Identitetsbricka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svensk identitetsbricka m/42

En identitetsbricka är en identitetshandling i metall.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige består brickan av en metallplatta där personens personnummer, fullständiga namn, födelsehemort, länskod och utfärdelseår graverats in. Denna bricka, som nya svenska medborgare fick vid födseln sedan 1960 och vars utdelning upphörde från och med 1 januari 2010[1][2] togs fram efter amerikansk förebild. Metallplattan är perforerad för att den lätt skall kunna brytas i två delar. Varje del har då personnumret ingraverat, så att brickorna skall kunna användas för att identifiera avlidna.

Identitetsbrickan skulle i fredstid förvaras i det kuvert man fick den i, och skulle medföras vid militärtjänstgöring.

Länskoder
Länskod Län
A eller AA Stockholms stad
B Stockholms län
C Uppsala län
D Södermanlands län
E Östergötlands län
F Jönköpings län
G Kronobergs län
H Kalmar län
I Gotlands län
K Blekinge län
L Kristianstads län
M eller MA Malmöhus län
N Hallands län
O eller OA Göteborgs och Bohus län
P Älvsborgs län
R Skaraborgs län
S Värmlands län
T Örebro län
U Västmanlands län
W Kopparbergs län
X Gävleborgs län
Y Västernorrlands län
Z Jämtlands län
AC Västerbottens län
BD Norrbottens län

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under amerikanska inbördeskriget (1861–1865) började en del soldater att nåla fast papperslappar med namn och adress i sina jackor. Andra gjorde märkningar i sin ränsel eller på bältesspännet.

Företag som tillverkade liknande föremål såg en marknad, och 1862 skrev en man vid namn John Kennedy till den amerikanska armén och erbjöd sig att förse alla i den amerikanska armén med identitetsbrickor. Dock fick han nej, utan någon förklaring, för sitt förslag.

Den amerikanska armén ändrade senare inställning och 20 december 1906 togs beslutet att armén skulle börja använda dessa brickor. En liten förändring skedde den 6 juli 1916 då man bestämde att två brickor skulle användas. Om någon fallit i strid och man under inga omständigheter kunde få med sig kroppen tillbaka, tog man med den ena och lämnade den andra vid kroppen, så att den senare kunde identifieras. Vissa länder, däribland Sverige, har fört detta vidare genom att skapa en bricka med två delar, där man istället bryter brickan i två halvor så att den ena lämnas kvar vid kroppen och den andra tas omhand.

Myter[redigera | redigera wikitext]

En av de faktoider som förekommit runt identitetsbrickan gjorde gällande att hålen är till för att trycka upp brickan mellan framtänderna efter att man avlidit.[3]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Id-brickor Skatteverket, läst 25 maj 2010
  2. ^ ”Regleringsbrev för budgetåret 2010 avseende Skatteverket”. Regeringen. 21 december 2009. http://www.esv.se/StatsliggarenApp/OpenFile?regleringsbrevId=12262&visningTyp=1&mediaTyp=0&period=2010. Läst 27 juni 2010. 
  3. ^ Notch for the Faint Hearted Snopes.com (engelska)