Ica

Från Wikipedia
Version från den 10 december 2017 kl. 14.22 av Harka (Diskussion | Bidrag) (språkpet)
Ica AB
ICA-logotyp.png
Org.nr556582-1559
TypPrivat aktiebolag
HuvudkontorSverige Solna, Sverige
NyckelpersonerPer Strömberg
Vd
BranschDetaljhandel
Historik
Grundat1917
(namnet Ica registrerat 1939)
GrundareEmil Clemedtson
Erik Karlsson-Kyhlstedt
Rudolf Lifwendahl
Hakon Swenson
Ekonomi
Omsättning 0 SEK
Rörelseresultat -3,782 miljoner SEK
Vinst efter skatt 1,457 miljarder SEK
Tillgångar 25,612 miljarder SEK
Eget kapital 20,42 miljarder SEK
Struktur
ÄgareICA Gruppen AB100%[1]
ModerbolagICA Gruppen AB
DotterbolagIca Sverige AB
Ica Norge AS
Rimi Baltic AB
Ica Fastigheter AB
Ica Banken AB
Övrigt
SloganVi gör varje dag lite enklare.
WebbplatsIca.se
FotnoterStatistik från 2016 års bokslut.[2]

Ica AB (Ica-koncernen) är ett av Nordens ledande detaljhandelsföretag (50% av Sveriges dagligvaruhandel)[3] som 2009 hade cirka 2 220 egna och handlarägda butiker i Sverige, Norge och Baltikum. I gruppen ingår Ica Sverige och Rimi Baltic samt Ica Banken som erbjuder finansiella tjänster till de svenska kunderna. Ica AB ägs av det börsnoterade bolaget ICA Gruppen AB (tidigare Hakon invest) till 100%.[1]

Ica var tidigare en förkortning av Inköpscentralernas Aktiebolag. Ica-handlarna samverkar genom Ica-handlarnas Förbund, som är medlemsorganisationen för Ica-handlarna i Sverige. Mellan 2000 och 2013 delägdes Ica av Hakon Invest och nederländska Royal Ahold N.V.

Historik

Ica räknar sin historia tillbaka till 1917 när Hakon Swenson grundade AB Hakon Swenson, allmänt kallat Hakonbolaget, i Västerås. Den första praktiska verksamheten var i Gävle hamn. Hakonbolaget byggde på det som idag kallas Ica-idén, men tidigare även kallats "den omöjliga idén" ett sätt att låta alla småhandlare fortsätta vara egenföretagare, men ändå få del av stordriftens fördelar vad gäller inköp och marknadsföring.

Inköpscentralernas AB Ica

Namnet Ica uppkom när fyra regionala, handlarägda grossistföretag grundade ett samarbetsorgan i slutet av 1930-talet. De kallade sig för inköpscentraler för att skilja sig från vanliga grossister. Den 8 april 1938 möttes Hakon Swenson, J Rudolf Lifwendahl, Emil Clemedtson och Erik Karlsson-Kyhlstedt för en middag i den förstnämndes hus i Västerås. De fyra var verkställande direktörer för Hakonbolaget, Speceristernas Varuinköp, AB Eol och Nordsvenska Köpmannabolaget. Vid middagen deltog även nära medarbetare till Hakon Swenson. De kom fram till att de fyra grossistföretagen skulle bilda ett gemensamt företag vid namn Svenska Inköpscentralernas Aktiebolag för att dra nytta av de vinster man kunde göra genom att samordna verksamheten. Detta företag grundades den 9 januari 1939 när en konstituerande stämma hölls i bolaget. Man registrerades hos Patentverket den 15 mars samma år under namnet Inköpscentralernas AB Ica. Från början hade man tänkt sig namnet "Sica", där S stod för "svenska", men det namnet var redan upptaget.

I slutet av 1930-talet täckte inköpscentralerna hela Sverige, förutom Skåne. Det skulle dock dröja till 1964 innan alla butiker som var anslutna till någon av de fyra inköpscentralerna, som samarbetade under namnet Ica, började använda namnet Ica som butiksnamn och ända till 1990 innan inköpscentralerna och samarbetsorganet Ica fusionerades till ett enda företag vid namn Ica AB.

Ica-förbundet

1940 bildades Ica Förbundet för att stärka samhörigheten mellan butikerna. Förbundet hade dock ingen avgörande betydelse förrän 1972. Förbundet finns ännu kvar, men heter idag Ica-handlarnas Förbund och är såväl en intresseorganisation för Ica-handlarna som huvudägare i Hakon Invest AB som i sin tur äger en stor aktiepost i Ica AB. 1942 bildades Ica-industrier. Företaget ägdes till lika delar av de fyra inköpscentralerna. 1945 grundades Ica Förlaget, nu Forma Publishing Group, vilka bland annat står bakom Ica-kuriren, Ica-Nyheter och receptboken Sju sorters kakor. Förlaget såldes 2014.

Under 1980-talet tog ICA över en del av de butiker som tillhörde snabbköpskedjan Metro och tog så småningom helt över denna kedja 1992.

Under 2001 startade Ica sin egen bank. Denna var en utveckling av kundkortstjänsten som efter att man erhållit bankoktroj kunde tillåta större belopp än det tidigare taket på 15 000 kronor.

Sedan 2007 äger Ica 100 procent (tidigare 50 procent) av Rimi Baltic som driver butiker i Baltikum.

2007 framkom i ett reportage kallat I takt med tiden i SVT:s Uppdrag granskning att personalen i ett fåtal butiker ommärkt gammal köttfärs, vilket uppmärksammades mycket i media som Köttfärsskandalen.

2008 - Ica har valt bort varumärken som innehåller triclosan från sitt sortiment efter ett flertal medier uppmärksammat detta ämne.

Organisation

Ica Sverige

Ica nära-butiken Torgboden i Falsterbo.
Ica Supermarket Älvboden i Älvängen.
Ica Kvantum Karlssons i Svedala.
Ica Maxi i Kungälv.
Rimi i Bergen i Norge.
Rimi Hypermarket shoppingcenter i Žirmūnai, Vilnius.
Apotek Hjärtat på Frölunda torg.

Butikerna i Sverige drivs genom franchise, där handlarna äger och driver butikerna själva, men har avtal med Ica Sverige som gör gemensamma inköp, stöttar i frågor om försäljning och effektivisering samt ansvarar för logistik och samlad marknadskommunikation.

Ica Sverige hade 2012 50% marknadsandel inom dagligvaruhandeln [4]. Ica har totalt 1 314 butiker (2014)[5] i fem butiksprofiler[5]:

Ica To Go

Fyra försöksbutiker i Stockholmstrakten som närmst konkurrerar med Pressbyrån och 7-Eleven. Butikerna har ett tydligare servicekoncept och säljer mat som kan värmas eller i vissa fall ätas direkt.[6]

Ica nära

Syftet med konceptet Ica nära är att butikerna ska ligga nära kundens bostad eller arbete och ha generösa öppettider alla veckans dagar, från tidig morgon till kväll (exempelvis alla dagar 8-22).[källa behövs] Butikerna är ofta storleksmässigt mindre än typen Supermarket, och har mellan 5 000 och 8 000 olika varor (artiklar).[7]

Ica Supermarket

Denna typ av butik ligger oftast i bostadsområden, stadskärnor eller citylägen, och har oftast större personaltäthet än mindre butiker.

Ica Kvantum

Kännetecknande för Kvantumbutiker är att de är stora butiker i utkanten av en tätort, med stort utbud av färskvaror och hög grad av manuell service.

Ica Maxi Stormarknad

Maxi-butikerna är Icas största och har förutom ett stort utbud av matvaror även kläder, skor, hemtextil, media och husgeråd. Butikerna ligger oftast i utkanten av en tätort.

Ica Norge

I Norge fanns 612 (2009) Ica- och Rimibutiker.[källa behövs] Hälften av butikerna drevs i Ica Norges egen regi och hälften drevs i franchiseform.

Ica Norges omsättning var 21 666 MSEK år 2009. Ica Norge hade fyra butiksprofiler:

  • Ica Nær
  • Ica Supermarked
  • Ica Maxi
  • Rimi - (lågprisbutik)

ICA har nu avvecklat sin norska verksamhet.

Rimi Baltic

Rimi Baltic är ett helägt dotterbolag till Ica AB och bedriver dagligvaruhandel i Estland, Lettland och Litauen i totalt 246 helägda butiker.

Rimi Baltic har tre butiksformat. I alla tre länder finns Rimi Hypermarket och Rimi Supermarket. I lågprissegmentet finns SuperNetto i Lettland och Litauen medan Estland har lågpriskedjan Säästumarket.

Rimi Baltics omsättning var 12 329 MSEK år 2009.

Ica Fastigheter

Ica Fastigheter AB är ett helägt dotterbolag till Ica AB och finns både Sverige och Norge. I Sverige heter de Ica Fastigheter Sverige AB och i Norge Ica Eiendom Norge AS. Ica Fastigheter är hälftenägare i bolaget Ancore tillsammans med Alecta. Ancore äger och förvaltar fastigheter med ICA-butiker som kunder över hela Sverige.

Ica Banken

Ica Banken är en fullsortimentsbank som erbjuder olika bankkort, lönekonto, bolån, lån utan säkerhet, sparande i fonder och aktier, IPS och försäkringar. Man kan sätta in och ta ut pengar i nästan alla Ica-butiker. Ica Banken driver också egna uttagsautomater. Andra bankärenden kan göras via bankens webbplats eller per telefon. Banken har sitt huvudkontor i Solna och sitt kundcenter i Borås.

Ica Bankens omsättning var 634 mkr år 2009, då man hade cirka 400 000 kunder.

Cura apoteket och Apotek Hjärtat

Cura apoteket startades 2010 i samband med omregleringen av apoteksmonopolet 2009 och var en del av ICA Sverige AB. Samtliga Cura-apotek var fullsortimentsapotek med både receptfria och receptbelagda läkemedel, och var uteslutande inrymda i utvalda ICA Maxi och ICA Kvantum. Per februari 2014 fanns ett 60-tal Cura-apotek[8].

Ica köpte Apotek Hjärtat, Sveriges största privatägda apotekskedja, 2014[9] och slog därefter samman de två apotekskedjorna som drivs vidare under namnet Apotek Hjärtat.

Icas egna varor

Ica har egna märkesvaror. Icas egna varor säljs under märken som Ica, Ica Basic, I love eco, Ica Selection, Ica Gott liv, Ica Skona, Ica Home och ICA Cook & Eat. En av de första egna märkesvarorna som lanserades på Ica var Luxus kaffe som nådde marknaden 1922.

Logotypen

Den nuvarande logotypen kom till 1963 och skapades av industridesignern och sedermera designprofessorn Rune Monö. Tidigare hade varje inköpscentral haft en egen logotyp som användes av handlarna för att visa att de tillhörde en inköpscentral. En gemensam Ica-symbol hade även funnits sedan 1940-talet, men endast använts sporadiskt av Essve, Eol och Nordsvenska, men inte av den största inköpscentralen, Hakonbolaget. Från 1973 till 1990 användes de två reklamfigurerna ICAnder och MonICA. Den förstnämnde hade tillkommit redan 1971, men de första två åren endast inom Hakonbolagets område.

Reklam

Ica låg tidigt i framkant vad gällde reklam, bland annat med affischmåleri på 1940-talet, husmorsfilmer på 1950- och 1960-talen och reklamfilmer på Sky Channel på 1980-talet. Sedan år 2001 har en reklamfilmsserie i snabbköpsmiljö med huvudrollsinnehavare, återkommande rollkaraktärer och förvecklingar visats i första hand på teve.

VD för Ica AB (även Ica-förbundet)

Samarbete med högskolor och universitet

Företaget är en av medlemmarna, benämnda Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till högskolan och nära samarbetar med den vad gäller forskning och utbildning.[10]

Referenser

Noter

Tryckta källor

  • Blom Edward, red (2003). ICA-historien i parti och detalj. Stockholm: Föreningen Stockholms företagsminnen. Libris 8953701. ISBN 91-974314-1-9 (DVD) 
  • Ica-koncernens årsredovisning för 2009

Vidare läsning

  • 50 år i Ica-handlarnas tjänst.. [Göteborg]: [Wezäta information]. 1988. Libris 7665196. ISBN 91-7766-028-5 (inb.) 
  • Bogren-Ekfeldt, Britt (1985). En berättelse i bilder om Ica Hakon AB i Västerås: en dokumentation av en arbetsplats 1985. Samdok rapport, 1102-0865 ; 2. Västerås: Västmanlands läns mus. Libris 1216154 
  • Edsta, Björn (2012). Hakon Swenson - mannen bakom Ica. Stockholm: Centrum för näringslivshistoria. ISBN 978-91-7353-540-3 
  • Hägerman, Åke (1993). Från Svenska Varor till ICA Essve: 1922-1989 : [en exposé över ett företags utveckling]. [S.l.]: [S.n.]. Libris 11134094 
  • Larsson, Lars-Åke (1993). Icarörelsens självmord: [privilegierade köpmän] : ["död" åt närbutikerna!] : [varför är maten så dyr?]. Svenshögen: Alberts förl. Libris 7449682. ISBN 91-630-2133-1 (inb.) 
  • Wirsäll, Nils-Erik (1983). En man och hans idé: ICA-rörelsen : om Hakon Swenson, ICA-rörelsens grundare, på 100-årsdagen av hans födelse. [Västerås]: [ICA Hakon AB]. Libris 3263851 
  • Wirsäll, Nils-Erik; Fahlin Roland (2007). Den omöjliga idén blir aldrig gammal: ICA-idén 90 år. Västerås: Ica. Libris 10535903. ISBN 978-91-534-2939-5 (inb.) 

Externa länkar