Länge, länge har mitt hjärta

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Huru länge skall mitt hjärta)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Länge, länge har mitt hjärta (orig. Huru länge skall mitt hjärta) är en psalm av Johan Olof Wallin 1816. I bland annat finlandssvenska psalmboken (1986) används titelraden från åttonde (sista) versen Salig, salig, den som kände. Texten i sitt ursprungliga skick bygger på aposteln Johannes evangelium 14:6 och Apostlagärningarna 4:12.

I Den svenska psalmboken används psalmen i bearbetning av Anders Frostenson 1983. I den finlandssvenska psalmboken finns endast den sista versen (Salig, salig den som kände), i lätt bearbetning.

Psalmen uttrycker den sökande själens vånda och Guds ingripande för att ge visshet och ljus. I originalversionen (dubbelt så lång som Frostensons) ges det inledande famlandet stort utrymme ("tanken sig ej reda mäktar"). Men den klassiska slutstrofen (Salig, salig den som kände') är sig ganska lik i båda versionerna och har i flera sångböcker publicerats ensam.

Melodin i D-dur (4/4-dels takt) komponerad av Johann Crüger är från 1649 och samma som till Tung och kvalfull vilar hela .

Publicerad i[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Wikisource
Texten till Länge, länge har mitt hjärta finns på Wikisource.