Husayn ibn Ali

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Al-Husain ibn Ali omdirigerar hit, för kungen av Hijaz, se Hussein ibn Ali.

Imam Husayns moské i Kairo i Egypten, där hans huvud finns begravet

Husayn ibn Ali ibn Abu Talib (arabiska: حسين بن علي بن ابي‌ طالب, Ḥusayn ibn ‘Alī ibn Abī Ṭālib), född omkring 626, död 10 oktober 680 i Karbala, var en islamisk martyr[1] och sörjs vid den religiösa högtiden Aashura. Han var shiaimam (den tredje enligt imamiterna och zayditerna men den andre enligt ismailiterna). Han var yngre bror till Hasan ibn Ali.

Husayn var dotterson till profeten Muhammed genom dottern Fatima och Ali[2] År 680 vägrade han ge trohetslöfte till den dåvarande kalifen Yazid I och revolterade. Hans anhängare i Irak, som bad honom komma till deras räddning, svek sitt ord och han stupade den 10 muharram tillsammans med sin lilla styrka av rebeller vid Karbala i dagens Irak, där också hans grav och helgedom är belägen. Dagen kallas för Aashura.

Dramat vid Karbala återberättas flitigt varje år i muharram, och till minne av händelsen i Karbala genomförs varje år ceremonier av sorg och gråt i form av återberättande av händelsen, sorgevisor med mera, den 1 till 10 muharram. Husayns död framställs som ett offer som var nödvändigt för att säkerställa islams överlevnad.


Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rogerson 2004, s. 8
  2. ^ Lings 2006, s. 212

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]