 2; "Bachelor Party"
Kevin Hefferman Porrstjärnan Steve Biel ”Ted Mosby” Säsong 3; "I'm Not That Guy
Dan Castellaneta Hemlöse mannen Milt Säsong 4; "Right Place, Right Time"
Darby Stanchfield Lägenhetens förra ägare Marissa Heller Säsong 5; "Robots Versus Wrestlers"
Kazu Nagahama Studenten Shin-Ya Säsong 5; "Robin 101"
Suzy Nakamura Dr. Kirby Säsong 6; "A Change of Heart
Danny Strong Prästen Trey Platt Säsong 6; "Last Words" och "Trilogy Time"
Vicki Lewis Dr. Sonya Säsong 7, tre avsnitt
Peter Gallagher Professor Vinick Säsong 8; "The Final Page - Part One"
Jane Carr Barnvakten Mrs. Buckminster Säsong 8; "Nannies"
Casey Wilson Krirsten Säsong 8; "Something New"
Keegan-Michael Key Calvin, Krirstens fästman Säsong 8; "Something New"
Mircea Monroe Wedding plannern Liddy Gates Säsong 8; "Romeward Bound"
Roger Bart Receptionisten Curtis Säsong 9, fem avsnitt
Andrew Rannells Darren ”The Devil” Säsong 9; "Bass Player Wanted" och "How Your Mother Met Me"

Avsnittsguide[redigera | redigera wikitext]

Säsong Avsnitt Sändningsdatum DVD-släppsdatum
Region 1 Region 2 Region 4
1 22 2005-2006 21 november 2006 7 maj 2007 25 juni 2007
2 22 2006-2007 2 oktober 2007 29 april 2009 16 april 2008
3 20 2007-2008 7 oktober 2008 29 april 2009 11 februari 2009
4 24 2008-2009 29 september 2009 18 november 2009 26 maj 2010
5 24 2009-2010 21 september 2010 8 november 2010 1 december 2010
6 24 2010-2011 27 september 2011 3 oktober 2011 5 oktober 2011
7 24 2011-2012 2 oktober 2012 29 oktober 2012 6 februari 2013
8 24 2012-2013 1 oktober 2013 30 oktober 2013 9 november 2013
9 24 2013-2014 23 september 2014 13 oktober 2014 22 oktober 2014

Spinoff[redigera | redigera wikitext]

Under våren 2021 tillkännagavs det att serien skulle få en spinoff, nämligen How I Met Your Father, där bland annat Hilary Duff spelar en av huvudrollerna. Serien hade premiär med tio avsnitt på streamingtjänsten Hulu den 18 januari 2022.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hämtat från: ryskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  2. ^ ”Hej då, Barney Stinson!”. Moviezine. http://www.moviezine.se/artikel/16625-hej-daring-barney-stinson. Läst 1 april 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]