Hylas

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hylas
FöräldrarTheiodamas[1][2]
Menodice[3][1]
Redigera Wikidata

Hylas är i den grekiska mytologin en grekisk hjälte. Han var son till Theiodamas, dryopernas kung, och en nymf som var dotter till Orion. Efter att fadern dödats av Herakles togs han av denne till tjänare och väpnare. Herakles förälskade sig senare i den sköne Hylas. Tillsammans ingick i de i gruppen av hjältar, argonauter, som följde Jason på skeppet Argo. När argonauterna kom till Mysien gick han för att hämta sötvatten. Vid källan stötte han på najader som förälskat sig i honom och lockade honom ner i vattnet. De antika källorna är oeniga om han där dränktes eller om han stannade kvar hos najaderna. Herakles, tillsammans med Polyfemos, sökte under lång tid utan framgång efter Hylas och Jason och de andra argonauterna avseglade utan dem.

Ett rituellt sökande efter Hylas pågick som lokal mysisk kult ända in i senklassisk tid.[4] "Hylas och nymferna" är ett vanligt motiv i konsten från antiken och fram till våra dagar. Till exempel finns väggmålningar i Herculaneum och Pompeji med motivet. Berömd är även John William Waterhouse oljemålning Hylas och nymferna från 1896.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Hylas, Realnyj slovar klassitjeskich drevnostej po Ljubkeru.[källa från Wikidata]
  2. ^ Гилас, Entsiklopeditjeskij slovar'.[källa från Wikidata]
  3. ^ Konrad Seeliger, Wilhelm Heinrich Roscher (red.), ”Hylas”, Ausführliches Lexikon der griechischen und römischen Mythologie, vol. I.2, 1890, kolumn: 2794, läs online, läst: 18 september 2017.[källa från Wikidata]
  4. ^ Nationalencyklopedin, uppslagsord Hylas (hämtad 2022-08-27).