Ideon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Ideon (olika betydelser).
Alfahuset i Ideon Science Park
Betahuset

Ideon Science Park i Lund är Sveriges första forskningsby och hyser idag ca 900 företag med 4000 anställda inom framför allt IT, miljöteknik och livsvetenskap.[1][2] Ideon ligger i nordöstra Lund i omedelbar anslutning till Lunds tekniska högskola och Ekonomihögskolan, på det område som kallas Pålsjö ängar.

Ideon omfattar nitton fastigheter med 100 000 kontorslokaler, och ägs sedan oktober 2016[3] av Wihlborgs Fastigheter AB, Castellum AB och Vasakronan AB. Tidigare ägde Ikano delar av fastighetsbeståndet.[4]

Ideon Gateway är den senast uppförda byggnaden på Ideon i Lund. Byggnaden är 74 meter hög och därmed Lunds högsta. Husets fasad ändrar färg beroende på vilken vilken vinkel man ser den ur. Ideon Gateway började byggas i slutet av 2010 och invigdes i januari 2013.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ideon Science Park blev 1983 Sveriges första forskningsby. Idén till forskningsbyn Ideon presenterades av Landshövding Nils Hörjel 1982 vid läkemedelsföretaget DRACO:s berömda Temadagar som arrangerades under hela 1980-talet.. Dessa temadagar som initierades av Dracos informationschef Anders Zackrés var Sydsveriges största konferens med högaktuella teman och med 500-600 deltagare från regering, riksdag, landsting, kommuner, företag och forskar- och utbildningsvärlden. Utvecklingen av Ideon kom som en följd av 1970-talets omstruktureringar i det skånska näringslivet. Man såg ett behov i att skapa förutsättningar för nya näringar och tog inspiration från motsvarande anläggningar som skapats i USA. Ideon grundades genom ett samarbete mellan Lunds universitet, dåvarande Malmöhus län, Lunds kommun och näringslivet. Området byggdes av Skanska. Det första spadtaget till området togs gemensamt av Gun Hellsvik, Nils Hörjel och Nils Stjernquist.[5] De första företagen flyttade in i september 1983. Ericsson Radio Systems förlade mobilutveckling till området, vilket blev en ryggrad i områdets utveckling och 1988 fanns omkring 100 företag på Ideon.

År 1985 tillkom även en mindre forskningspark i Malmö, Ideon-Malmö. Kopplingen mellan denna och Ideon i Lund bröts dock 1998 och avdelningen i Malmö drivs sedan dess under namnet Medeon.[6]

Området består idag av flera olika delar i husen Alfa, Beta, Delta, Gamma och Gateway; dessa ägs av Wihlborgs. Alfahuset som är plats för små och medelstora företag har renoverats under 2010-2011. Det har bland annat skapats en samlingspunkt under namnet Agora med ett modernt kafé. Idag finns här inkubatordelen Ideon Innovation tillsammans med Lunds nyföretagarcentrum (LNC), VentureLab och Creative Plot.

Betahuset med Ideon Business Lounge härbärgerar ett 90-tal företag. I Gammahuset finns tiotalet företag inom medicinteknik.

Till Ideon-området hör också Edison Park och Lundaporten, som ägs av Castellum, samt Nya Vattentornet 2 (Mobile Heights Center) och Nya Vattentornet 4 (Sonys hus), som ägs av Vasakronan.

Företag[redigera | redigera wikitext]

På Ideon-området finns cirka 900 företag med 4000 medarbetare.

Några kända företag med kontor på Ideon Science Park:

Några kända företag som inte längre finns kvar på Ideon:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]