Hundested Skanse

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hundested Skanse
Hundested Skanse 02.jpg
Hundested Skanse
PlatsHundested, Danmark
TypKustbefästning
Byggd1809
Fredningsnr 27258
MaterialJord
I brukBörjan av 1800-talet

Hundested Skanse är en befästning på Själlands nordvästra kust. Den uppfördes 1809 i samband med Englandskrigen under Napoleonkrigen. Tillsammans med Skansehage i Rørvig på andra sidan mynningen av Isefjorden skulle anläggningen beskydda inseglingen till bland annat industrianläggningarna i Frederiksværk samt Roskilde. Hundested Skanse ligger i Hundested i Halsnæs kommun och är skyddad som ett fornminne.

Skansen hade 1809 åtta kanoner och två mörsare. Idag finns fyra kanoner kvar. Delar av vallanläggningen har störtat ned i havet.

Skansen bemannades av Kystmilitsen. Denna bestod av män, som inte gjorde militärtjänst. Avsikten med batteriet var att avvisa eller fördröja ett angrepp till dess reguljära styrkor kunde nå fram. Milisen hade själv att anskaffa beväpning, och denna bestod därför - utöver kanonerna – endast av till exempel hötjugor och liar. Milisen tränade varje söndag efter gudstjänsterna.

I närheten västerut ligger Spodsbjergs Batteri, som är ett kulturminne med fredningsnummer 272511, ett batteri från 1917, nedlagt som befästning 1930 eller 1939.[1]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Kurt Sørensen: Isefjordens Forsvar, 1984

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]