I skymningslandet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
I skymningslandet
Barnbok
FörfattareAstrid Lindgren
OriginalspråkSvenska
Förlag för förstautgåvanRabén & Sjögren
Utgivningsår1994 (1949)

I skymningslandet är en novell av Astrid Lindgren. Den utspelar sig i en fantasimiljö och räknas som en barnbok eller fantasynovell. Berättelsen publicerades för första gången i novellsamlingen Nils Karlsson Pyssling utgiven av Rabén & Sjögren.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I boken får vi möta en pojke, Göran, som är sängbunden på grund av att han har ont i ett ben. Varje skymning knackar herr Liljonkvast på rutan, och sedan tar han ut pojken på alla möjliga äventyr i Stockholm - men bara under skymningstimmen. Och inget spelar någon roll i skymningslandet, inte ens ett ben man har så ont i att man inte kan gå på det. Allt är möjligt i skymningslandet. "Det spelar ingen roll, spelar ingen roll i skymningslandet."[1]

Om boken[redigera | redigera wikitext]

Herr Liljonkvast var en fantasikompis till Lindgrens dotter Karin. Hon menade att ingen annan kunde se honom för att han flög iväg och gömde sig bakom tavlorna om någon annan kom in i rummet. Berättelsen om Skymningslandet var från början skriven för radio, men gavs ut i novellsamlingen Nils Karlsson Pyssling, 1949. Några år senare fick Herr Liljonkvast komma tillbaka igen, men den här gången hade han lagt sig till med några mindre trevliga egenskaper; han hade blivit lite mer egotrippad och tjurig och fått en propeller på ryggen. Lindgren döpte nu om honom till Karlsson på taket.[2] 1994 blev berättelsen en bilderbok, vilken illustrerades av Marit Törnqvist.

Berättelsen uppfyller litteraturprofessorn Maria Nikolajevas kriterier för en fantasynovell. Dessa uppfylls bland annat genom att gränsen mellan vår värld och fantasivärlden (här: Skymningslandet) luckras upp under en viss tid (här: skymningen).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lindgren, Astrid. Nils Karlsson Pyssling
  2. ^ Karlsson på astridlindgren.se