I som här inträden (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
I som här inträden
GenreDrama
RegissörArne Mattsson
ManusErik Müller
SkådespelareGeorg Rydeberg, Irma Christenson, Ingrid Borthen, Ingrid Backlin
OriginalmusikStig Hansson, Gunnar Johansson
ProduktionsbolagAB Kungsfilm
Premiär1945
Speltid89 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

I som här inträden är en svensk dramafilm från 1945 i regi av Arne Mattsson, som bygger på en roman från 1944 av Astrid Väring, se I som här inträden.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen bygger på ett svartsjukedrama, där Tomas Eckert är otrogen och den likaledes gifta älskarinnan avslöjar att hustrun är morfinist. För att hämnas på att Eckert gör slut, anklagar hon honom för våldtäkt, och saboterar för honom på hans arbete. När hustrun får höra talas om otroheten lämnar hon honom, och han blir förklarad psykiskt sjuk. Efter ett självmordsförsök hamnar han på mentalsjukhus. När han väl har skrivits in, vägrar läkare att friskförklara honom.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades 2 november 1945 på biograf Olympia i Stockholm. Inspelningen av filmen utfördes vid Centrumateljéerna i Stockholm av Sten Dahlgren. Som förlaga har man Astrid Värings roman I som här inträden ... från 1944. Redan vid förarbetet till filmen började stridigheter med läkare på Beckomberga och Ulleråker som anlitats för vetenskapligt stöd vid vissa ömtåliga scener. Läkarna tog avstånd från manuskriptet och vägrade att medverka. Några sammanslutningar inom sjukvårdsområdet skrev gemensamt till kunglig majestät med en anhållan om att filmen inte skulle få visas offentligt samt att exportförbud skulle utfärdas. Detta försenade premiären med några veckor.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]