Hummus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om maträtten. För jordmånen, se Humus.
Hummus och böngroddar.

Hummus (arabiska: حمص hummus, ”kikärta”)[1] är en kikärtspuré med sesampasta (tahini) och olivolja, smaksatt med vitlök och citronjuice. Kikärtrörans fullständiga namn på arabiska är hummus bi tahīna som bokstavligen betyder "kikärter med sesampasta".

Bakgrund och spridning[redigera | redigera wikitext]

Hummus har sitt ursprung i Levanten men är populär i andra delar av världen, som Mellanöstern, Cypern och i ökande grad i västländer som Storbritannien och USA.

Hummus i Israel[redigera | redigera wikitext]

Hummus, hebreiska: חומוס 'xumus, blev på 1950-talet ett etablerat inslag i det israeliska köket.[2] Dess genomslag kom inte lika tidigt som för falafeln; i Palestina före Israels bildande åts den bara av de judar som hade sitt ursprung i Mellanöstern. När hummus togs upp i det israeliska köket uppskattades maträttens lokala ursprung på samma sätt som med falafeln. Rätten är dessutom billig och enkel att framställa industriellt av lokala råvaror, och eftersom den inte innehåller mejeriprodukter kan den användas i kosherköket.[2][3] Flera så kallade "hummuserior" uppstod; de serverade hummus med bland annat ägg och grönsaker, och hummus användes även på bröd som alternativ till smör eller majonnäs.[2] Östeuropeiska invandrare till Israel valde emellanåt att äta hummusen som en varm sås till maten, något som inte varit en arabisk sedvänja.[2]

Användning[redigera | redigera wikitext]

Hummus serveras vanligen som del av en meze. Den kan användas som pålägg, eller för att dippa pitabröd, grönsaker eller nachos. Röran äts ofta till maträtterna foul medames och shawarma. I eller till hummusen kan serveras bland annat hackad tomat, gurka, färsk koriander, persilja, karamelliserad lök, hela kikärter, olivolja, hårdkokt ägg, paprika, sumak, oliver eller torshi.

Hummus är förhållandevis enkelt att göra hemma, men kan vara tidskrävande. Utgår man från torkade kikärter krävs att man först låter dem ligga i vatten under cirka åtta timmar och därefter kokar dem i en timme, men men kan också använda färdigkokta, konserverade kikärter. Ingredienserna mixas ihop med en stavmixer eller matberedare. Exempel på kryddor som brukar användas är spiskummin[1] och chili. Hummus som är tillagad av torkade kikärter som blötlagts och därefter kokats anses hålla högre kvalitet, både näringsmässigt och smakmässigt, än den hummus som är tillagad av kikärter som inte blötlagts före kokning.[källa behövs]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”hummus - Uppslagsverk - NE” (på sv). www.ne.se. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/hummus. Läst 16 april 2017. 
  2. ^ [a b c d] Vered, Ronit (13 maj 2017). ”Why Are Israeli Jews Obsessed With Hummus?” (på en). Haaretz. https://www.haaretz.com/israel-news/culture/why-are-israeli-jews-obsessed-with-hummus-1.5387256. Läst 26 januari 2018. 
  3. ^ Raz, Dan Savery. ”Hunting for hummus in Israel” (på en). http://www.bbc.com/travel/story/20120727-hunting-for-hummus-in-israel. Läst 26 januari 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]