Hypotermi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hypotermi
latin: hypothermia
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 T68, T88.5, P80.0, P80.8, R68.0
ICD-9 991.6
DiseasesDB 6542
MedlinePlus 000038
eMedicine med/1144 
MeSH engelsk

Hypotermi innebär att en organisms kroppstemperatur som följd av nedkylning understiger gränsen för vad som krävs för att upprätthålla ämnesomsättning och andra kroppsfunktioner. Motsatsen till hypotermi är värmeslag.

Tillståndet kan även orsakas av hypotyreos, då sköldkörteln producerar för lite metaboliska hormon. Således ger sänkt metabolism en sänkt kroppstemperatur.

Hypotermi hos människan[redigera | redigera wikitext]

Temperaturkänsligheten hos individer är olika och därmed reagerar kroppen på olika sätt vid sänkning av temperaturen. Unga friska individer kan klara av kyla bättre än barn och åldringar. Hypotermi kan ses som ett allvarligt tillstånd då människans kroppstemperatur sjunker under 35 °C. Vid temperaturer under 30 °C kan det uppstå arytmier som kan leda till att hjärtat stannar eller att hjärnan ej förses med tillräcklig mängd syre. Samtidigt bör det tilläggas att hjärnans behov av syre minskar i samband med den låga kroppstemperaturen. Fortskrider nedkylningen leder det dock till förlust av medvetandet och i värsta fall döden. Här gäller dock inga normala dödskriterier.

Vid en vattentemperatur på 13 °C har en person statistiskt sett 50% chans att överleva i 1-4 timmar och överlevnadstiden påverkas av:

Vid dessa kroppstemperaturer så händer detta:

  • 35 °C frossa, dålig motorik och försämrat omdöme
  • 33 °C kraftig frossa, händerna är oanvändbara, förvirring
  • 30 °C avtagande frossa, kan ej gå och kraftigt förvirrad
  • 30-28 °C långsam puls och andning, risk för hjärtsvikt
  • 27-25 °C medvetslös, kan verka död

Hypotermi kan även användas i terapeutiskt syfte, på strikta indikationer, efter ett hjärtstopp. Detta i syfte att minimera skador på hjärnparenkymet orsakade av hypoxi. Detta görs då vid en intensivvårdsenhet. Även vid en del neurologiska operationer sker en medicinskt kontrollerad temperatursänkning av patienter.

Se även[redigera | redigera wikitext]