ICSC

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

ICSC, International Chemical Safety Card, är en kortfattad beskrivning på två sidor av egenskaperna för hälso- och miljöfarliga kemikalier, avsett som allmän information för alla som hanterar ämnet ifråga.

Korten tas fram genom ett samarbete mellan FN:s miljöprogram (UNEP), Internationella arbetsorganisationen (ILO) och Världshälsoorganisationen (WHO).

Råd ges för olycksförebyggande åtgärder samt vad som i första hand bör göras vid inträffad olycka med ämnet.

Originaltexten är engelska, och finns i både HTML-form och som dokument i Portable Document Format (pdf). Texten finns (2015) på följande språk:[1]

Komplett Delvis
Finska Estländska
Franska Hindi
Italienska Kinesiska
Japanska
Polska
Ungerska

Ännu (2015) finns ingen översättning till svenska. Sverige är f n (2015) ej heller representerat i någon av de arbetsgrupper som sysslar med ICSC-frågor.

ICSC är inte någon tvingande föreskrift, utan ska bara tjäna upplysningsvis. Avvikelser kan förekomma i nationella bestämmelser.

Listan börjar med nr 0001 som är hydrogen (vätgas), den enklaste atom vi känner. Den posten tillkom på 1980-talet. I mitten av 2015 har man hunnit fram till nr 1 763. Listan sväller hela tiden alltefter det nya farliga kemikalier ser dagens ljus. Den aktualiseras halvårsvis.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, International Chemical Safety Cards, 22 maj 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]