ICD

Från Wikipedia
(Omdirigerad från ICD-9)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD) är Världshälsoorganisationens (WHO:s) klassificeringssystem för olika diagnoser. ICD är den accepterade metoden att klassificera sjukdomar för epidemiologiska, statistiska och diagnostiska syften.

ICD-10, som är den senaste revisionen, har 22 kapitel som är ordnade efter var på kroppen problemet uppstår och efter hur. Sjukdomarna benämns till exempel A00.0 som är klassisk kolera eller T33.4 som är ytlig frostskada på arm.

ICD har sina rötter i den så kallade Bertillon-klassificeringen som antogs 1893 av International Statistical Institute. WHO har haft hand om klassificeringen sedan den sjätte revisionen (ICD-6) 1948.[1]

ICD-10[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: ICD-10

ICD-10 antogs 1990 men började används av WHO:s medlemsstater först 1994[2]. ICD-10 finns på WHO:s sex officiella språk (arabiska, engelska, franska, ryska, spanska och kinesiska) och 36 andra språk, däribland svenska. Den svenska versionen heter Klassifikation av sjukdomar och hälsoproblem 1997 (KSH97) och utges av Socialstyrelsen. I december 2010 publicerade Socialstyrelsen ett nytryck av den svenska versionen av ICD-10. Från och med den 1 januari 2011 ersätter ICD-10-SE den första upplagan av Klassifikation av sjukdomar och hälsoproblem 1997. Uppdateringar publiceras årligen av Socialstyrelsen.

ICD-9[redigera | redigera wikitext]

ICD-9 publicerades av WHO 1977.

I USA används ICD-10 för rapportering av mortalitet[förtydliga], men för rapportering av morbiditet används fortfarande ICD-9-CM. CM står för "Clinical Modification" och är en lokal, utförligare variant av ICD-9. ICD-10-CM finns i utkastform, men införandedatum är ej satt ännu.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ WHO - ICDs historia (PDF)
  2. ^ WHO - ICD
  3. ^ National Center for Health Statistics - ICD-10-CM

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]