Hysch, hysch, Charlotte!

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hysch, hysch, Charlotte!
(Hush...Hush, Sweet Charlotte)
Hysch, hysch, Charlotte!
GenreSkräck, thriller
RegissörRobert Aldrich
ProducentRobert Aldrich
Walter Blake
ManusHenry Farrell
Lukas Heller
SkådespelareBette Davis
Olivia de Havilland
Joseph Cotten
Mary Astor
OriginalmusikMack David
Frank De Vol
Produktionsbolag20th Century Fox
The Associates & Aldrich Company Inc.
Premiär1964
Speltid133 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Hysch, hysch, Charlotte! (engelska: Hush...Hush, Sweet Charlotte) är en amerikansk skräckfilm från 1964 i regi av Robert Aldrich. I huvudrollerna ses Bette Davis, Olivia de Havilland, Joseph Cotten och Mary Astor.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Charlotte Hollis lever ett isolerat liv i sitt hus, hemsökt av hemska minnen och hallucinationer. 37 år tidigare hade hennes älskare halshuggits i detta hus. Ingen dömdes för mordet och många av karaktärerna i filmen anser att Charlotte är mördaren.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är regisserad av Robert Aldrich och med bland andra Bette Davis, Olivia de Havilland och Joseph Cotten i huvudrollerna. Filmen baseras på en roman av Henry Farell, Whatever Happened to Cousin Charlotte?. Ledmotivet sjungs av Al Martino. Filmen hade svensk premiär 15 mars 1965.

Filmen blev nominerad till 7 Oscars, bland annat var Agnes Moorehead nominerad för bästa kvinnliga biroll. Filmen vann dock ingen Oscar, men belönades med en Golden globe istället, som tilldelades Agnes Moorehead för bästa kvinnliga biroll.

Från början var det meningen att filmen skulle bli en uppföljare till Vad hände med Baby Jane? (1962), filmen skulle ha hetat Whatever Happened to Cousin Charlotte? (på engelska). Rollen som Miriam Deering gick först till Joan Crawford, som inledde inspelningen men var besviken över att hon även i denna film skulle ha en mindre roll än Davis vilket hon hade svårt att tåla. Crawford försökte få Aldrich att göra hennes roll större, men det gick han inte med på eftersom manuset och planeringen var färdig. Crawford tog då kontakt med sin advokat för att höra sig för om det var juridiskt möjligt att dra sig ur, vilket det inte var. Då blev Crawford plötsligt "sjuk" och fick ersättas av de Havilland.[1]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Considine, Shaun, Bette & Joan - The Divine Feud, London, Sphere Books, 1990 ISBN 0747406693

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]