IOGT

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den internationella organisationen, se IOGT International.

IOGT var den svenska grenen av ordenssällskapet IOGT International från 1879 och fram till 1970, då IOGT tillsammans med NTO bildade IOGT-NTO.

Historia[redigera | redigera wikitext]

IOGT-lokalen tillhörande loge nr 895 "Malma Spira" vid Gisslarbo i Västmanland, byggd år 1898.

Den första svenska logen, Logen nr 1 Klippan, bildades av baptistpredikanten Olof Bergström den 5 november 1879, hemma hos poliskonstapel Hagman vid Fyrmästaregatan i Masthugget i Göteborg. Ett 40-tal personer medverkade vid mötet.[1] Nya loger bildades snabbt på många platser och den 31 mars 1880 samlades man i Arboga för att bilda en svensk storloge med Olof Bergström som ordenstemplare.

Snart splittrades dock IOGT i Sverige, efter internationell förebild. De som höll sig till John J Hickmans IOGT kallades hickmaniter medan de som anslöt sig till Joseph Malins konkurrerande världsstorloge kallades maliniter.

1887 enades Godtemplarrörelsen både internationellt och nationellt, men i Sverige fanns spänningar kvar. Redan året därpå lämnade en del av ombuden, med bakgrund i den hickmanska storlogen, IOGT:s årsmöte i Malmö och ansökte hos den internationella logen om att få bilda en egen, parallell svensk storloge inom IOGT. Världsledaren W Turnbull utfärdade först ett sådant tillståndsbevis för "Sveriges yngre storloge" men detta drogs tillbaka efter sex veckor efter protester från majoriteten inom svenska IOGT.

Medlemmarna inom den "yngre storlogen" bildade då istället sin egen organisation, Sveriges nationalloge av Nationalgodtemplarorden (NGTO). Ungefär 15 000 medlemmar och 200 loger valde att lämna IOGT och ansluta sig till den nya NGTO, som var mer kristligt orienterad. NGTO gick senare samman med Templarorden (TO) och bildade NTO.

1970 gick IOGT samman med NTO och bildade den nya organisationen IOGT-NTO, vilket inte är någon orden. IOGT-NTO är idag ett av fyra förbund i IOGT-NTO-rörelsen och är medlem i IOGT International. Samtidigt med att IOGT och NTO gick samman, slog sig Sveriges Godtemplares Ungdomsförbund (IOGT:s ungdomsförbund) och Heimdal (NTO:s ungdomsförbund) samman och bildade Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF). På samma sätt gick IOGT:s och NTO:s scoutförbund ihop och bildade Nykterhetsrörelsens Scoutförbund (NSF). Samtidigt bildades en gemensam organisation för barnaktiviteter inom rörelsen, IOGT-NTOs Juniorförbund (Junis).

Ordenstemplare för svenska IOGT[redigera | redigera wikitext]

Malinska grenen (1880-1887):

Hickmanska grenen (1880-1887):

Återförenade IOGT:


Ordensarbete och Gradsystem[redigera | redigera wikitext]

Godtemplarna hade ett inre, hemligt arbete i ett ritualsystem. Man arbetade i tre grader.


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenskt föreningslexikon, Bengt Åhlén, Nybloms förlag, Uppsala 1953 s. 76