Hundkäx

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hundkäx
Anthriscus sylvestris - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-162.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Araliaordningen
Apiales
Familj Flockblommiga växter
Apiaceae
Släkte Småkörvelsläktet
Anthriscus
Art Hundkex
A. sylvestris
Vetenskapligt namn
§ Anthriscus sylvestris
Auktor Linné
Hitta fler artiklar om växter med

Hundkäx (även hundloka, hundkax, hundkex, lat. Anthriscus sylvestris) är en tvåårig eller kortlivat perenn växt som tillhör släktet småkörvlar och familjen flockblommiga växter. Den är vanlig och påträffas på frisk,[förtydliga] kväve- och näringsrik mark, exempelvis beteshagar, gårdar, bryn, vägkanter, skogar, lundar och rasbranter. Utbreder sig i hela Norden, men med mindre områden på Island och Färöarna.

Hundkäx blir 50 – 150 cm höga och blommar från maj till juni. Stjälkarna är kantiga och ihåliga, nertill ofta håriga. Den är rikt grenig med blad glänsande gröna. Blomflockarna har 7 - 16 kala strålar som småningom blir småflockar med 4 - 8 frukter. Kantblommorna i flocken är större än de inre.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Roten innehåller 15 % stärkelse och är ätbar. Om den urlakas så bitterämnerna försvinner, så påminner smaken om morot och palsternacka. Försiktighet bör dock iakttagas, då det finns liknande växter som är giftiga, till exempel odört och vildpersilja. Hundkäxets rot doftar morot, medan odört luktar unket och vildpersiljans doft påminner om lök. Hundkäx ses av den svenska armén som en av de fjorton viktigaste vilda växterna i en överlevnadssituation.[1]

Om roten hackas smått och kokas i mer än 45 min så försvinner bitterheten helt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Handbok Överlevnad”. Svenska Armen, 1988

Externa länkar och källor[redigera | redigera wikitext]