Hudson, New York

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hudsonfloden, vilken ligger i närheten av staden Hudson.

Hudson, med smeknamnet The Friendly City, är en stad i Columbia County i delstaten New York i USA. Den är belägen strax öster om Hudsonfloden. Hudson är uppkallad efter den näraliggande floden, vilken i sin tur är uppkallad efter upptäcktsresanden Henry Hudson. Staden är "county seat" (ungefär "countyhuvudstad") i Columbia.[1]

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Uppgifter från United States Census Bureau anger att stadens totala area uppgår till 6,0 km² (2,3 kvadratmiles), av vilka 5,6 km² (2,2 kvadratmiles) är land och resten, 0,4 km² (0,2 kvadratmiles), är vatten. Hudson är beläget på vad som först var en landtunga, utskjutande i Hudsonfloden mellan South Bay och North Bay, men båda vikarna är till stor del fyllda av och delvis förorenade av industriavfall.

På andra sidan Hudsonfloden ligger Athens i Greene County; en färjelinje förband de två platserna under stora delar av 1800-talet. Mellan dem ligger Middle Ground Flats, ett före detta sandrev som växte, dels på grund av naturlig igenmuddring, och dels på grund av dumpning av muddringsmassor; idag är det bebott av hjortdjur.

Tågtransport[redigera | redigera wikitext]

Det rikstäckande tågföretaget Amtrak har en station i Hudson, som trafikeras av följande linjer:

Artikelursprung[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Find a County, National Association of Counties. Läst 28 september 2008.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]