Humle och Dumle

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Humle och Dumles skafferi
För tåget med samma namn se Humle och Dumle (tåg).

Humle och Dumle var ett av Sveriges Televisions första barnprogram och sändes för första gången 1958. Humle och Dumle bodde i Kapten Bäckdahls skafferi. De två figurerna var mycket förtjusta i mat.

Innehåll och historik[redigera | redigera wikitext]

Programmet, som introducerades av Göteborgs-TV:s första programpresentatör Birgitta Hellstrand, innehöll tidiga specialeffekter och TV-trix. Figurerna Humle och Dumle är två upp-och-ner-vända ansikten vars hakor endast gjorts synliga och färglagts för att efterlikna ansikten. Figurerna och deras omgivning illustrerades av Bror Halldin.

Flera skivor med Humle och Dumle har producerats. På skivorna sjunger Humle och Dumle välrimmande texter på klingande göteborgska.

Kapten Bäckdahls riktiga namn är Nils Dahlbeck. Humle (som gillade glass) och Dumle (som gillade korv) spelades av Björn Clarin och K.G. Larsson.[1] De skrev även all text och musik till serien, och har också givit ut ett antal LP-skivor med historier om Humle & Dumle.

Då Sveriges Television den 21 oktober 2006 firade 50-årsjubileum medverkade Lena Philipsson och läste en ramsa om "Humle och Dumle", som i denna version bodde i "Philipssonskans" skafferi. Denna version kritiserades av vissa för att vara "snuskig"[2].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mattsson, K.G. (1 juni 2016). ”Humle & Dumle uppfanns av småfull ryss”. Minnenas Journal. http://www.minnenasjournal.nu/humle-dumle-uppfanns-av-smafull-ryss-2/. Läst 12 februari 2018. 
  2. ^ Lenas bröstlek i TV, www.expressen.se

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]