Iberiska halvön

Från Wikipedia
Iberiska halvön i Europa.
Karta över Iberiska halvön med de största floderna utmärkta.

Iberiska halvön (spanska och portugisiska: Península Ibérica)[1], eller Pyreneiska halvön[2], är en halvö i sydvästra Europa, bestående av de självständiga staterna Spanien, Portugal och Andorra, det brittiska territoriet Gibraltar och en del av det franska departementet Pyrénées-Orientales. Halvön är, med en areal av 583 254 km², den näst största i Europa efter Skandinaviska halvön.

Halvön avgränsas mot syd och öst av Medelhavet och mot väst och norr av Atlanten. I nordöst bildar bergskedjan Pyrenéerna gräns mot Frankrike.[1] Längst i söder separerar Gibraltar sund halvön från Afrika (Marocko) och spanska exklaven Ceuta.

Namnet "iberiska" kommer av ibererna, ett folkslag som bodde på halvön innan den införlivades med Romarriket. Namnet "pyreneiska" kommer av Pyrene, en nymf i den grekiska mytologin.

Runt år 711 invaderades hela Iberiska halvön av morer, som kom från Nordafrika och inom två år kontrollerade hela Iberiska halvön. Morerna har präglat särskilt Spaniens kultur och lämnade många kulturella minnesavtryck i Spanien, som till exempel Alhambra.

Länder[redigera | redigera wikitext]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Península Ibérica” (på portugisiska). Infopédia. Porto Editora. https://www.infopedia.pt/apoio/artigos/$peninsula-iberica. Läst 18 augusti 2022. 
  2. ^ Pyreneiska halvön i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 26 september 2017.