I skottlinjen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
I skottlinjen
(In the Line of Fire)
Regissör Wolfgang Petersen
Producent Jeff Apple
Gail Katz
Manus Jeff Maguire
Skådespelare Clint Eastwood
John Malkovich
Rene Russo
Dylan McDermott
Originalmusik Ennio Morricone
Fotograf John Bailey
Klippning Anne V. Coates
Produktionsbolag Castle Rock Entertainment
Distribution Columbia Pictures
Premiär 9 juli 1993
Speltid 128 minuter
Land USA
Språk Engelska
Budget 40 million USD[1]
Intäkter 176 997 168 USD?
IMDb SFDb

I skottlinjen (In the Line of Fire) är en amerikansk långfilm från 1993. Filmen regisserades av Wolfgang Petersen, och i de ledande rollerna finns Clint Eastwood, John Malkovich och Rene Russo.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Frank Horrigan är en secret service-agent vars pension är nära förestående. Han tjänstgjorde som livvakt åt John F. Kennedy när han mördades i Dallas 1963. Minnena från den dagen plågar honom fortfarande. Inför ett presidentval får Horrigan och hans kollega Al D'Andrea spår som tyder på att en man tänker döda presidenten. Horrigan blir kontaktad av mannen, som kallar sig Booth (efter Abraham Lincolns mördare, John Wilkes Booth) och som utmanar Horrigan att stoppa honom innan mordet. Trots att Horrigan egentligen är för gammal lyckas han övertyga sina chefer att han ska få vara med i jakten på den tilltänkte mördaren.

Undersökningen visar att Booth egentligen är Mitch Leary, en tidigare "wet boy" (lönnmördare) för CIA, som har haft svårt att acceptera det civila livet. Leary fortsätter att kontakta Horrigan och pressa honom på minnen från hans misslyckande i Dallas och menar att det inte går att stoppa en lönnmördare som är villig att offra sitt eget liv. Horrigan blir besatt av att ta revansch, vilket gör att han överreagerar vid ett av presidentens tal. Horrigan skapar därmed fiender inom presidentens stab, något som försvårare undersökningen. Medan Booth förbereder sitt attentat letar Horrigan efter ledtrådar till hur Leary kan ta sig in på den middag som är valkampanjens höjdpunkt, samtidigt som han brottas med frågan om han denna gång vågar ställa sig i vägen för en kula som är avsedd för presidenten.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hughes, p.80

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]