I jultomtens verkstad

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
I jultomtens verkstad
Silly Symphonies-serien
OriginaltitelSanta's Workshop
RegissörWilfred Jackson
ProducentWalt Disney
Animatör(er)Jack Kinney
Fred Moore
Ed Love
Art Babbitt
StudioWalt Disney Productions
Premiär10 december 1932
FärgformatFärg
Speltid6 minuter
SpråkEngelska

I jultomtens verkstad (orig. Santa's Workshop) är en animerad kortfilm i serien Silly Symphonies från 1932, producerad av Walt Disney. I Sverige är filmen mest känd som ett av inslagen i SVT:s julprogram Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I filmen besöks Jultomtens verkstad vid Nordpolen. Dagen är den 24 december och nissarna ryktar Tomtens renar inför den långa resan på julnatten.

Inne i verkstaden sitter tomtens bokhållare och läser upp barnens önskelistor för Jultomten. Därefter beger sig Jultomten ut för att inspektera de nytillverkade leksakerna. Vid löpande band tillverkar nissarna allehanda leksaker och spel. När produkterna är färdiga vandrar de iväg av sig själva och går i parad fram till i Jultomtens stora säck. Efter att samtliga leksaker hoppat ner i säcken bärs den iväg och lastas upp på Jultomtens släde. Kvällen har nu kommit, Jultomten manar på sina renar, och ekipaget flyger iväg mot fullmånen.

Musiken som ackompanjerar de marscherande leksakerna i filmen är Franz Schuberts Militärmarsch. Detta har troligen lett till det inte ovanliga missförståndet att denna melodi ibland[källa behövs] refereras till som Tomtarnas vaktparad (som egentligen är en helt annan komposition av Kurt Noack).

Bland leksakerna finns bland annat tjuv och polis, soldater och Noaks ark; även en Charlie Chaplin-leksak syns i paraden.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

  • Jultomten
  • Nissar
  • Leksaker

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Påföljande år, 1933, fick filmen en uppföljare, Da'n före da'n, som visar vad som händer när Jultomten kommer fram och ska dela ut leksakerna i alla hus.

Versioner[redigera | redigera wikitext]

Filmen förekommer i flera olika klippningar. I USA har vid något tillfälle en scen med en liten svart docka som skriker "mammy" klippts bort. En annan scen som ibland valts bort är en docka som med hjälp av en spindel skrämdes till permanentning.

Fram till och med 1982 visades inte den svarta dockan i Sveriges Television.[1] Under samma period avbröts även leksakernas parad till tomtesäcken direkt efter Noaks ark, eftersom resten av paraden innehöll bl.a. en docka som ansågs vara en nidbild av en jude. Under 2012 bestämde Disney sig för att ta bort dessa två scener ur Jultomtens verkstad samt en med en blondin.[2] Därtill visades filmen under lång tid i en svart-vit version trots att resten av julprogrammet var i färg.

I den version som visas i SVT:s julaftonprogram saknas ytterligare två scener: En där jultomten läser upp en otroligt lång önskelista från en pojke som önskar sig en massa djur, samt en scen då Jultomten sjunger en sång strax innan han ger sig iväg på sin resa.

I DVD-utgåvan av Kalle Ankas önskejul med Musse Pigg och vänner från 2002 saknas scenen med de båda dockorna som kommer ner från rutschkanan.

Alternativa svenska titlar[redigera | redigera wikitext]

  • Jultomtens verkstad
  • Tomtens verkstad

Svensk utgivning[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kalle Anka och hans vänner önskar God jul”. http://www.magicmovies.se/texter.asp?id=11. Läst 14 december 2012. 
  2. ^ ”Disney klipper i Kalle Ankas jul”. Expressen. http://www.expressen.se/noje/disney-klipper-i-kalle-ankas-jul/. Läst 14 december 2012.