If Skadeförsäkring

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”If...” leder hit. För filmen från 1968, se If.....
If Skadeförsäkring
Bergshamraleden if 2010.jpg
If Skadeförsäkrings huvudkontor som sträcker sig över Bergshamraleden
TypFörsäkringsbolag
HuvudkontorSolna
NyckelpersonerKoncernchef: Morten Thorsrud.
BranschSakförsäkring, personförsäkring, företagsförsäkring
Produkterförsäkring
Antal anställda6 200
Historia
Grundat1999
Ekonomi
Omsättning42 miljarder SEK
Struktur
ÄgareSampo Abp (Helsingfors)
ModerbolagIf Skadeförsäkring Holding AB
Övrigt
SloganLugn, vi hjälper dig
Webbplatswww.if.se

www.if.fi www.if.no

www.if.ee
FotnoterÅrsredovisning 2015 för If Skadeförsäkring Holding AB

If Skadeförsäkring (if...) är ett försäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Estland, Lettland och Litauen. Bruttopremieinkomsten var 42 miljarder svenska kronor år 2015.[1] Koncernen har cirka 6 200 anställda.[1] Huvudkontoret ligger i Bergshamra, norr om Stockholm. If erbjuder sakförsäkringar, personförsäkringar och företagsförsäkringar för kunder på nationella marknader i dessa länder. Dessutom erbjuder If företagskunder med internationell verksamhet service vid filialkontor och via nätverk utomlands.

Morten Thorsrud, född 1971, är koncernchef i If sedan 2019.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Företaget bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. År 2001 blir finländska Sampos skadeförsäkringsverksamhet en del av If och företaget blir det största skadeförsäkringsbolaget i Norden.[2] Från 2002 tillkom även försäkringsbolaget Dial försäkringsaktiebolag som en enhet i If Skadeförsäkring. Den 6 maj 2004 köpte Sampo Skandias, Skandia Livs och Storebrands aktier i If. Den 5 oktober 2004 köpte Sampo Varmas aktier i If. Det innebär att If sedan dess är helägt av Sampokoncernen.

Affärsområden[redigera | redigera wikitext]

Ifs verksamhet är indelad i fyra affärsområden baserat på segmenten Privat, Företag, Industri och Baltikum. Affärsområde Privat vänder sig till privatkunder i hela Norden. Affärsområde Företag omfattar små och medelstora företag och affärsområde Industri riktar sig till stora företagskunder med över 500 anställda. Den baltiska verksamheten omfattar såväl privat- som företagskunder.

Namnet och logotypen[redigera | redigera wikitext]

Logotypen består av en blå cirkel med de gemena bokstäverna "if" i kursiv med tre punkter efter. Namnet antogs i samband med sammanslagningen 1999. If är ingen förkortning utan kommer från ordet "om" på engelska, som syftar till ”om något händer”.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]