Ida Isaksson-Sillén

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ida Sillén)
Acceleration, av Ida Isaksson-Sillén, placerat i Vasaparken, Göteborg, år 2000.

Ida Ingegerd Isaksson-Sillén, född Isaksson den 14 september 1933 i Överkalix församling, Norrbottens län,[1][2][3] är en svensk konstnär, främst verksam som skulptör, bosatt i Stockholm.

Hon är dotter till folkskolläraren William Isaksson och Gunhild Andersson och från 1957 gift med Gösta Daniel Sillén.[3]

Hon utbildade sig på dåvarande Slöjdföreningens skola (Slöjdis) i Göteborg och Skulpturskolan på Konsthögskolan Valand, som hon gick ut 1961[2], och på Bryssels konstakademi[3]. Därefter genomförde hon ett antal studieresor till Egypten, Sudan, Grekland, Nederländerna, Frankrike och Italien.[3] Hon har varit verksam konstnär sedan 1960-talet och har i sin praktik intresserat sig för utforskande av rum och rörelse, främst i form av skulpturer, men även teckning, combines och fotobaserade verk. Som skulptör har hon arbetat i material som brons, trä, sten, stål, betong och plast.

Hennes skulpturkonst omfattar naturstuderade porträtt, figurstudier och abstrakta associationsrika former.[3]

Debututställning på Galleri Hos Petra, Stockholm, 1965. Hon har haft större separatutställningar på Bror Hjorths Hus i Uppsala, på Södertälje Konsthall och på MillesgårdenLidingö. Hon finns bland annat representerad på Moderna museet i Stockholm och med de offentliga verken Acceleration (2000) i Göteborg och Plastisk konstruktion (1966) i Askim.

Hon medverkade några gånger i DecemberutställningarnaGöteborgs konsthall, Liljevalchs Stockholmssalong och som inbjuden utställare på Den Fries sommarutställning i Köpenhamn.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1960: Sillén, Ida Ingegerd
  2. ^ [a b] Valands konstskola katalog (1961) Elevutställning konsthallen Götaplatsen 29.4-8.5
  3. ^ [a b c d e f] Svenskt konstnärslexikon del V sid 149, Allhems Förlag, Malmö. Libris 8390296