Iberiska halvöns förhistoria

Från Wikipedia
Spaniens historia

Denna artikel är en del av en serie
Förhistoria
Förhistoriska Iberia
Romerska Hispania
Medeltida Spanien
Visigotiska kungariket
Kungariket Asturien
Svebiska kungariket
Bysantinska Spania
al-Andalus
Reconquistan
Kungariket Spanien
Imperiet
Kolonisering av Amerika
Expansionstiden
Upplysningstiden
Republik
Reaktion och revolution
Första spanska republiken
Bourbonska restaurationen
Andra spanska republiken
Under Franco
Spanska inbördeskriget
Francospanien
Moderna Spanien
Återgången till demokrati
Moderna Spanien
Katalansk kris (2017–18)
Ämnen
Ekonomisk historia
Militärhistoria
Utgrävningar vid Gran Dolina vid Atapuerca. På nivån TD-10, där den största gruppen av grävmaskiner befinner sig, har hittats paleolitiska verktyg från äldre stenåldern. På den lägre nivån under byggnadsställningen ligger nivån TD-6, där verktyg från tidig paleolitikum har hittats.

Iberiska halvöns förhistoria börjar med ankomsten av de första hominiderna för 1,2 miljoner år sedan och slutar med de puniska krigen, då territoriet träder in i den skrivna historien. Under denna långa period var några av de mest betydelsefulla landmärkena att vara platsen för Neandertalarnas sista fäste, att utveckla några av de mest imponerande paleolitiska konstverken tillsammans med södra Frankrike, att vara platsen för de tidigaste civilisationerna i Västeuropa och slutligen att bli den mest eftersträvade kolonin tack vare dess strategiska läge och dess många rika mineralförekomster.

Tidiga förfäder[redigera | redigera wikitext]

Med människans utveckling menas vidareutvecklingen av den mänskliga arten. Sedan Darwin publicerade Om arternas uppkomst 1859, har det formulerats flera hypoteser, men vi vet nu att evolutionen inte har följt en rak linje, utan det har funnits kontinentala variationer. Historien för den mänsklig närvaron på Iberiska halvön går tillbaka cirka 800 000 år, efter upptäckten av en av människans tidigaste förfäder för människa vid Gran Dolina i Atapuerca (Burgos) vilken har kallats Homo antecessor (mänsklig föregångare). Förutom i Atapuerca har rester hittats i Cúllar (Granada), i provinsen provinsen Jaén och längs floden Manzanares i Madrid.

En senare förekomst är den för Neanderthalaren. De första resterna, som hittats i Gibraltar, har daterats till 60 000 år bakåt. För 40 000 år sedan uppträdde de tidigaste varelserna av Homo sapiens på Iberiska halvön.

Målning i Altamiragrottan

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia, Prehistoria en la Península Ibérica, 26 januari 2009.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Prehistoric Iberia, 26 januari 2009.

Noter[redigera | redigera wikitext]