Huddinge (pendeltågsstation)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stockholm commuter rail symbol.svgHuddinge
Huddinge station 2012c.jpg
Stationsinformation
KommunHuddinge kommun
PendeltågStockholms pendeltåg
Invigd1860
Kapacitet
Antal plattformar1 st
Förbindelser
Anslutande linjerSL bussar
StationssignaturHu
Föregående stationStuvsta
Efterföljande stationFlemingsberg
Linjekarta
Hudinge station map.jpg

Huddinge är en station på Stockholms pendeltågsnät, belägen vid Huddinge centrum i kommundelen Sjödalen-Fullersta inom Huddinge kommun.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Huddinge station ligger mellan stationerna Stuvsta i norr och Flemingsberg i söder på Västra stambanan. Restiden till stationen Stockholm City är cirka 15 minuter. Pendeltågen mot Södertälje går längs den äldre bansträckan Södertäljebanan som börjar strax söder om Flemingsberg (jämför Grödingebanan).

Pendeltågsstationen trafikeras av SL:s pendeltåg på spår 2 och 3. Fjärrtåg, till exempel SJ:s, och godståg passerar stationen på spår 1 och 4.

Huddinge pendeltågsstation består av en biljetthall med entré från en gångtunnel under spårområdet. Rulltrappa upp, hiss eller gångtrappa ned. Gångtunneln går mellan bussterminalen "Huddinge station" och Huddinge centrum med busshållplatsen "Huddinge centrum". Konstnärlig utsmyckning är Du har tid! - Snäckfossil med stjärnsystem, skapad av Nils G. Stenqvist 1986.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huddinge station inrättades 1860 när järnvägssträckan Stockholms södraSödertälje byggdes. Den kom att ingå i Västra stambanan, den järnvägslinje som då gick mellan Stockholms södra och Göteborg.

Att en station byggdes här går tillbaka på ett initiativ av Pehr Pettersson, dåvarande ägare på Fullersta gård. Han var en driftig lantbrukare och duglig affärsman och gav mark till Statens Järnvägar mot löftet att få en station anlagd i gårdens omedelbara närhet.[1]

Historiska bilder[redigera | redigera wikitext]

Utbyggnadstakt[redigera | redigera wikitext]

Nutida bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fullersta Gård - 400 år kulturhistoria "mitt i byn", utgiven av Huge Fastigheter, 2010, sid. 12.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]