Illustratör

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Illustration av Carl Larsson för boken "Folksagor" av Peter Christen Asbjørnsen och Jørgen Moe, utgiven 1927

En illustratör är en person som skapar illustrationer på beställning. Illustrationerna ska ofta fungera som komplement till en text för att skapa uppmärksamhet, informera, förtydliga, instruera, visualisera, roa eller för att göra någonting snyggt och tilltalande. Illustrationerna sätts ofta samman av en formgivare eller art director tillsammans med text i en grafisk form så som böcker, redaktionella tidningar, reklam, informationsmaterial, spel och eller webbsida.

Tekniken för att ta fram en illustration kan variera och kan göras digitalt eller analogt eller i en kombination av de båda. De klassiska teknikerna är tvådimensionell teckning i blyerts, med färgpennor eller krita, målning med akvarell, akryl, gouache eller olja. Numera framställs många illustrationer, både tvådimensionella och tredimensionella, digitalt i dator eller på ritplatta i program som Illustrator, Photoshop, Corel Draw, Paint, ProCreate, Maya, Cinema4D eller liknande. Ofta så blandas de båda teknikerna så att någonting skissas först för hand för att sedan tecknas rent eller färgläggas i dator.

Många illustratörer har en utbildning på konstskola, folkhögskola med bildinriktning, serietecknarskola, animationsskola eller som någon form av designskola. Men det finns även många som är helt självlärda.

Att arbeta som illustratör innebär oftast att man jobbar som egenföretagare då det är ganska få företag som anställer en illustratör. Den digitala spelindustrin och animationsindustrin har dock på senare år kommit att bli en viktig arbetsgivare. De frilansande illustratörerna arbetar med kortare eller längre uppdrag till flera olika uppdragsgivare eller med helt egna projekt. Det kan handla om allt från flera illustrationer till en bok, mönster till ett tryck på en handduk, en seriestrip eller kanske en enstaka bild till en reklamkampanj.

I Sverige samlas många illustratörer i organisationen Svenska tecknare. De har som uppgift att inspirera, utbilda, ge ekonomisk och juridisk rådgivning till sina medlemmar. Många samlas även hos Illustratörcentrum som har som uppgift att marknadsföra och inspirera sina medlemmar. En del illustratörer finns även representerade av en illustrationsagentur.

Skolor (urval)[redigera | redigera wikitext]

Illustratörer (urval)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]