Idol (Sverige)

Från Wikipedia
Idol (Sverige)
OriginaltitelIdol
GenreInteraktiv television, Reality, Gameshow
Skapad avStorbritannien Simon Fuller
Längd (per avsnitt)60–90–120 minuter
Antal säsonger13
LandSverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagFremantle
ProducentKajsa Ericson
Sändning
OriginalkanalTV4
Originalvisning2004–2011, 2013–2017
Bildformat16:9, 576i (2004–)
16:9, 1080i (2009–2011, 2013–)
Ljudformat2.0 (2004–)
5.1 (2009–2011, 2013)
Officiell webbplats
IMDb

Idol är ett TV-program på TV4, baserad på programformatet Idols. Serien brukar sändas med början i antingen augusti eller september för att sedan avslutas i december (undantag säsong ett som avslutades i november). En auditionturné sker de första veckorna, därefter direktsända kval- respektive veckofinalsprogram. Under varje moment gallras deltagare bort tills bara två deltagare återstår, då finalen hålls och en vinnare koras. Flera av de som deltagit i Idol har efter sitt deltagande blivit framgångsrika i branschen och fått någon låt spelad på kommersiell radio. Vissa, såsom Agnes Carlsson, Sebastian Karlsson, Sibel Redzep, Lisa Ajax och Anna Bergendahl har även tävlat i Melodifestivalen, även Loreen och Måns Zelmerlöw som vunnit Eurovision Song Contest. Flera av de som deltagit i Idol har även medverkat i tv-programmet Så mycket bättre.

Totalt har tolv säsonger producerats i Sverige åren 2004–2011 och 2013–2017. Programmet lades ned efter år 2011 till förmån för två nya talangprogram, X Factor Sverige och The Voice,[1][2] men då båda dessa program hade vikande tittarsiffror valde TV4 att återta Idol till 2013 och har sedan sänt programmet varje år sedan dess.[3][4] Programmet vann Årets underhållningsprogram i Kristallen 2015.

Upplägg

Varje säsong av Idol går under fem delsteg, vilka börjar med en allmän auditionturné och slutar med en stor final. Däremellan gallras deltagarna ned från ett stort antal sökande tills man bara har vinnaren kvar. Alla program som handlar om auditionturnén och slutaudition är alltid förinspelade under våren medan dessa sändningar sker vanligen under augusti och september månad. Kvalveckan hålls runt månadsskiftet september/oktober och därefter sänds veckofinaler en gång i veckan till och med slutet av november/början av december månad.

Auditionturné

Första momentet i Idol är att en jury på tre-fyra personer åker ut till fem olika städer runt om i Sverige för att hitta sångtalanger. Detta sker vanligtvis under perioden mars-maj (i den första säsongen skedde dock denna auditionturné under juni-juli). Alla som fyllt minst 16 år till sommaren/hösten samma år (höstregeln har gällt från säsong 8) får söka till Idol. De sökande får först träffa en förjury som beslutar vilka som ska få träffa den jury som syns i TV. Det är sedan TV-juryn som bestämmer vilka sökande som ska gå vidare till det andra momentet, som är slutaudition.

Flertalet säsonger har tittare på förhand kunnat skicka in tips till programmet på sångtalanger. I programmet "kidnappas" (hämtas upp) några av dessa personer av programledare, jury eller andra personer och så får dessa göra en audition för TV-juryn.

I samband med att Idol firade 10 år i Sverige år 2014 infördes fem wildcards i tävlingen. Dessa wildcards valdes ut av programmets originaljury (fyra stycken) samt av tittarna (ett wildcard). Meningen med wildcarden var att de skulle få gå från första audition direkt till kvalveckan utan att passera slutaudition. Momentet med originaljuryns wildcards försvann till säsongen därpå, men däremot behöll programmet tittarnas wildcard som fick samma premiss.

Det har även hänt i ett par tidigare säsonger att jurymedlemmen Anders Bagge har åkt på en egen turné runt om i Sverige för att hitta olika talanger. Dessa har dock sedan fått gå till slutaudition för att tävla på lika villkor som de som hittades under själva auditionturnén. I säsongen som sändes år 2015 fick alla tre jurymedlemmar (Anders Bagge, Laila Bagge och Alexander Bard) ge sig ut på varsin egen turné för att hitta talanger till slutaudition. Detta gjordes då det stod klart att den juryn skulle göra sitt sista år som programmets jury.

Slutaudition

Under slutaudition får de personer som juryn valt ut från auditionrudan komma till Stockholm för att genomgå en större deltagargallring som pågår under tre-fyra intensiva dagar. Under dessa dagar gallras antalet deltagare ned från ca 100 stycken till ca 20 stycken. Antalet deltagare från början varierar beroende på hur många deltagare som gick vidare från auditionturnén och antalet deltagare som blir kvar efter slutgallringen beror på hur många personer juryn har ombetts att välja ut.

Upplägget för slutaudition har sett ut på ungefärligt sätt genom alla säsonger:

  • Dag 1: Deltagarna anländer till Stockholm där de får göra momentet Chorus line, vilket innebär solosång med eller utan instrument. Deltagarna går in i grupper om ett visst antal personer och får sedan bara några få sekunder på sig att göra sitt framträdande innan juryn säger tack. Efter att alla deltagare i gruppen och/eller alla deltagare totalt sett har gjort framträdandena beslutar programmets jury vilka som får gå vidare respektive åka hem. Oftast brukar 60 procent få lämna tävlingen redan samma dag.
  • Dag 2: Deltagarna som återstår får åka iväg till ett hotell där de blir indelade i grupper. Sedan ska varje grupp välja en låt som de dagen därpå framför för juryn. Det är återigen upp till juryn att välja ut vilka som ska få stanna kvar respektive åka hem. Låten framförs till antingen förinspelad musik eller liveband.
  • Dag 3: Sista dagen får de kvarvarande deltagarna göra något slags liveframträdande igen, dock denna gång sjunger alla deltagare solo till antingen förinspelad musik eller ett liveband. Vissa säsonger har deltagarna fått öva innan med minst en person ur ett liveband, medan i andra säsonger har deltagarna fått förbereda sig genom att lyssna på låtarna i mp3-liknande spelare. Efter liveframträdandena avgör juryn vilka som får gå vidare till kvalveckan.
  • Dag 4: I senare säsonger, framförallt efter år 2008 då Bagge-juryn togs in, har en fjärde dag lagts till. Denna dag sker inga liveframträdanden utan istället får de deltagare som fick stanna kvar den tredje dagen åka till Globen där de får sitt slutgiltiga besked ifall de har gått vidare till programmets kvalvecka. Varje deltagare får då gå en lång sträcka in i ett tomt Globen där juryn väntar i en mittcirkel.

Det har i vissa säsonger hänt att juryn inte kan enas om vem som ska få den sista platsen i tredje momentet, som är kvalveckan. I dessa fall är det upp till tittarna att avgöra genom telefonröstning.

Kvalveckan

Efter att alla förinspelade program har sänts är det dags för livesändningar. Dessa sändningar sker under fem dagar i rad och brukar vanligen ske i slutet av september och/eller i början av oktober månad. Kvalveckan innebär direktsända kvalheat där de runt tjugo deltagare som juryn valt ut får nu ta tittarnas hjälp för att gå vidare till det fjärde momentet som är veckofinalerna. Det innebär att de uttagna deltagarna framför en sång varje kväll och därefter får tittarna telefon- och SMS-rösta fram ett visst antal som ska gå vidare.

Upplägget för kvalveckan har sett olika ut säsong för säsong. Exempelvis har det i vissa säsonger röstats vidare deltagare direkt till veckofinaler medan andra fått sjunga om, och ibland har ingen gått säker till veckofinalerna. Vissa år har det också skett att juryn fått säga sitt med att ge plats åt så kallade wildcards in i tävlingen, deltagare som inte röstats vidare av tittarna från de första kvalheaten. Kvalveckans program brukar innehålla en mindre grupp som tävlar i varje program. I de senare säsongerna har deltagarna delats in i grupper om fem per grupp (två kill- och två tjejgrupper) och sedan har två gått vidare från varje grupp till en final. I finalen har sedan juryn fått välja ut ytterligare fem utslagna deltagare som wildcards. I röstningen har sedan tittarna fått rösta vidare tolv stycken, medan en har fått åka ut.

Sändningarna sker i en mindre studio i Stockholm, som oftast ligger i anslutning till den scen som veckofinalerna ska ske på. Mellan tio och tolv deltagare brukar röstas vidare till veckofinalerna.

Veckofinalerna

De tio–tolv deltagare som röstats vidare får nu tävla i de direktsända veckofinaler. Varje veckofinal har sitt tema eller en utmaning som låtarna kretsar kring. Sändningarna sker på fredagar där deltagarna får göra ett liveframträdande varpå juryn ger kritik. Juryns kritik är dock inte makt att avgöra resultatet, utan det är tittarna som telefon- och SMS-röstar fram vilka som ska gå vidare respektive åka ut. När alla deltagare har sjungit klart hålls en snabbgenomgång och därefter sker en paus på mellan 25 och 60 minuter. Efter pausen hålls en ny snabbgenomgång och sedan stänger telefonslussarna.

Innan resultatet presenteras brukar programledaren/na ge juryn chansen att gissa vem/vilka de tror sitter säkert respektive hänger löst. Därefter meddelar programledaren/na vilka deltagare som sitter "säkert", alltså har fått så pass många röster för att inte hamna bland de lägsta. När dessa deltagare ropas upp görs detta i en slumpvis vald ordning och inte efter resultatordning. När det är omkring två-tre deltagare kvar sker en allvarsstund då det ska presenteras vem av dessa som har fått minst antal röster och som därmed får lämna tävlingen den veckan. I vissa säsonger har det i detta läge stått mellan den som har fått allra minst röster mot den/de som har fått näst minst (och ibland tredje minst) röster, medan i andra säsonger möter den sistaplacerade en slumpvis vald "säker" deltagare. I vissa säsonger där det förstnämnda har gällt har de två som fått minst antal röster fått sjunga en andra gång, varvid tidigare röster nollställts. Den som efter det andra momentet fått minst antal röster åkte ut. I andra säsonger har man inte använt sig av en andra röstningsomgång, utan resultatet från första omgången som gäller. Varje veckofinal fortsätter sedan på det här sättet fram till finalen.

När antalet deltagare har gallrats ned till fem–sex kvarvarande får varje deltagare istället framföra två låtar vardera. I samband med detta anordnade man i senare säsonger en arenaturné, dvs. lämnat studion i Stockholm och åkt till andra städer och tävlat i arenor. Under arenaturnén besöktes bland annat Malmö och Göteborg veckorna före finalen. Dessa veckofinaler har i senare säsonger kallats för kvartsfinal och semifinal. I den näst sista veckofinalen återstod det endast tre deltagare, och efter den veckofinalen skedde Idols sista moment: finalen. I de säsonger som skedde före arenaturnén gjordes har deltagarna fått stanna kvar i Stockholm men ändå fått framföra två låtar vardera eftersom antalet deltagare minskat rejält. Från 2013 års säsong har det inte blivit någon arenaturnering.

Finalen

Efter ca nio-tio veckofinaler (antalet varierar beroende på hur många deltagare som togs ut) har antalet deltagare gallrats ned till två stycken: finalisterna. Dessa två får vardera framföra tre låtar: ett eget val, ett som tittarna valt (genom omröstning) och en specialskriven vinnarlåt. Även i finalen avgör endast tittarna genom telefon- och SMS-röstning. Vinnaren av Idol får vinnarlåten utgiven av ett skivbolag och får dessutom ett eller två skivkontrakt av ett skivbolag. Det har hänt att även tvåan fått ett skivkontrakt, men av ett annat skivbolag. Mellan 2004 och 2006 skedde finalen i samma studio som veckofinalerna hade hållits i, men sedan år 2007 sker finalen i Globen i Stockholm.

Historia[5][6]

Formatet

Formatet skapades av managern Simon Fuller. Den första säsongen sändes under namnet "Pop Idol" i England från oktober 2001 till februari året därpå med Will Young som segrare och Gareth Gates som en av medtävlarna. Den första säsongen i USA, American Idols, hade sin final i september 2002. Vinnaren där blev Kelly Clarkson med låten "A Moment Like This", som skrevs av den svenska låtskrivaren Jörgen Elofsson. Han har även skrivit vinnarlåtarna till svenska Idol totalt tre gånger. När "Idol"-formatet senare skulle lanseras över världen blev man tvungen att ta bort ordet "Pop" ur namnet på grund av en tvist hade uppstått med skaparna av programmet Popstars[7]. Formatet lanserades därför enbart under namnet "Idol".

Svenska säsonger

Idol har sänts på TV4 i totalt tretton säsonger mellan åren 2004-2011 samt 2013-2017. Under dessa säsonger har ett stort antal deltagare efter medverkan i programmet fortsatt att producera låtar, släppa skivor och startat skivbolag. Några av de som har haft störst framgång kan nämnas Agnes Carlsson, Darin, Ola Svensson, Sebastian och medlemmarna i gruppen E.M.D. (Danny Saucedo, Erik Segerstedt och Mattias Andréasson). En sista säsong producerades år 2011 då TV4 sedan valde att lägga Idol på is eftersom man ville satsa på två snarlika format: The X Factor (X Factor Sverige) och The Voice.[4][1][2] Programmet kom dock att återuppstå igen under 2013 då de två nysatsningarna inte levde upp till den förväntade tittarmängden som Idol haft.[8][3]

Under de tretton säsongerna har TV4 konsekvent använt sig av samma formatmodell: auditionturné, slutaudition, kvalvecka, veckofinaler och final. Samtliga program under de två första stegen har alltid varit förinspelade, därefter har man bara haft direktsändningar. Direktsändningarna har skett från en studio i Stockholm och dess omnejd (Frihamnen och Spånga). Programmen började samsändas i TV4 HD från den femte säsongens final. Mellan den sjätte och åttonde säsongen åkte Idol på en miniturné efter att halva tiden av veckofinaler hade pågått. Turnén besökte samtliga gånger Malmö (Malmö Arena) och Göteborg (Scandinavium), där kvarts- respektive semifinalen hölls. I sjätte säsongen besöktes endast Malmö och Göteborg, men i den sjunde och åttonde säsongen lades ytterligare två städer till: Luleå (Arcushallen) och Karlstad (Löfbergs Lila Arena) i sjunde säsongen, och Gävle (Läkerol Arena) och Linköping (Cloetta Center) i den åttonde säsongen. I den sjunde och åttonde säsongen hölls således endast fem veckofinaler i Stockholm. I den nionde säsongen slopades turnén och har inte använts sedan dess, men samtliga säsongsfinaler har fortsatts att sändas från Globen.

Under varje direktsändning har deltagarna framfört sina låtar tillsammans med inspelad musik (förutom i något eller några avsnitt då liveorkester användes). Mellan säsong 4 och 7 användes livorkester vid samtliga framträdanden under kvalveckor och veckofinaler. Under den åttonde säsongen använde man till och från orkester, men vid de första veckofinalerna användes endast play-back. Även i finalen 2011 användes endast play-back. Från den nionde säsongen har liveorkester använts konsekvent i direktsändningarna.

Juryn

En sak som har varit genomgående i alla de olika jurykonstellationerna som har figurerat sedan starten är att en eller flera av de manliga medlemmarna i samtliga konstellationer av juryn har saknat hår på huvudet. Totalt har 13 olika personer suttit i Idoljuryn genom åren och av dessa 13 är det sju stycken som har saknat hår på huvudet[9].

Av dessa 13 personer har dessutom bara tre stycken varit kvinnor medan resterande tio personer har varit män. Varje jurykonstellation har bestått av minst en kvinnlig medlem. I säsong 13 av programmet som sänds under 2017 är könsfördelningen i juryn jämställd då två av fyra jurymedlemmar är kvinnor.

I en del säsonger har det varit fyra medlemmar i programmets jury. I dessa jurykombinationer har en medlem (Peter Swartling respektive Pelle Lidell) agerat ordförande som därmed har haft utslagsröst. Detta innebar att om det stod 2-1 för en deltagare att gå vidare/åka ut var det ordförandens (Swartling-/Lidells) ja- eller nejröst som avgjorde om personen skulle gå vidare eller åka ut.

Pelle Lidell, Fredrik Kempe och Quincy Jones III är de enda jurymedlemmar som inte har suttit i juryn mer än ett år.

Den jurymedlem som suttit flest säsonger i juryn är Anders Bagge med 8 säsonger.

Äldsta och yngsta deltagarna

Fram till 2010 var artisterna Johan Palm och Yazmina Simic, som tävlade år 2008, de yngsta artisterna som gått vidare till veckofinalerna. Palm och Simic var då endast 16 år gamla. Palm var dock 41 dagar yngre än Simic, därför var han då den yngsta som tävlat i veckofinalerna. Rekordet bröts i Idol 2011, då Idoldeltagarna Amanda Persson och Molly Pettersson Hammar gick till veckofinalerna när de precis fyllt 16 år. De var bägge endast 15 år när de gick vidare till kvalveckan. Geir Rönning har varit den äldsta deltagaren i veckofinalerna.[10] Fram till hans medverkan var Sam Hagberth (Idol 2007) den äldsta deltagaren som tävlat i veckofinalerna. Hagberth var vid sin medverkan i Idol 33 år gammal. Lisa Ajax, som vann Idol 2014, är den hittills yngsta Idolvinnaren. Hon var vid sin seger endast 16 år gammal.

Idol 2011 har haft den lägsta snittåldern: 17.3 år, vilket slog Idol 2005 som hade 18.9 år. Idol 2010 hade den högsta snittåldern: 27.7 år.

Adrian Jonasson, Cameron Jai och Rebecka Karlsson blev de första deltagarna som gått vidare till veckofinalerna som var födda på 2000-talet, vilket inträffade under Idol 2016.

Säsongsinformation

Säsong Sändningsdatum Vinnare Tvåa Trea Jury Programledare
huvudsändningen
Programledare
Extra/Eftersnack
Vinnarlåt
Säsong 1
(2004)
2 september –
26 november 2004
Daniel Lindström Darin Zanyar Fillip Williams Peter Swartling
Kishti Tomita,
Daniel Breitholtz,
Claes af Geijerstam
David Hellenius &
Peter Magnusson
Inget Idol:Extra sändes "Coming True"
Säsong 2
(2005)
30 augusti –
2 december 2005
Agnes Carlsson Sebastian Karlsson Sibel Redzep Tobbe Blom &
Johan Wiman
Wendy Rådström "Right Here, Right Now"
Säsong 3
(2006)
29 augusti –
1 december 2006
Markus Fagervall Erik Segerstedt Johan Larsson Sanna Bråding &
Mogge Sseruwagi
"Everything Changes"
Säsong 4
(2007)
4 september –
7 december 2007
Marie Picasso Amanda Jenssen Andreas Sjöberg Peter Swartling (ordf.),
Kishti Tomita,
Daniel Breitholtz
Carolina Gynning &
Carina Berg
(Audition och kvalet)
Doreen Månsson &
Hannah Graaf
(Även för Idol: Halvtid)
"This Moment"
Peter Jihde
(Veckofinalerna)
Säsong 5
(2008)
3 september –
12 december 2008
Kevin Borg Alice Svensson Robin Bengtsson Andreas Carlsson,
Laila Bagge Wahlgren,
Anders Bagge
Peter Jihde Katrin Zytomierska &
Peter Jihde
"With Every Bit of Me"
Säsong 6
(2009)
8 september –
11 december 2009
Erik Grönwall Calle Kristiansson Tove Styrke "Higher"
Säsong 7
(2010)
7 september –
10 december 2010
Jay Smith Minnah Karlsson Olle Hedberg Paul Haukka,
Josefin Crafoord,
Jakob Öqvist
"Dreaming People"
Säsong 8
(2011)
7 september –
9 december 2011
Amanda Fondell Robin Stjernberg Moa Lignell Pelle Lidell
Alexander Bard,
Laila Bagge Wahlgren,
Anders Bagge
Pär Lernström Martin Björk &
Jakob Öqvist
"All This Way"
Cecilia Forss
(Sidekick under auditionturnén)
Säsong 9
(2013)
[11]
19 augusti–
6 december 2013
Kevin Walker Elin Bergman Erik Rapp Alexander Bard,
Laila Bagge Wahlgren,
Anders Bagge
Pär Lernström &
Karin "Kakan" Hermansson1
"Belong"
Säsong 10
(2014)
18 augusti –
5 december 2014
Lisa Ajax Mollie Lindén Josefine Myrberg Pär Lernström Malin Stenbäck &
Andreas Weise
"Unbelievable"
Säsong 11
(2015)
17 augusti –
4 december 2015
Martin Almgren Amanda Winberg Simon Zion Erik Segerstedt &
Arantxa Alvarez
"Can't Hold Me Down"
Säsong 12
(2016)
22 augusti –
9 december 2016
Liam Cacatian Thomassen Rebecka Karlsson Charlie Grönvall Fredrik Kempe,
Nikki Amini,
Quincy Jones III
Gry Forssell
&
Farao Groth
"Playing With Fire"
Säsong 13
(2017)
? augusti –
8 December 2017
Chris Kläfford Hanna Ferm Gabriel Cancela Anders Bagge
Nikki Amini
Alexander Kronlund
Kishti Tomita
Pär Lernström &
Gina Dirawi[12]
? "Treading Water"

1 Under Idol 2013 var Karin "Kakan" Hermansson endast sidekick vid auditionuttagningarna samt programledare för Idol: Extra. Övriga sändningar programledes av Per Lärnström.

Idolstäder

Städer med uttagningar

Städerna nedan listas i den ordning som TV4 besökte dem i, en ordning som TV-sändningarna oftast inte följer. Unikt för den nionde säsongen blev dock att audition startade i Stockholm, vilket man aldrig tidigare har gjort. De flesta säsonger har börjat med att visa audition från Stockholm.

Städer med veckofinaler

Antal veckofinaler från respektive stad anges inom parentes. Även finalen är medräknad i listan nedan.

  • Säsong 1-5, 9-11: Stockholm (samtliga).
  • Säsong 6: Stockholm (8), Göteborg (1), Malmö (1).
  • Säsong 7: Stockholm (6), Luleå (1), Karlstad (1), Malmö (1), Göteborg (1).[14]
  • Säsong 8: Stockholm (6), Gävle (1), Linköping (1), Malmö (1), Göteborg (1).[15]

Sökande och vidare i tävlingen

Antal sökande

  • Säsong 1: ca. 2 000[16]
  • Säsong 2: ca. 4 000
  • Säsong 3: ca. 6 000
  • Säsong 4: ca. 8 000
  • Säsong 5: i.u.
  • Säsong 6: ca. 11 000[17]
  • Säsong 7: 12 850[18]
  • Säsong 8: ca. 13 000[19]
  • Säsong 9: mer än 11 200 (officiell siffra redovisades aldrig)
  • Säsong 10: 13 700[20]
  • Säsong 11: Officiell siffra presenterades aldrig
  • Säsong 12: ?[uppdatering behövs]

Antal vidare till slutaudition

Från säsong 4 fick alla som gick vidare till slutaudition en guldbiljett.

  • Säsong 1: ca. 100 st.
  • Säsong 2: ca. 100 st.
  • Säsong 3: ca. 100 st.
  • Säsong 4: i.u.
  • Säsong 5: 118 st
  • Säsong 6: i.u.
  • Säsong 7: 128 st.[21]
  • Säsong 8: 93 st.
  • Säsong 9: 119 st.
  • Säsong 10: 91 st.
  • Säsong 11: 107 st.
  • Säsong 12: ?[uppdatering behövs]

Deltagare med karriär efter programmen

Jurymedlemmar

Jurymedlemmar

Jurymedlem Säsonger
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Peter Swartling
Kishti Tomita
Claes af Geijerstam
Daniel Breitholtz
Anders Bagge
Andreas Carlsson
Laila Bagge Wahlgren
Pelle Lidell
Alexander Bard
Fredrik Kempe
Quincy Jones III
Nikki Amini
Alexander Kronlund

Deltagarvillkor

Liksom i programmet The Voice Sverige har villkoren för deltagarna kritiserats av Musikerförbundet. Det har främst handlat om oskälig ersättning från produktionsbolaget Freemantle (1275 kronor per vecka samt mat resor och boende) samt att deltagarna blir uppbundna på orimligt lång tid. Säsongen 2016 varslade förbundet om strejk inför en fredagsfinal.[22]

CD- , spel- och DVD-utgåvor

CD

DVD

Sällskapsspel

  • Idol - DVD-spel
  • Idol Karaoke

Se även

Liknande TV-program

Externa länkar

Referenser

  1. ^ [a b] Nykänen, Joni, Collin, Malin. ”Nysatsningen splittrar TV4”. Aftonbladet. Arkiverad från originalet den 18 april 2013. https://archive.is/20130418024121/http://mobil.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article13106470.ab;jsessionid=D5C54A43E9508D589982F5E400AD06BF.mobilb. Läst 7 juni 2011. 
  2. ^ [a b] ”Nu skrotas ”Idol””. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article13855996.ab. Läst 29 oktober 2011. 
  3. ^ [a b] Selåker, Johannes (15 januari 2013). ”TV4 skrotar ”X factor” – återupplivar ”Idol””. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article16071798.ab. Läst 15 januari 2013. 
  4. ^ [a b] ”"Idol" hotas av nedläggning”. Expressen. http://www.expressen.se/noje/1.2279141/idol-hotas-av-nedlaggning. Läst 8 januari 2011. 
  5. ^ Engdal, Magnus. ”Det visste du inte om Idol - Del 1”. Dustin Home. Arkiverad från originalet den 7 september 2010. https://web.archive.org/web/20100907163106/https://www.dustinhome.se/idol/blogg_229_det-visste-du-inte-om-idol-del-1.aspx. Läst 6 december 2011. 
  6. ^ Engdal, Magnus (28 maj 2010). ”Det visste du inte om Idol - Del 2”. Dustin Home. Arkiverad från originalet den 7 september 2010. https://web.archive.org/web/20100907163027/https://www.dustinhome.se/idol/blogg_230_det-visste-du-inte-om-idol-del-2.aspx. Läst 6 december 2011. 
  7. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 7 september 2010. https://web.archive.org/web/20100907163106/https://www.dustinhome.se/idol/blogg_229_det-visste-du-inte-om-idol-del-1.aspx. Läst 6 december 2011. 
  8. ^ ”Idol gör comeback i TV4 i höst”. TV4. http://www.tv4.se/idol/artiklar/idol-gor-comeback-i-tv4-i-host-50f51cfc04bf724e4f00008c. Läst 15 januari 2013. 
  9. ^ http://lajkat.aftonbladet.se/har-ar-den-markliga-taktiken-tv4-haft-for-varje-idol-jury-genom-tiderna/
  10. ^ http://www.tv4.se/1.1840351/2010/09/27/har_ar_arets_idoler_2010
  11. ^ [a b] Carl Cato, Karin Dofs (18 mars 2013). ”Per Lernström leder ”Idols” comeback – och hon blir ny sidekick”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article16437431.ab. Läst 18 mars 2013. 
  12. ^ https://www.youtube.com/watch?v=-rZzRBdaWWU
  13. ^ ”Rekordmånga städer när Idols auditionturné startar”. TV4. 1 mars 2015. http://www.tv4.se/idol/artiklar/rekordm%C3%A5nga-st%C3%A4der-n%C3%A4r-idols-auditionturne-startar-54f09374fca38fa55900058e. Läst 1 mars 2015. 
  14. ^ Malin Persson, pressansvarig Idol 2010 (26 mars 2010). ”Idol 2010 exploderar på fem arenor i höst”. TV 4. Arkiverad från originalet den 7 mars 2012. https://web.archive.org/web/20120307152300/http://www.tv4.se/1.1571795/2010/03/26/idol_2010_exploderar_pa_fem_arenor_i_host. Läst 8 september 2010. 
  15. ^ ”Upplev Idol live på din lokala arena”. TV4. Arkiverad från originalet den 18 april 2013. https://archive.is/20130418131236/http://www.tv4.se/1.2259650/2008/09/03/upplev_idol_live_pa_din_lokala_arena. Läst 31 augusti 2011. 
  16. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 7 september 2010. https://web.archive.org/web/20100907163027/https://www.dustinhome.se/idol/blogg_230_det-visste-du-inte-om-idol-del-2.aspx. Läst 6 december 2011. 
  17. ^ http://www.expressen.se/noje/1.1698974/idol-juryn-2009-ar-hardare-an-nagonsin
  18. ^ Johan Hellströmer (24 april 2010). ”Rekordmånga sökande till Idol 2010 i Malmö”. TV4. http://www.tv4.se/1.1611041/2010/04/24/rekordmanga_sokande_till_idol_2010_i_malmo. Läst 13 september 2010. 
  19. ^ ”Rekordsökande i Idol 2011”. TV4. http://www.tv4.se/1.2124035/2011/05/04/rekordsokande_i_idol_2011. Läst 16 maj 2011. 
  20. ^ Demirian, Natalie (17 augusti 2014). ”Maxat inför "Idols" tioårsjubileum”. TT. ipv4.hd.se. Arkiverad från originalet den 18 augusti 2014. https://archive.is/20140818192938/http://ipv4.hd.se/noje/2014/08/17/maxat-infor-idols-tioarsjubileum/. Läst 18 augusti 2014. 
  21. ^ http://www.tv4.se/1.1822457/2010/09/17/har_ar_alla_som_fick_en_guldbiljett_av_juryn
  22. ^ "Idol hotas av strejk", P1-morgon, Sveriges Radio, 17 november 2016. Åtkomst den 17 november 2016.