Huacho

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Huacho (grundad som San Bartolomé de Huacho den 24 augusti 1571) är en stad vid Perus kust strax norr om huvudstaden Lima. Huacho är huvudort i Provinsen Huaura och också huvudort för Regionen Lima. Befolkningen uppgår till 50.575 invånare (1993).

Geografía[redigera | redigera wikitext]

Plaza de Armas de Huacho
Gatubild
Gatubild från Huacho.

Staden ligger i en bukt av Stilla havet 148 km norr om Lima, nära floden Huaura.

Huacho ligger längs den betydande trafikleden Pan-American Highway och intill naturreservatet Lomas de Lachay. Stadsbebyggelsen omfattar inte bara distriktet med samma namn, utan också distrikten Santa María i öster och Hualmay i norr.

Huacho ligger längst in i en bukt och klimatet är fuktigt och behagligt. I stadens närhet, tack vare det vatten som rinner av från Västra kordiljären i Anderna odlas ris, bomull, sockerrör och olika sädeslag. Detta har i sin tur gett upphov till en betydande bomullsindustri liksom även tvålfabriker och oljefabriker. Av betydelse är också ortens saliner, och badstränder som El Paraíso, där den arkeologiska fyndplatsen Bandurria ligger. Den viktigare produktionen av sockerrör är koncentrerad till Huauradalen.

Staden har bra kommunikationer med städer i inlandet som Sayán och Oyón, likaså med städer i norr som Trujillo eller Lima, tack vare Av. Panamericana.

Huacho var tidigare en av de viktigaste handelsstäderna norr om Lima. Bland attraktionerna märks det gamla kasinot, byggt av familjen Salinas, som besatt betydande jordegendomar fram till 1950-talet, och vars olika familjegrenar blev ägare till Haciendas Andahuasi, Quipico, Humaya eller Los Ángeles.

Andra betydande jordägarfamiljer i dalarna runt Huacho är De Las Casas, Crousillat, De Rutté, Dall'Orto, Letts eller Larraburre.

En viktig del av invånarna i Huacho utgörs av asiater, vars förfäder kom främst som kontrakterade arbetare på de viktigaste gårdarna i området.

Huacho har ett allmänt universitet, Universidad Nacional José Faustino Sánchez Carrión, som har flera olika fakulteter, bland annat en medicinsk fakulteten Facultad de Medicina Humana.

Vid universitetet finns ett arkeologiskt museum med samlingar från Chancaykulturen.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det var vicekungen Francisco de Toledo som valde att gruppera inkaindianernas olika ayllos i området till en reduktion[2], och valde för detta "Guachobukten". I konsekvens med detta döptes den 24 augusti 1571 denna reduktion till San Bartolomé de Guachu.

Under vicekungadömet tillhörde staden Huauraprovinsen och etablerade sig som hamn och fiskebas. 1774 utnämnde vicekungen José Antonio de Mendoza Huacho till pueblo (by) vilket då tillät anläggande av stadens torg (Plaza de Armas de Huacho) – fram till dess hade man ansett Huacho som bara en liten grupp hus (aldea).

Huacho var, liksom Huaura, en by som tog emot och gav husrum åt befrielsestyrkorna under ledning av José de San Martín, som den 27 november 1820 proklamerade för första gången Perus självständighet från balkongen i Huaura, en händelse som fortfarande är föremål för historiska studier.

Den 12 februari 1821 lyftes Huacho till distrito, tillhörande provinsen Huaral (Chancay), i departementet Lima. Kongressen som leddes av José de La Mar gav den 11 april 1828 Huacho titeln "Den mycket trogna staden". Den 23 januari 1830 lades Chancayprovinsen och Santaprovinsen samman och som provinshuvudstad utsågs staden Supe. Några få år senare skildes provinserna sig åter åt, och Chancay tillhörde då departementet Lima och Santa departementet Santa. Vid denna tidpunkt utsågs Huaura som provinshuvudstad i Chancayprovinsen. Detta varade i trettio år och redan den 23 januari 1866 utsågs Huacho till provinshuvudstad i provinsen Chancay.

Bland stadens tekniska framsteg fanns från 1892 en spårvagn i tjänst som drogs av mulor och hästar, kallad "blodspårvagnen", en linje som sträckte sig ända till Huaura och elektrifierades under perioden 1920 till början av 1930-talet. Huaura var då, efter Lima, den första staden som hade en egen elektrisk spårvagn.

Sedan 1911 var Huacho haft huvudkontor för Perus nordvästra järnväg, som förenade Huacho med Ancón, Sayan och Barranca.

Den 10 november 1874, fick Huacho stadsrättigheter och blev kvar som provinsens huvudort fast man avskiljdes från Chancay (idag i provinsen Huaral) och man skapade Huauraprovinsen. För närvarande, är staden Huacho också huvudort för de lokala myndigheterna för regionen Lima.

Befolkning[redigera | redigera wikitext]

Staden Huachos befolkning är huvudsakligen mestiser. Det finns också betydande minoriteter, som en följd av invandring, till exempel italienare, kineser, japaner och argentinare.

Befolkningen uppgår till 50.575 invånare (1993) och tillväxttakten i Huacho är för närvarande 4 procent per år.

Natur[redigera | redigera wikitext]

  • Naturreservatet Lomas de Lachay.
  • De mest kända badstränderna är Hornillos, Colorado, El Paraíso. Playa Chica, Punta Salinas, Centincla, Tambo de Mora och Las Yeseras.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor och fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Gran enciclopedia del Perú, ISBN 9972-625-13-3, Lexus editores, 1998, sid 671.
  2. ^ Reduktion kallades de byar som spanjorerna grundade med avsikten att indianfolken där skulle lära sig och anpassa sig till den spanska kulturen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia, Huacho, 2010-07-19.

Koordinater: 11°6′3.33″S 77°35′59.53″V / 11.1009250°S 77.5998694°V / -11.1009250; -77.5998694