I Kina käkar dom hundar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

I Kina käkar dom hundar (originaltitel I Kina spiser de hunde) är en dansk film från 1999, med manus av Anders Thomas Jensen och regi av Lasse Spang Olsen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i Köpenhamn där huvudpersonen Arvid arbetar på en bank. I filmens början lyckas Arvid avväpna en bankrånare och blir dagens hjälte, men när han kommer hem för att fira med sin flickvän visar det sig att hon har flyttat från lägenheten och endast lämnat orden ”rend mig i röven Arvid” på väggen. Efter detta uppsöker bankrånarens fru upp Arvid och berättar för honom att pengarna från bankrånet skulle användas till en provrörsbefruktning vilket ger Arvid dåligt samvete så han lovar att få tag i den angivna summan till frun. Problemet är att Arvid har ingen erfarenhet av bankrån, så han vänder sig till sin bror Harald som han inte har pratat med på många år. Harald som är en småkriminell restaurangägare utformar en plan som går ut på att råna en värdetransport. Rånet går bra men det visar sig att frun som Arvid behövde pengarna till var bankrånarens syster och lurade Arvid för egen vinning och har nu flytt landet med pengarna. Under olika omständigheter råkar Arvid skjuta Vuk, en man som arbetar för Harald, problemet är att Vuk har vänner i den jugoslaviska maffian som nu kommer efter Arvid och Harald. Det hela utvecklar sig till en stor eldstrid där Arvid blir skjuten, men något humoristiskt blir han hämtad av en ängel, så filmen får ett mer eller mindre lyckligt slut.

Genre[redigera | redigera wikitext]

I Kina käkar dom hundar var den film som startade det nya sättet att göra action-komedier i Danmark, efterföljande filmer i samma genre är Blinkande lyktor, De gröna slaktarna och Adams äpplen, alla med manus av Anders Thomas Jensen.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

I Kina käkar dom hundar sågs av 214 907 människor på bio i Danmark, vilket gör den till den trettonde mest sedda filmen 1999, och den femte mest sedda danska filmen. Filmen vann publikens pris vid Filmfestivalen i Luxemburg år 2001. År 2000 vann den för bästa film vid Montréal Comedy Festival, och vid Robertgalan samma år var den nominerad både till Bästa smink och Bästa manus, vid samma prisutdelning vann I Kina käkar de hundar pris för Bästa specialeffekter.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]