Hoppa till innehållet

Huddinge station

Huddinge
Stationsinformation
KommunHuddinge kommun
PendeltågStockholms pendeltåg
Invigd1860
Kapacitet
Antal plattformar1 st
Förbindelser
Anslutande linjerSL bussar
StationssignaturHu
Föregående stationStuvsta
Efterföljande stationFlemingsberg
Linjekarta

Huddinge är en station på Stockholms pendeltågsnät, belägen vid Huddinge centrum i kommundelen Sjödalen-Fullersta inom Huddinge kommun.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Huddinge station ligger mellan stationerna Stuvsta i norr och Flemingsberg i söder på Västra stambanan. Restiden till stationen Stockholm City är cirka 15 minuter. Pendeltågen mot Södertälje går längs den äldre bansträckningen av Västra stambanan som börjar strax söder om Flemingsberg (jämför Grödingebanan).

Pendeltågsstationen trafikeras av SL:s pendeltåg på spår 2 och 3. Persontåg och godståg passerar stationen på spår 1 och 4.

Huddinge pendeltågsstation består av en biljetthall med entré från en gångtunnel under spårområdet. Rulltrappa upp, hiss eller gångtrappa ned. Gångtunneln går mellan bussterminalen "Huddinge station" och Huddinge centrum med busshållplatsen "Huddinge centrum". Konstnärlig utsmyckning är Du har tid! - Snäckfossil med stjärnsystem, skapad av Nils G. Stenqvist 1986.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huddinge station inrättades 1860 när järnvägssträckan Stockholms södraSödertälje byggdes. Den kom att ingå i Västra stambanan, den järnvägslinje som då gick mellan Stockholms södra och Göteborg.

Att en station byggdes här går tillbaka på ett initiativ av Pehr Pettersson, dåvarande ägare på Fullersta gård. Han var en driftig lantbrukare och duglig affärsman och gav mark till Statens Järnvägar mot löftet att få en station anlagd i gårdens omedelbara närhet.[1]

Stationen hade länge en ovanlig lösning med perrongerna för norr- respektive södergående trafik riktade åt varsitt håll från den gamla stationsbyggnaden från 1860. Perrongen för norrgående tåg sträckte sig således norrut bort mot Huddinge kyrka, medan den södergående perrongen låg ungefär där dagens enda perrong ligger.

1986 blev stationen ombyggd till dagens standard med en enda perrong och stationsbyggnad i anslutning till gångtunneln under järnvägsspåren. Då revs också det gamla stationshuset. I den nya pendeltågsstationen fanns det under några ytterligare år kvar ett försäljningsställe för SJ-biljetter. Den stängdes inför invigningen av fjärrtågsstationen Stockholm Syd/Flemingsberg.

Stationen i svensk film[redigera | redigera wikitext]

Bara sex år innan den gamla stationsbyggnaden revs hade den förevigats i form av att scener spelades in där i en spelfilm. I den politiska actionthrillern Mannen som blev miljonär (1980), med bland andra Gösta Ekman, Björn Gustafson, Allan Edwall och Brasse Brännström i stora roller, ägde den stora "slutstriden" mellan Edwalls och Brännströms karaktärer rum just på Huddinge station, och även inne i den historiska stationsbyggnaden. Ekmans rollfigur ska dessutom ta sig till Huddinge med ett pendeltåg ifrån Stockholm, men kan på grund av ett astmaanfall aldrig ta sig av tåget när det stannar i Huddinge.

Filmen var utgiven som hyrfilm på VHS och tv-visades tidigt på 1990-talet, men blev sedan länge helt otillgänglig på grund av rättighetsproblem. Men 2017 hade åtminstone rättigheterna för DVD-utgivning lösts så att den kunde tas med i en DVD-box, Göstas rariteter, tillsammans med fem andra tidigare svåråtkomliga filmer med Ekman. Så numera kan man se den gamla stationen på film igen. Numera finns filmen också streamad på CMore.

Historiska bilder[redigera | redigera wikitext]

Utbyggnadstakt[redigera | redigera wikitext]

Nutida bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fullersta Gård - 400 år kulturhistoria "mitt i byn", utgiven av Huge Fastigheter, 2010, sid. 12.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]