Idol (Sverige)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Idol
OriginaltitelPop Idol
GenreInteraktiv television, Reality, Gameshow
Skapad avStorbritannien Simon Fuller
Längd (per avsnitt)60–90–120 minuter
Antal säsonger18
LandSverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagFremantle
ProducentHelene Magnusson, Per Blankens, Anna Nygren, Joachim Brobeck, John Nordling
Sändning
OriginalkanalTV4
Originalvisning2004–2011, 2013–2020
Bildformat16:9, 576i (2004–)
16:9, 1080i (2009–2011, 2013–)
Ljudformat2.0 (2004–)
5.1 (2009–2011, 2013–)
Officiell webbplats
IMDb

Idol är ett TV-program på TV4, baserat på programformatet Idols, som brukar sändas årligen under höstar med start i augusti eller september och slut i november eller december. Programmet går ut på att personer med sångtalang ansöker om att delta där de först får genomgå olika auditions där en jury enväldigt bestämmer vilka som ska gå vidare i tävlingen. När juryn har valt ut ett 20-tal deltagare övergår tävlingen i direktsända kvalprogram följt av ett antal veckofinaler där makten (till stor del) överlämnas till tv-tittarna. Under varje moment röstas deltagare ut tills bara två eller tre deltagare är kvar då säsongens vinnare koras.

Ett stort antal personer som har deltagit i Idol har efter sin medverkan blivit framgångsrika i branschen och fått någon låt spelad på kommersiell radio. Vissa, såsom Agnes Carlsson, Lisa Ajax och Anna Bergendahl har även tävlat i Melodifestivalen, även Loreen och Måns Zelmerlöw som vunnit Melodifestivalen och även Eurovision Song Contest. Flera Idol-deltagare har även medverkat i TV-programmet Så mycket bättre.

Totalt har 17 säsonger producerats i Sverige åren 2004–2011 och 2013–2021 med en artonde säsong som är planerad till 2022. Det året då Idol gjorde uppehåll sände TV4 två andra inköpta talangprogram – X Factor Sverige och The Voice Sverige,[1][2] men dessa lades ned efter endast varsin säsong. Sedan 2013 har TV4 fortsatt att producera nya säsonger av Idol.[3][4]

Vid Kristallen 2015 och 2018 blev Idol utsedd till Årets underhållningsprogram.

Historia[5][6][redigera | redigera wikitext]

Formatet[redigera | redigera wikitext]

Formatet Idol skapades av managern Simon Fuller. Den första säsongen sändes under namnet "Pop Idol" i England från oktober 2001 till februari året därpå med Will Young som segrare och Gareth Gates som en av medtävlarna. Den första säsongen i USA, American Idols, hade sin final i september 2002 där Kelly Clarkson vann med låten "A Moment Like This", som skrevs av den svenska låtskrivaren Jörgen Elofsson. Han har även skrivit vinnarlåtarna till svenska Idol flera gånger. När "Idol"-formatet senare skulle lanseras över världen blev man tvungen att ta bort ordet "Pop" ur namnet på grund av en tvist hade uppstått med skaparna av programmet Popstars,[7] varför formatet lanserades under namnet "Idol".

Under år 2004 köptes formatet in till TV4 i Sverige av bland annat av bildproducenten Alexander Eriksson, och därefter har TV4 producerat minst en säsong per år (undantaget år 2012). I dessa säsonger har ett stort antal deltagare efter medverkan i programmet fortsatt att producera låtar, släppa skivor och startat skivbolag som till exempel Agnes Carlsson, Darin, Ola Svensson, Sebastian och medlemmarna i gruppen E.M.D. (Danny Saucedo, Erik Segerstedt och Mattias Andréasson). Det ska också nämnas att deltagarna Loreen och Måns Zelmerlöw har också vunnit varsin upplaga av Melodifestivalen och Eurovision Song Contest även om de inte vann sina Idolsäsonger. Detta till skillnad från 2019 års Idolvinnare Tusse som blev den första Idolvinnaren i Sverige som även vann en senare upplaga av Melodifestivalen (dock inte Eurovision Song Contest).

Juryn[redigera | redigera wikitext]

Varje säsong av Idol Sverige består av en jury på tre eller fyra personer som bland annat innehar en stor del av makten av tävlingen i den inledande fasen av en ny säsong, däribland att ha rätten att bestämma vilka deltagare som ska gå vidare till de direktsända momenten (kval- och veckoprogrammen). Den första juryn utgjordes av kvartetten Peter Swartling, Claes af Geijerstam, Kishti Tomita och Daniel Breitholtz (säsong 1–4, dock utan Claes af Geijerstam i den fjärde säsongen),[8] och därefter har nya jurymedlemmar kommit och gått bland andra Anders Bagge, Laila Bagge, Andreas Carlsson, Alexander Bard, Nikki Amini och Alexander Kronlund som i omgångar har suttit med i juryn i mer än en säsong. Fram till säsong 12 utgjordes juryn alltid av fler män än kvinnor, även om det alltid fanns minst en kvinna representerad i juryn. I säsonger därefter har juryn alltid utgjorts av fyra personer varav två män och två kvinnor.[9]

I en del säsonger har en jurymedlem, i dessa fall Peter Swartling respektive Pelle Lidell, agerat ordförande med utslagsröst. Detta innebar att om det stod 2-1 för en deltagare att gå vidare/åka ut var det ordförandens (Swartling-/Lidells) ja- eller nejröst som avgjorde om personen skulle gå vidare eller åka ut. I senare säsonger där det förekommit liknande jurykonstellationer har ordförandeskapet saknas varför det har krävts minst tre eller allas "ja"-röst för att gå vidare, i annat fall har deltagaren åkt ut.

Jurymedlemmar genom säsongerna[redigera | redigera wikitext]

Tabellen representerar vilka säsonger som personerna har utgjort juryn (rutorna med grön färg representerar en säsong då vederbörande satt i juryn). Markeringar med asterisk (*) var den säsong då originaljuryn bjöds in för att delta i ett moment i den säsongen. Dessa personer satt dock inte med i juryn utan var fristående från det övriga juryarbetet.

Jurymedlem Säsonger
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Peter Swartling *
Kishti Tomita *
Claes af Geijerstam *
Daniel Breitholtz *
Anders Bagge
Andreas Carlsson
Laila Bagge
Pelle Lidell
Alexander Bard
Fredrik Kempe
Quincy Jones III
Nikki Amini
Alexander Kronlund
Katia Mosally

Upplägget i svenska versionen av Idol[redigera | redigera wikitext]

Moment 1: Auditionturné[redigera | redigera wikitext]

Det första som händer i Idol är att programmets jury ger sig ut på en auditionturné till olika städer i Sverige för att hitta sångtalanger. Denna turné brukar äga rum under årets första halvår, oftast under senvintrar och vårar även om den första säsongens auditions ägde rum i sommarmånader. De personer som söker till programmet måste uppfylla följande krav:

 • Deltagaren ska vara folkbokförd i Sverige och vara 16 år eller äldre.
  • De sökande som precis uppfyller lägsta åldersgräns måste ha fyllt 16 år senast den 1 september samma år som säsongen ska sändas. Datumregeln har gällt åtminstone sedan säsong 8.
  • Personer som är under 18 år måste ha målsmans godkännande för att få delta.
  • Det finns ingen uttalad övre åldersgräns, vilket är till skillnad från andra länders Idols har.
 • Även om gruppmoment och/eller duetter kan förekomma under säsongerna är tanken med Idol att alla deltagare söker och medverkar individuellt samt att endast en person per säsong kan vinna.
 • Har den sökande tävlat i någon av Idols tidigare veckofinaler får denne inte söka till programmet igen. Om man däremot har tävlat och åkt ut i kvalveckan får man söka igen.
 • Det finns också en regel om att personer som har haft skivkontrakt inte får söka till Idol. Däremot är det förekommande att personer som har eller har haft skivkontrakt har sökt och i vissa fall kommit med hela vägen till veckofinalerna.

Allokerade på turné[redigera | redigera wikitext]

Auditions äger vanligtvis rum i olika orter runt om i Sverige. Vid varje auditionstopp hyr produktionen sig in i en större lokal som används både till väntrum (för de sökande) samt auditionrum där auditions äger rum. Varje sökande får en och en (i undantagsfall flera personer) gå in i ett auditionrum genomföra sin audition genom en sånginsats inför en jury på tre eller fyra personer. Utifrån sånginsatsen avgör sedan juryn om den sökande ska få gå vidare till nästa moment i tävlingen eller om vederbörande får lämna tävlingen där och då. Sedan 2007 tilldelas alla som kvalar vidare varsin guldbiljett (i de tre föregående säsongerna gavs endast muntliga besked).

Genom säsongerna har det krävts att den sökande måste få ett visst antal "ja"-röster från juryn för att få kvala vidare till momentet Slutaudition. Ibland har det räckt med ett majoritetsbeslut medan ibland har hela juryn varit tvungen att säga ja för att den sökande ska få gå vidare. I några säsonger har en av jurymedlemmarna tilldelats ett slags ordförandeskap med utslagsröst i de fall där juryn har varit helt oense.

Delvis digital audition (2020–)[redigera | redigera wikitext]

På grund av coronaviruspandemin som inträffade under senvintern 2020 fick Idolproduktionen tänka om gällande hur man skulle kunna genomföra auditions i den säsongen. Istället för att hålla större lokaler öppna för längre köer ordnades istället ett digitalt sökverktyg till vilken alla som ville söka till programmet laddade upp ett videoklipp på sig själva där man framförde en sånginsats. Därefter valde Idols redaktion ut vilka personer som skulle få vara med på de Tv-inspelade auditions inför programmets jury.[10][11] Ett liknande upplägg har använts i samtliga säsonger därefter.[12][13]

Egna juryturnéer och jokrar[redigera | redigera wikitext]

Det har genom olika säsonger även förekommit att en eller flera jurymedlemmar åker ut på egna auditionturnéer för att söka sångtalanger och de personer som eventuellt väljs ut får sedan automatiskt gå vidare till slutaudition. Förutom det har det även förekommit att vissa personer har sluppit delta vid slutaudition till förmån för att bli så kallade jokrar i tävlingen. Ett exempel på det var år 2014, då Idol firade tioårsjubileum, då originaljuryn med Peter Swartling, Claes af Geijerstam, Kishti Tomita och Daniel Breitholtz bjöds in för att få välja ut varsin sångtalang som jokrar. Tittarna har även genom säsonger fått rösta fram egna jokrar som också har fått gå direkt till kvalveckan.

Moment 2: Slutaudition[redigera | redigera wikitext]

Efter auditionturnén är avslutad samlar produktionen de hundratalet deltagare som juryn valt ut från turnén till en slags slutaudition. Detta tillfälle är då juryn ska utse ett 20-tal deltagare som de anser ska få tävla vidare till de kommande direktsända kvalprogrammen. Själva slutauditionen brukar innehålla tre moment även om de inte har använts i alla säsonger och ibland i en omvänd ordning. Nedan är en beskrivning hur det har sett ut i de olika säsongerna.

Upplägg mellan 2004–2011 samt 2013–2019[redigera | redigera wikitext]

I de femton första säsongerna genomförde TV4 momentet Slutaudition i en större lokal i Stockholmsområdet, exempelvis Oscarsteatern eller Cirkus, där det hundratalet personer som juryn skickade vidare från första audition nu fick komma tillbaka till tävlingen för att under tre eller fyra dagar genomgå hårda sångprövningar för att bli utvalda till att få tävla i de direktsända momenten under höstmånaderna.

Det första momentet som deltagarna genomförde kallades Chorus line som gick ut på att deltagarna fick gå in på scenen i olika grupper och därefter fick var och en genomföra en kortare sånginsats för programmets jury. Därefter överlade juryn antingen direkt eller senare under inspelningsdagen vilka som skulle få vara kvar och vilka som skulle åka ut. Oftast fick en större majoritet lämna redan samma dag.

De kvarvarande deltagarna delades sedan in i mindre sånggrupper vilka fick i uppgift att förbereda ett gruppframträdande till en låt. Framförandet skedde sedan dagen därpå till antingen förinspelad musik eller ett liveband. Juryn överlade deltagarnas prestationer och avgjorde antingen på en gång eller senare under dagen vilka deltagare som skulle få stanna kvar respektive åka hem. Deltagarna som fick positivt besked fick nu förbereda sig för ett soloframträdande till antingen förinspelad musik eller liveband som genomfördes under den tredje slutauditiondagen.

Efter den sista solosången avgjorde juryn vilka deltagare som skulle få tävla vidare till de kommande direktsända programmen och vilka som hade fallit på målsnöret. I vissa säsonger, särskilt de mellan 2008–2011 och 2013–2019, lämnades slutbeskedet först dagen efter solosången och då oftast på plats i Globen i Stockholm. I tidigare säsonger (2004–2007) lämnade juryn besked direkt efter solosången.

Upplägg 2020–[redigera | redigera wikitext]

I säsongerna som producerades åren 2020 och 2021 genomfördes slutaudition i samband med varje turnéstopp under auditionturnén istället för att samla alla deltagare med guldbiljett på samma plats. Säsongen 2022 fick ett liknande upplägg även om produktionen förlade momentet till Waterfront i Stockholm, dock uppdelat på fyra tillfällen (ett för respektive auditionstad). I övrigt har slutauditionen i dessa säsonger haft ett liknande upplägg som det som var i säsongerna ovanför minus att inget gruppmoment genomfördes 2020 och 2021. I säsong 2022 genomfördes ett gruppmoment men det blev ett separat tillfälle som spelades in i Göteborg.[13][14][15][16][17][18]

Moment 3: Kvalveckan[redigera | redigera wikitext]

Efter att slutaudition är över har juryns startfält blivit klart och då övergår tävlingen med att tittarna får bestämma resultaten i direktsända kvalprogram. Första momentet för tv-tittarna blir att rösta fram vilka av det 20-talet deltagare som juryn har valt ut som de vill se tävla under direktsända fredagsfinaler under höstmånaderna. Detta görs under en s.k. kvalvecka som brukar inledas med fyra stycken kvalheats och en kvalfinal. Antalet deltagare som röstas vidare från kvalfinalen till den första veckofinalen avgörs genom hur många veckofinaler som ska produceras, men det brukar i regel vara mellan tio och tretton deltagare.

Upplägget för kvalveckan brukar vara att deltagarna först delas in i fyra kvalgrupper med en grupp som tävlar varje kväll. I varje sändning framför respektive deltagare en sång som sedan kommenteras av juryn även om det är tittarna som röstar fram sina favoriter. De flesta säsonger har haft upplägget att vinnarna i kvalheaten går vidare till en kvalfinal där de får uppträda på nytt samtidigt som juryn ges möjlighet att ge några utröstade deltagare en ny chans att komma in i tävlingen igen som s.k. wildcards. Det är sedan tittarna som avgör vilka av kvalfinalisterna som de vill ska få tävla i veckofinalerna.

Kvalveckan brukar vanligtvis äga rum på samma scen som veckofinalerna, även om det i vissa säsonger har förekommit att momentet har ägt rum i en annan studio jämfört med den som sedan används för veckofinalerna. I säsong 18 hölls dock momentet på en utomhusscen, i det här fallet i Kungsträdgården i Stockholm, vilket var första gången i svenska Idols historia som momentet ägde rum utomhus.[13][14]

Moment 4: Veckofinalerna[redigera | redigera wikitext]

Under ett antal fredagskvällar i september, oktober, november och ibland även i december (vilka månader avgörs dels genom när kvalveckan är klar samt när finalen ska hållas) tävlar deltagarna som röstades vidare från kvalveckan i så kallade veckofinaler där tittarna är de som bestämmer resultaten. Sändningarna brukar i regel sändas från en studio i Stockholmsområdet, men i två säsonger har Idol åkt ut på turné de sista veckorna och bland annat besökt Malmö Arena i Malmö och Scandinavium i Göteborg. Respektive veckofinal brukar i regel vara uppdelad i två delar med sändningar mellan klockan 20.00 – 21.30/22.00 vilket följer en resultatsändning mellan cirka klockan 22.20 – 22.50. Efter resultatsändningen har det i de flesta säsonger förekommit att eftersnacksprogram sänts, ibland i någon av TV4-kanalerna och/eller i digitala medier som TV4 Play.

Veckofinalernas upplägg[redigera | redigera wikitext]

Veckofinalerna brukar ha något slags tema eller utmaning som låtarna som deltagarna framför kretsar kring. Upplägget är annars att varje deltagare som är kvar i tävlingen får genomföra ett eller flera framträdanden på scenen som sedan kommenteras av programmets jury. Däremot är det alltid tittarna som har röstningsmakten vilket brukar ske genom telefon- och SMS-röstning. Alla scenuppträdanden görs antingen till förinspelad musik eller liveband.

Efter huvudsändningen är klar hålls en paus och sedan fortsätter sändningen med en resultatdel där det presenteras vilka tävlande som tittarna har valt att rösta kvar och vem eller vilka som röstas ut. För att göra det mer spännande under utröstningsmomentet ropas deltagarna upp i en slumpvis vald ordning där de får veta om de antingen "sitter säkert" (dvs. får vara kvar) eller "hänger löst" (dvs. riskerar att åka ut). En av de deltagare som "hänger löst" är också den deltagare som har fått lägst antal röster och om inget annat anges är det den deltagaren som tvingas lämna programmet efter den sändningen. I en del säsonger har dock programmets jury kunnat rädda kvar en deltagare som åkt ut även om juryn då måste vara helt överens samt att de kan bara rädda kvar en deltagare per säsong och bara vid ett enskilt tillfälle.

I några säsonger har det förekommit att deltagare som har röstats ut får komma tillbaka igen utan juryns hjälp. Detta efter att en annan deltagare i samma startfält har valt att hoppa av sin medverkan varför dennes plats återtas av den senaste utröstade personen. Exempel på sådana tillfällen var i Idol 2004 då Loreen Talhaoui fick komma tillbaka (efter att Angel Hansson avbröt sin medverkan) och Idol 2010 då Minnah Karlsson fick komma tillbaka (efter att Alice Hagenbrant avbröt sin medverkan). Dessa deltagare placerade sig högt under sina säsonger. Det kan även nämnas att i Idol 2005 fick juryn utse ett wildcard bland utröstade deltagare i kvalfinalen där de valde Agnes Carlsson som sedermera vann den säsongen.

Olika resultatupplägg[redigera | redigera wikitext]

– I Idol 2009 och 2010 fick de två deltagare som fått lägst tittarstöd i varje veckofinal duellera om vem som skulle få vara kvar till kommande vecka. Bägges tidigare röster nollställdes och de fick sjunga om på nytt där tittarna fick bestämma vem som skulle få vara kvar. Momentet har dock bara använts i de två nämnda säsongerna.

– Under några veckofinaler i Idol 2021 tillämpades modellen med att deltagarna fick behålla sina röster till kommande veckofinal, där den deltagare som fått lägst stöd i föregående sändning fick lämna programmet om inte juryn räddade kvar deltagaren. Juryn kunde däremot bara rädda kvar en deltagare vid ett tillfälle. Tittarna gavs möjligheten att rösta på sina favoriter från aktuell veckofinal till en kort stund in i den kommande sändningen.[19][20] Mot slutet av säsongen togs dock detta röstningssätt bort och ersattes av det tidigare systemet med att låta publiken avgöra resultaten i aktuell sändning.

– I säsong 18 infördes applikationsröstning då tittarna, förutom att telefon- och SMS-rösta, även kunde rösta via TV4 Play.[13][14]

Moment 5: Finalen[redigera | redigera wikitext]

När det bara är två eller tre deltagare kvar i säsongen hålls finalen där säsongens vinnare ska koras. Finalupplägget har alltid varit som så att respektive finalist får framföra tre låtar var i tre rundor: ett eget val, ett val som tittarna väljer (alternativt att deltagarna väljer att uppträda med en av de låtar som de har uppträtt med under en tidigare veckofinal) och en så kallad vinnarlåt, vilken är en specialskriven låt som samtliga finalister spelar in (även om det bara blir vinnarens version som släpps efter finalen). Precis som i kvalveckan och under veckofinalerna ger juryn feedback till finalisterna men de har ingen som helst makt att påverka resultatet, utan det är tittarnas telefonröstning, SMS-röstning och (sedan 2022) applikationsröstning som avgör vem av finalisterna som ska vinna.

Finalerna som sändes åren 2007–2019 och 2021 har samtliga ägt rum i Globen i Stockholm medan finalerna åren 2004–2006 samt 2020 sändes från den studio där veckofinalerna hölls. Finalen i säsongen 2022 hölls i Tele2 Arena.[21]

Olika finalupplägg[redigera | redigera wikitext]

– I de säsonger där tre personer tävlar i finalen brukar den av finalisterna som fått lägst stöd efter den första ronden röstas ut. Vinnaren blir den som totalt sett har fått flest röster under finalsändningen.

– Även om fokuset hamnar på Idolvinnaren ges även ibland deltagaren som kommer på andraplats möjlighet att få ett eller flera skivkontrakt, liksom andra deltagare som har tävlat under säsongen som skivbolag är intresserade av att signa.

Säsongsinformation[redigera | redigera wikitext]

Säsong Sändningsdatum Vinnare Tvåa Trea Jury Programledare
huvudsändningen
Programledare
Extra/Eftersnack
Vinnarlåt
Säsong 1
(2004)
2 september –
26 november 2004
Daniel Lindström Darin Zanyar Fillip Williams Peter Swartling
Kishti Tomita,
Daniel Breitholtz,
Claes af Geijerstam
David Hellenius &
Peter Magnusson
Sändes ej "Coming True"
Säsong 2
(2005)
30 augusti –
2 december 2005
Agnes Carlsson Sebastian Karlsson Sibel Redzep Tobbe Blom &
Johan Wiman
Wendy Rådström "Right Here, Right Now"
Säsong 3
(2006)
29 augusti –
1 december 2006
Markus Fagervall Erik Segerstedt Johan Larsson Sanna Bråding &
Mogge Sseruwagi
"Everything Changes"
Säsong 4
(2007)
4 september –
7 december 2007
Marie Picasso Amanda Jenssen Andreas Sjöberg Peter Swartling (ordf.),
Kishti Tomita,
Daniel Breitholtz
Carolina Gynning &
Carina Berg
(Audition och kvalet)
Doreen Månsson &
Hannah Graaf
(Även för Idol: Halvtid)
"This Moment"
Peter Jihde
(Veckofinalerna)
Säsong 5
(2008)
3 september –
12 december 2008
Kevin Borg Alice Svensson Robin Bengtsson Andreas Carlsson,
Laila Bagge Wahlgren,
Anders Bagge
Peter Jihde Katrin Zytomierska &
Peter Jihde
"With Every Bit of Me"
Säsong 6
(2009)
8 september –
11 december 2009
Erik Grönwall Calle Kristiansson Tove Styrke "Higher"
Säsong 7
(2010)
7 september –
10 december 2010
Jay Smith Minnah Karlsson Olle Hedberg Paul Haukka,
Josefin Crafoord,
Jakob Öqvist
"Dreaming People"
Säsong 8
(2011)
7 september –
9 december 2011
Amanda Fondell Robin Stjernberg Moa Lignell Pelle Lidell (ordf.),
Alexander Bard,
Laila Bagge Wahlgren,
Anders Bagge
Pär Lernström Martin Björk &
Jakob Öqvist
"All This Way"
Cecilia Forss
(Bisittare under auditionturnén)
Säsong 9
(2013)
[22]
19 augusti–
6 december 2013
Kevin Walker Elin Bergman Erik Rapp Alexander Bard,
Laila Bagge Wahlgren,
Anders Bagge
Pär Lernström &
Karin "Kakan" Hermansson[a]
"Belong"
Säsong 10
(2014)
18 augusti –
5 december 2014
Lisa Ajax Mollie Lindén Josefine Myrberg Pär Lernström Malin Stenbäck &
Andreas Weise
"Unbelievable"
Säsong 11
(2015)
17 augusti –
4 december 2015
Martin Almgren Amanda Winberg Simon Zion Erik Segerstedt &
Arantxa Alvarez
"Can't Hold Me Down"
Säsong 12
(2016)
22 augusti –
9 december 2016
Liam Cacatian Thomassen Rebecka Karlsson Charlie Grönvall Fredrik Kempe,
Nikki Amini,
Quincy Jones III
Gry Forssell &
Farao Groth
"Playing With Fire"
Säsong 13
(2017)
21 augusti[23]
8 december 2017
Chris Kläfford Hanna Ferm Gabriel Cancela Anders Bagge,
Nikki Amini,
Alexander Kronlund,
Kishti Tomita
Pär Lernström &
Gina Dirawi[24]
Pär Lernström &
Daniel Redgert
"Treading Water"
Säsong 14
(2018)
20 augusti –
7 december 2018
Sebastian Walldén Kadiatou Holm Keita William Segerdahl,
Bragi Bergsson
Pär Lernström "Everything"
Säsong 15
(2019)
19 augusti –
6 december 2019
Tusse Chiza Freddie Liljegren Dao Molander Di Ponziano Pär Lernström "Rain"
Säsong 16
(2020)
17 augusti –
4 december 2020
Nadja Holm Paulina Pancenkov Caspar Camitz "(Better get) used to me"
Säsong 17
(2021)
23 augusti –
10 december 2021
Birkir Blær Jacqline Mossberg Mounkassa Annika Wickihalder Anders Bagge,
Katia Mosally,
Alexander Kronlund,
Kishti Tomita
Pär Lernström &
Anis Don Demina[b][25]
"Weightless"
Säsong 18
(2022)
22 augusti[26]
25 november 2022
Nike Sellmar Albin Tingwall Klara Almström "Anything You Say"
Säsong 19
(2023)
Hösten 2023 Ej avgjort Ej presenterat
 1. ^ Under Idol 2013 var Karin "Kakan" Hermansson endast bisittare vid auditionuttagningarna samt programledare för Idol: Extra. Övriga sändningar programleddes av Pär Lernström.
 2. ^ Under Idol 2021 och 2022 var Anis Don Demina endast bisittare vid veckofinalerna samt programledare för Idolraketen. Övriga sändningar programleddes av Pär Lernström. I säsong 18 medverkade Don Demina lite mer frekvent i auditionprogrammen.[25]

Statistik[redigera | redigera wikitext]

Vinnarnas åldrar[redigera | redigera wikitext]

Nedan är en sammanställning vilken ålder respektive Idol-vinnare hade vid tidpunkten för sin seger. Ordningen listas från den yngsta till den äldsta.

Idolvinnare Vinnarår Ålder vid segern
Lisa Ajax 2014 16 år och 115 dagar
Amanda Fondell 2011 17 år och 103 dagar
Agnes Carlsson 2005 17 år och 272 dagar
Tusse Chiza 2019 17 år och 340 dagar
Liam Cacatian Thomassen 2016 19 år och 91 dagar
Birkir Blær 2021 21 år och 256 dagar
Erik Grönwall 2009 22 år och 9 dagar
Kevin Borg 2008 22 år och 187 dagar
Nadja Holm 2020 23 år och 56 dagar
Sebastian Walldén 2018 23 år och 306 dagar
Markus Fagervall 2006 24 år och 58 dagar
Kevin Walker 2013 24 år och 126 dagar
Daniel Lindström 2004 26 år och 302 dagar
Nike Sellmar 2022 27 år och 134 dagar
Martin Almgren 2015 27 år och 353 dagar
Marie Picasso 2007 28 år och 228 dagar
Chris Kläfford 2017 28 år och 243 dagar
Jay Smith 2010 29 år och 226 dagar

Äldsta och yngsta deltagarna[redigera | redigera wikitext]

Fram till 2010 var artisterna Johan Palm och Yazmina Simic, som tävlade år 2008, de yngsta artisterna som gått vidare till veckofinalerna. Palm och Simic var då endast 16 år gamla. Palm var 41 dagar yngre än Simic, och därför den yngsta som tävlat i veckofinalerna. Rekordet bröts i Idol 2011, då Idoldeltagarna Amanda Persson och Molly Pettersson Hammar gick till veckofinalerna när de precis fyllt 16 år. De var bägge endast 15 år när de gick vidare till kvalveckan. Geir Rönning har varit den äldsta deltagaren i veckofinalerna.[27] Fram till hans medverkan var Sam Hagberth (Idol 2007) den äldsta deltagaren som tävlat i veckofinalerna (33 år gammal). Lisa Ajax, som vann Idol 2014, är den hittills yngsta Idolvinnaren (16 år) medan Jay Smith, som vann Idol 2010, är den hittills äldsta vinnaren (29 år).

Deltagare med karriär efter programmen[redigera | redigera wikitext]

Av de personer som sökt till Idol och som tagit sig hela vägen till veckofinalerna är det flera som har haft eller har (aktiva) musikkarriärer. Nedan listas vilka personer det gäller och från vilka säsonger.

Deltagarvillkor[redigera | redigera wikitext]

Liksom i programmet The Voice Sverige har villkoren för deltagarna kritiserats av Musikerförbundet. Det handlade främst om oskälig ersättning från produktionsbolaget Freemantle, att deltagarna får arbeta väldigt långa dagar samt att deltagarna blir uppbundna på kontrakt under orimligt lång tid. Säsongen 2016 varslade förbundet om strejk inför den avgörande finalen,[28] något som dock drogs tillbaka samma dag som finalen skulle äga rum efter att parterna kommit överens om att förbättra flera av villkoren för deltagarna. Några av de villkor i kontrakten som förändrades var att deltagarnas bindningstid till ett specifikt skivbolag förkortades, att deltagarna i större utsträckning äger sin egen upphovsrätt och att moment bakom kulisserna görs frivilligt.[29]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Liknande TV-program[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Nykänen, Joni, Collin, Malin. ”Nysatsningen splittrar TV4”. Aftonbladet. Arkiverad från originalet den 18 april 2013. https://archive.is/20130418024121/http://mobil.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article13106470.ab;jsessionid=D5C54A43E9508D589982F5E400AD06BF.mobilb. Läst 7 juni 2011. 
 2. ^ ”Nu skrotas ”Idol””. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article13855996.ab. Läst 29 oktober 2011. 
 3. ^ Selåker, Johannes (15 januari 2013). ”TV4 skrotar ”X factor” – återupplivar ”Idol””. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article16071798.ab. Läst 15 januari 2013. 
 4. ^ ”"Idol" hotas av nedläggning”. Expressen. Arkiverad från originalet den 8 januari 2011. https://web.archive.org/web/20110108171415/http://www.expressen.se/noje/1.2279141/idol-hotas-av-nedlaggning. Läst 8 januari 2011. 
 5. ^ Engdal, Magnus. ”Det visste du inte om Idol - Del 1”. Dustin Home. Arkiverad från originalet den 7 september 2010. https://web.archive.org/web/20100907163106/https://www.dustinhome.se/idol/blogg_229_det-visste-du-inte-om-idol-del-1.aspx. Läst 6 december 2011. 
 6. ^ Engdal, Magnus (28 maj 2010). ”Det visste du inte om Idol - Del 2”. Dustin Home. Arkiverad från originalet den 7 september 2010. https://web.archive.org/web/20100907163027/https://www.dustinhome.se/idol/blogg_230_det-visste-du-inte-om-idol-del-2.aspx. Läst 6 december 2011. 
 7. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 7 september 2010. https://web.archive.org/web/20100907163106/https://www.dustinhome.se/idol/blogg_229_det-visste-du-inte-om-idol-del-1.aspx. Läst 6 december 2011. 
 8. ^ ”Originaljuryn tillbaka i ”Idol””. Svenska Dagbladet/TT. 22 maj 2014. https://www.svd.se/a/ef81d93d-6e48-3bb2-8d73-53f2ba1efbf2/originaljuryn-tillbaka-i-idol. Läst 11 april 2022. 
 9. ^ Åström, Louise (15 mars 2017). ”Clabbe: ”Blir en härlig catfight””. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/raXJ3/clabbe-blir-en-harlig-catfight. Läst 11 april 2022. 
 10. ^ ”Stockholms auditions den 25 april hålls digitalt”. TV4. 14 april 2020. https://www.tv4.se/artikel/5e958e4424bc623a8310afe4/stockholms-auditions-den-25-april-halls-digitalt. Läst 20 mars 2021. 
 11. ^ ”Sök till Idol 2021!”. TV4. 24 februari 2021. https://www.tv4.se/artikel/dFVvN9vhFvzejWfsNz3Jn/soek-till-idol-2021. Läst 20 mars 2021. 
 12. ^ Brändström, Sofia (3 februari 2022). ”Merparten av restriktionerna mot covid-19 tas bort den 9 februari 2022”. Regeringskansliet. https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/02/merparten-av-restriktionerna-mot-covid-19-tas-bort-den-9-februari-2022/. Läst 29 maj 2022. 
 13. ^ [a b c d] Silva, Emanuel (12 augusti 2022). ”TV4 bekräftar: Så blir nya Idol”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/8Qrerd/tv4-bekraftar-sa-blir-nya-idol. Läst 12 augusti 2022. 
 14. ^ [a b c] Rubensson, Amanda (12 augusti 2022). ”Idol 2022: Så blir årets program – här är alla förändringar”. Expressen. https://www.expressen.se/noje/idol-2022-sa-blir-arets-program-har-ar-alla-forandringar/. Läst 12 augusti 2022. 
 15. ^ Alex Hartelius (17 augusti 2020). ”Idol tvingas till flera förändringar: ”Stor skillnad””. Expressen. https://www.expressen.se/noje/idol-tvingas-till-flera-forandringar-stor-skillnad/. Läst 20 mars 2021. 
 16. ^ Silva, Emanuel (12 augusti 2022). ”TV4 bekräftar: Så blir nya Idol”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/8Qrerd/tv4-bekraftar-sa-blir-nya-idol. Läst 12 augusti 2022. 
 17. ^ Rubensson, Amanda (12 augusti 2022). ”Idol 2022: Så blir årets program – här är alla förändringar”. Expressen. https://www.expressen.se/noje/idol-2022-sa-blir-arets-program-har-ar-alla-forandringar/. Läst 12 augusti 2022. 
 18. ^ ”De tävlar i ”Idol” 2022 – nu är startfältet klart”. Aftonbladet. 23 september 2022. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/wA8GVn/de-tavlar-i-arets-idol. Läst 24 september 2022. 
 19. ^ ”Påverka hela veckan: Här är allt du behöver veta om det nya röstningsupplägget i Idol”. TV4. 24 september 2021. https://www.tv4.se/artikel/36F6Bwmhl3xmAEsekTweXA/paverka-hela-veckan-har-ar-allt-du-behover-veta. Läst 24 september 2021. 
 20. ^ Torbjörn Ek (24 september 2021). ”Chockändringen i ”Idol””. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/qWv0mm/chockandringen-i-idol. Läst 24 september 2021. 
 21. ^ ”"Idol"-finalen flyttas från Globen”. Folkbladet. 25 maj 2022. https://www.folkbladet.nu/2022-05-25/idol-finalen-flyttas-fran-globen. Läst 25 maj 2022. 
 22. ^ Carl Cato, Karin Dofs (18 mars 2013). ”Per Lernström leder ”Idols” comeback – och hon blir ny sidekick”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article16437431.ab. Läst 18 mars 2013. 
 23. ^ ”Trailer Idol 2017 - Premiär 21 augusti (TV4)”. www.tv4play.se. https://www.tv4play.se/program/idol/trailer-idol-2017-premiär-21-augusti-tv4/3926491. Läst 30 augusti 2021. 
 24. ^ https://www.youtube.com/watch?v=-rZzRBdaWWU
 25. ^ [a b] ”Idolresan börjar nu – här är alla nyheter!”. TV4. 13 augusti 2021. https://press.tv4.se/post/idolresan-borjar-nu-har-ar-alla-nyheter. Läst 5 september 2021. 
 26. ^ Palmström, Ola (25 maj 2022). ”Ändringen: ”Idol”-finalen flyttas till Tele2”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/MLeQgr/idol-finalen-flyttas-fran-globen-till-tele2-arena. Läst 25 maj 2022. 
 27. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 30 december 2011. https://web.archive.org/web/20111230160743/http://www.tv4.se/1.1840351/2010/09/27/har_ar_arets_idoler_2010. Läst 1 oktober 2010. 
 28. ^ "Idol hotas av strejk", P1-morgon, Sveriges Radio, 17 november 2016. Åtkomst den 17 november 2016.
 29. ^ Dante Thomsen (9 december 2016). ”Beskedet: Det blir ingen strejk i Idol 2016”. Expressen. https://www.expressen.se/noje/idol/beskedet-det-blir-ingen-strejk-i-idol-2016/. Läst 7 september 2021.