ISA (hastighetsanpassning)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

ISA står för "Intelligent stöd för anpassning av hastighet" (från den engelska betydelsen: "Intelligent Speed Adaption") och är ett system som hjälper en fordonsförare hålla den lagstadgade hastigheten på en viss vägsträcka. Systemet fungerar genom att en GPS-mottagare lokaliserar fordonet och sänder denna information till en liten dator. På datorn finns uppgifter om gällande hastighetsbegränsningar lagrade. En liten display visar hela tiden vilken hastighet som gäller där fordonet för tillfället befinner sig. Det finns olika varianter av hur ISA visar föraren att denne kör för fort. Ett sätt är en enhet som ger ifrån sig en ljudsignal, en annan variant skapar en vibration eller mottryck på gaspedalen.

Under åren 1999-2002 gjordes världens största ISA-försök i Umeå, Borlänge, Lund och Lidköping i samarbete med Vägverket. Testet föll ut väl och man fann bland annat följande fördelar:

  • Förarna tyckte sig bli bättre
  • Trafiksäkerheten ökade och bränsleförbrukningen minskade

ISA blev mycket bra mottaget och ansågs vara den bästa åtgärden jämfört med polisövervakning för att öka säkerheten i tätort istället för fartgupp och andra fysiska åtgärder på vägen.

Många moderna ISA-system går att koppla samman med datorer för att generera automatiska körjournaler som är godkända av skatteverket. Programvaran i datorn går också att använda för att lokalisera fordon i realtid, få rapporter om hur förare håller hastigheten och se hur ett fordon kört.


Källor[redigera | redigera wikitext]