Hummus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om maträtten. För jordmånen, se Humus.
Hummus och böngroddar.

Hummus (arabiska: حمص) är en sås som består av kikärter, sesampasta (tahini) och olivolja med färsk vitlök, salt, och citronjuice. Det fullkomliga namnet på moset på arabiska är hummus bi tahīna som bokstavligen betyder "kikärter med sesampasta".

Hummus kommer ursprungligen från arabvärlden men är populärt i andra delar av världen. Det är populärt i Mellanöstern, Cypern och alltmer i länder som exempelvis Storbritannien och USA.

Hummus används för det mesta som pålägg, eller som dipp till grönsaker och nachos. Röran äts ofta tillsammans med maträtten foul.

På arabiska betyder hummus helt enkelt kikärta.

Hummus är förhållandevis enkelt men kan vara tidskrävande att göra hemma. Antingen används torkade kikärter eller av konserverade färdigkokta. De torkade kräver att man först låter dem ligga i vatten under cirka åtta timmar och därefter kokar dem i en timme. Sedan mixas kikärterna ihop med sesampasta (tahini) citronjuice och vitlök med vanlig handmixer eller matberedare. Exempel på kryddor som brukar användas är spiskummin och chili. Hummus som är tillagad av torkade kikärtor som blötlagts och därefter kokats anses hålla högre kvalitet, både näringsmässigt och smakmässigt, än den hummus som är tillagad av kikärtor som inte blötlagts före kokning.[källa behövs]

Servering[redigera | redigera wikitext]

Till hummus serveras bland annat hackad tomat, gurka, färsk koriander, persilja, karamelliserad lök, hela kikärtor, olivolja, hårdkokt ägg, paprika, sumak, foul, oliver och pickels. Utanför Mellanöstern serveras den ibland med majschips.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]