Hunsrück

Från Wikipedia
Hunsrücks läge i Tyskland
Hunsrücks läge i Rheinland-Pfalz och Saarland
Utsikt från Erbeskopf
Osburger Hochwald
Hahnenbachtal mellan Schneppenbach och Bundenbach
Binger Wald
Typiskt Hunsrücklandskap i Seibersbach
Burg Baldenau
Kyrkan i Sulzbach, som har en orgel av orgelmakare Stumm
Vy över Herrstein
Burg Balduinseck mellan Mastershausen och Buch
Kirchberg, staden med tornen som också är Hunsrücks äldsta stad
Klippkyrka i Idar-Oberstein
Rösterkopf vid Reinsfeld

Hunsrück (ty. der Hunsrück eller enligt lokal dialekt Hundsbuckel) är en högplatå i västra Tyskland, väster om Rhen och söder om Mosel. Hunsrück är en del av de Rhenska skifferbergen i Rheinland-Pfalz (till en liten del i Saarland).

Geografi[redigera | redigera wikitext]

I Hunsrück ligger städer som Herrstein, Kirchberg och Mastershausen, borgen Baldenau, slottet Sponheim i Kastellaun och medeltidsslottet i Dhaun.

Hunsrück begränsas i stort sett av de fyra floderna Rhen i ost, Mosel i norr, Nahe i söder och Saar i väster. Ett tyskt rim som beskriver detta lyder: ”Mosel, Nahe, Saar und Rhein - schließen rings den Hunsrück ein”.

Vad gäller geografi och invånarnas mentalitet är likheterna stora med till exempel Eifel, Westerwald och Taunus - som även de räknas till de Rhenska skifferbergen.

En del av bergsryggarna i området, vissa över 800 m ö.h., har egna namn, till exempel Idarwald, Soonwald, der Binger Wald, Schwarzwälder Hochwald och Osburger Hochwald (se även Naturpark Saar-Hunsrück). Det högsta berget är Erbeskopf (818 m) vid Thalfang. Detta är samtidigt det högsta berget i hela Rheinland-Pfalz.

Klimatet är något kallare än i floddalarna runt omkring, men ändå för tyska förhållanden relativt varmt och milt. Inte för inte är detta Tysklands äldsta vinodlingsregion, Mosel-Saar-Ruwer.

Skiffer bröts i stor utsträckning i Hunsrück fram till för ca femtio år sedan.[när?] I dag sker brytningen endast på enstaka platser och i liten omfattning, till exempel i Bundenbach.

I väst-östlig riktning från Saarburg till Koblenz löper Hunsrückhöhenstraße. Från nordväst till sydost går en antik romersk väg, den så kallade Ausoniusstraße. Över höglandet förband den Trier med Bingen.

Frankfurt-Hahns flygplats ligger i centrala delen av Hunsrück.