Iduna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För asteroiden, se 176 Iduna.
Iduna
Iduna periodical.jpg
Första häftet, 1811
PublikationstypTidskrift
Grundad1811
Nedlagd1824 (sista häfte 1845)
IdeologiGöticism
SpråkSvenska
HuvudägareGötiska förbundet

Iduna var en svensk tidskrift som med oregelbundna mellanrum gavs ut av det göticistiska litterära sällskapet Götiska förbundet åren 18111824 (ett sista, elfte, häfte kom emellertid så sent som 1845). Tidskriften, som ursprungligen kallade sig "en skrift för den nordiska fornålderns älskare", skapades på förslag av Erik Gustaf Geijer, som även verkade som redaktör. Flera av Geijers diktverk publicerades också först i Iduna.

Arvid August Afzelius tillförde översättningar från Poetiska Eddan (Völuspá och Solar liod) och främjade genom sin med musikbilaga offentliggjorda ballad Näcken det nyvaknade intresset för den svenska folkvisan.

arkeologins område innehöll Iduna flera avhandlingar av fornforskare, särskilt av Jakob Adlerbeth (bland annat "Tankar om sättet att uppsöka och vårda fäderneslandets fornlemningar").

Titeln, Iduna, är en namnvariant på Idun, som i den fornnordiska mytologin omväxlande beskrivs som kärlekens respektive kunskapens gudinna.

Esaias Tegnérs diktverk Frithiofs saga publicerades ursprungligen (åtminstone i delar) av Iduna.

Bland andra som bidrog med skrifter till Iduna märks Per Vilhelm Tholander, Sven Lidman, Magnus Bruzelius och Wilhelm Gumælius.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]