Hushållsbudget

Från Wikipedia

Hushållsbudget kallas en plan över en enskild persons eller familjs inkomster och utgifter, i syfte att nå ett önskat ekonomiskt resultat. I en så kallad hushållsbok noteras utgifterna t.ex. vecko- eller månadsvis.

Konsumentverket i Sverige har en budgetkalkyl där man kan mata in hushållets inkomster och utgifter och spara resultatet. Man uppger vilka personer (ålder och kön) som ingår i hushållet, och med dessa uppgifter hjälper kalkylprogrammet till med att ta fram normalbelopp för vissa utgifter, som man sedan kan ändra om så behövs. Även skatten beräknas enligt var man bor. Själva budgeten är uppdelad områden och varje område har ett antal fält för inmatning. Områden är:

  • Hushållet
  • Inkomster
  • Boende
  • Bil
  • Övrigt

Budgetkalkylen resulterar i ett resultat som kan sparas ner i PDF-format.

Ett flertal datorprogram finns för att upprätta en hushållsbudget, där man också kan jämföra budgeten med utfallet. I till exempel USA är det vanligt att internetbanker kan exportera data från bankkontot i något väldefinierat format som OFC, OFX och QIF, eller i Tyskland HBCI och FinTS, så man kan synkronisera budgetprogrammets data med sina bankkonton. Ingen internetbank i Sverige stödjer detta för privatpersoner, varför man får utföra synkroniseringen på egen hand.

Internationellt spridda datorprogram för budgetering är ofta skrivna med inriktning på förhållanden i USA, men kan också vara anpassade till olika länders betalningssystem. Några kända program är:

Några datorprogram skrivna för privatpersoner i Sverige. De mer påkostade programmen är ofta inriktade på skatteberäkningar och deklarationen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]