Hycklare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En hycklare eller hypokrit predikar om en särskild tro, religion eller livsstil, utan att själv följa det personen själv förespråkar.

Ett exempel på vanligt hypokrit-beteende är när en förälder förmanar sina barn att inte röka, med motiveringen att användning av tobak är farligt, för att sedan själv röka. Ett annat exempel är när en förespråkare av ekonomisk jämlikhet själv lever i relativt välstånd.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet hypokrit härstammar från det grekiska ordet ὑποκρίτης (hypokrites), och detta substantiv förknippat med υποκρίνομαι (hypokrinomai), vilket betyder ungefär "jag spelar en roll".

Ordet kan vidare bli förstått som en sammansättning av det grekiska prefixet "hypo" vilket betyder "under", och verbet "krinein", som betyder "att sålla eller avgöra".

Vanlig felanvändning[redigera | redigera wikitext]

Det har blivit vanligt att ordet används felaktigt i debatter.[källa behövs] Ofta är felaktigheten på formen "Du är mot A. Jag anser att A och B är likvärdiga. Om du inte är mot B är du en hycklare." Det felaktiga här är att det inte alls är så säkert att A och B är likvärdiga, och i många fall är det en ren åsiktsfråga. En annan vanlig form är "Du är mot A, men du gör B och B är en form av A." Här ligger felaktigheten i att även om man generellt anser att en företeelse är negativ måste man inte vara mot den i alla situationer.

Exempel:

  • Du säger att du är mot djurplågeri, men ändå är du för medicinska djurförsök. - Man kan tycka att djurplågeri är något dåligt generellt, även om man tycker att det är motiverat i vissa fall.
  • Du säger att du är mot djurplågeri, men ändå äter du kött. - Köttätande behöver inte med nödvändighet innebära djurplågeri.
  • Du säger att vi måste minska vår bensinförbrukning, men ändå har du en stor SUV. - Även om man kämpar för en minskning av bränsleförbrukningen kan man faktiskt ha ett behov av en lite större bil. Alternativet kan vara att ha två bilar på grund av exempelvis stor familj.

Se även[redigera | redigera wikitext]