Husspindel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Husspindel
Tegenaria domestica-g.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Palpkäkar
Chelicerata
Klass Spindeldjur
Arachnida
Ordning Spindlar
Araneae
Familj Trattspindlar
Agelenidae
Släkte Husspindlar
Tegenaria
Art Husspindel
T. domestica
Vetenskapligt namn
§ Tegenaria domestica
Auktor Clerck, 1757
Hitta fler artiklar om djur med
Undersidan med långa spinnvårtor

Husspindel, mindre husspindel eller vanlig husspindel (Tegenaria domestica) är släkt med den stora husspindeln och luffarspindeln. Spindeln ingår i släktet husspindlar (Tegenaria) i familjen trattspindlar (Agelenidae). Även om dess bett är obehagligt är det inte farligt för människor.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Husspindelns hona kan nå 9-10 mm i längd, och hanen 6-9 mm. Hanen har längre ben än honan. Det kan vara svårt att se skillnad mellan en husspindel och en luffarspindel, och de kan båda ha en sorts sick-sackmönster på magen. Husspindeln är dock generellt mindre i storlek, är av en något mörkare nyans av brunt, och har små cirklar på magen och ränder på benen.

Habitat[redigera | redigera wikitext]

Dessa spindlar bygger generellt ett platt nät med en trattliknande boning i ena änden. Dessa nät kan bli relativt stora om de inte störs. När ett byte fastnar i nätet rusar husspindeln ut ur tratten och anfaller det.

Husspindeln är vanlig både i Europa och Nordvästra USA. Det tros att spindeln introducerades till Nordamerika genom brittiska kolonister som ovetande givit den passage över Atlanten.