Igår, idag, imorgon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För Turids, Lena Ekmans och Jan Hammarlunds album med samma namn, se Igår, idag, imorgon (musikalbum).
Igår, idag, imorgon
(Ieri, oggi, domani)
Genre Komedi
Regissör Vittorio De Sica
Producent Carlo Ponti
Joseph E. Levine
Manus Billa Billa
Eduardo De Filippo
Alberto Moravia
Isabella Quarantotti
Cesare Zavattini
Skådespelare Sophia Loren
Marcello Mastroianni
Originalmusik Armando Trovajoli
Fotograf Giuseppe Rotunno
Klippning Adriana Novelli
Distribution Embassy Pictures Corporation
Speltid 118 minuter
Land Italien Italien
Språk Italienska
Intäkter $10 miljoner (USA)
IMDb SFDb

Igår, idag, imorgon (italienska: Ieri, oggi, domani) är en komedifilm i antologiformat från 1963. Den regisserades av den italienska regissören Vittorio De Sica [1] och medverkar gör stjärnor som bland andra Sophia Loren och Marcello Mastroianni. Filmen består av tre korta berättelser om par i olika delar av Italien.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Adelina i Neapel[redigera | redigera wikitext]

År 1953, i de fattigare delarna av Neapel, försörjer Adelina (Loren) sin arbetslösa man Carmine (Mastroianni) och sitt barn genom att sälja insmugglade cigaretter. När hon inte kan betala sina böter ska hennes möbler beslagtas men hennes grannar hjälper henne genom att gömma dem. En advokat som bor i området upplyser Carmine om Adelina kommer att fängslas eftersom böter och möbler står i hennes namn. Enligt italiensk lagstiftning kan dock inte en havande kvinna fängslas under en graviditet eller inom sex månader efter en graviditet, så Adelina bestämmer sig för att avsiktligt hålla sig gravid. Efter sju barn är Carmine utmattad och Adelina måste göra valet att bli gravid med deras gemensamma vän Pasquale (Aldo Giuffrè), eller att spärras in.

Anna i Milano[redigera | redigera wikitext]

Anna (Loren i kläder designade av Christian Dior) är gift med en mycket rik industriman och har en älskare som heter Renzo (Mastroianni). När de tillsammans åker i hennes mans Rolls Royce, måste Anna välja vad som är viktigast för henne, Renzo eller Rollsen. Renzo måste ompröva sin förälskelse i Anna, då hon inte visar några känslor när de nästan kör över ett barn.

Mara i Rom[redigera | redigera wikitext]

Mara (Loren) arbetar som prostituerad i sin lägenhet. Hennes kunder är från det övre samhällsskiktet, inklusive Augusto (Mastroianni), den rika, mäktiga och neurotiska sonen till en av Bolognas industrimän.

Maras ålderstigna grannes sonson, en stilig och oerfaren ung man som studerar till präst, är på besök och förälskar sig då i Mara. Till sin mormors bestörtning vill den unge mannen lämna sin präststudier för att vara med Mara eller gå med i Franska främlingslegionen om Mara avvisar honom. Mara lovar att fösa den unge mannen tillbaka in i rättfärdighetens fålla och få honom att återvända till sina studier. Hon tar hjälp av Augusto med detta uppdrag. I filmens klimax framför Mara en striptease.

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Priser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”NY Times: Igår, idag, imorgon”. NY Times.com. http://movies.nytimes.com/movie/55789/Yesterday-Today-and-Tomorrow/details. Läst 22 mars 2009. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia