Idea leuconoe

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Idea leuconoe
Idea leuconoe Weiße Baumnymphe crop.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Fjärilar
Lepidoptera
Familj Praktfjärilar
Nymphalidae
Släkte Idea
Art I. leuconoe
Vetenskapligt namn
§ Idea leuconoe
Auktor Erichson, 1834
Utbredning
Utbredningskarta
Utbredningskarta
Weiße Baumnymphe Idea leuconoe 4 Richard Bartz.jpg
Hitta fler artiklar om djur med

Idea leuconoe är en stor vit och svart fjäril som förekommer i Sydostasien och tillhör familjen praktfjärilar. Den är en av de fjärilsarter som ofta visas upp i fjärilshus. Artens naturliga habitat är låglänta regnskogar och mangroveskogar. Många underarter finns beskrivna, varav flera bara finns på enstaka öar. Det finns en viss osäkerhet angående artens taxonomi och det kan vara så den egentligen utgör ett artkomplex. Påfallande är exempelvis skillnader mellan de olika underarternas larver.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Imago[redigera | redigera wikitext]

Fjärilen har ett vingspann på 95-115 millimeter. Vingarna är vita med svara ådror och svarta fläckar. Vingarna är något transparenta, och då fjärilen flyger i skogen ser det när ljuset mellan träden faller på dem nästan ut som om det skiner genom vingarna. På framvingarna finns längs framkanten ungefär vid mitten av vingen en större svart fläck och bakom denna finns ytterligare en större svart fläck, dock något mindre än den första fläcken. Vingarnas kanter är svarta, fjärilen har ytterst på vingarna nästan som en mörk bård med vita fläckar.

Ägg[redigera | redigera wikitext]

Äggen är ovala, lite gulaktiga eller ljust rosafärgade.

Larv[redigera | redigera wikitext]

Utseendet på larven varierar en del mellan underarterna, men generellt är de tvärrandiga i svart och vitt och har röda fläckar längs sidorna. Larven kännetecknas även av att den har några pariga köttiga utskott på kroppen.

Larvens näringsväxter är arter ur släktet Parsonia i familjen oleanderväxter (Apocynaceae), bland dessa Parsonsia helicandra, Parsonsia spiralis och Parsonsia laevigata, samt Cynanchum formosanum och Tylophora hispida. Dessa växter innehåller ämnen som gör arten osmaklig för predatorer, till exempel fåglar.

Puppa[redigera | redigera wikitext]

Puppan är orangegulaktig till gyllengul i färgen med svarta prickar och fläckar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]