Hycklare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En hycklare eller hypokrit predikar om en särskild tro, religion eller livsstil, utan att själv följa eller tro på det personen själv förespråkar.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet hypokrit härstammar från det grekiska ordet ὑποκρίτης (hypokrites), och detta substantiv förknippat med υποκρίνομαι (hypokrinomai), vilket betyder ungefär "jag spelar en roll".

Ordet kan vidare bli förstått som en sammansättning av det grekiska prefixet "hypo" vilket betyder "under", och verbet "krinein", som betyder "att sålla eller avgöra".

Vanlig felanvändning[redigera | redigera wikitext]

Det har blivit vanligt att ordet används felaktigt i debatter.[källa behövs] Ofta är felaktigheten på formen "Du är mot A. Jag anser att A och B är likvärdiga. Om du inte är mot B är du en hycklare." Det felaktiga här är att det inte alls är så säkert att A och B är likvärdiga, och i många fall är det en ren åsiktsfråga. En annan vanlig form är "Du är mot A, men du gör B och B är en form av A." Här ligger felaktigheten i att även om man generellt anser att en företeelse är negativ måste man inte vara mot den i alla situationer. Detta är en variant på en halmgubbe, då det ofta är uppenbart att "Jag är emot A" inte ska tolkas som "Jag är emot A till 100% och det existerar inte ett enda undantag".

Exempel:

  • Du säger att du är mot djurplågeri, men ändå är du för medicinska djurförsök. - Man kan tycka att djurplågeri är generellt förkastligt, även om man tycker att det är motiverat i vissa fall.
  • Du säger att du är mot djurplågeri, men ändå äter du kött. - Köttätande behöver inte med nödvändighet innebära djurplågeri.
  • Du säger att vi måste minska vår bensinförbrukning, men ändå har du en stor SUV. - Även om man kämpar för en minskning av bränsleförbrukningen kan man faktiskt ha ett behov av en lite större bil.

Se även[redigera | redigera wikitext]