Inbränning

Från Wikipedia
Inbränd skärm, vilket syns eftersom skärmen är avstängd.

Inbränning är ett icke önskvärt fenomen som kan uppstå på olika typer av bildskärmar och TV-apparater under vissa förhållanden. Om samma statiska bild visas under en längre tid, så kan bilden brännas in eller fastna på bildskärmen.[1] Orsaken är att fosforerna på bildytan används i olika omfattning och därmed åldras olika mycket, vilket leder till att vissa partier av bildytan blir ljussvagare än andra.

En inbränd bild syns tydligast när bildskärmen visar ljusa enfärgade partier, varpå den framträder som en skuggbild. Det syns även ofta tydligt om skärmen är avstängd.

Problemet var vanligt på datorskärmar och datorspel, som ofta visade samma bild dag ut och dag in. För att motverka detta uppfanns skärmsläckare som vid inaktivitet varierade skärmbildens färger och innehåll med jämna mellanrum.

Olika bildskärmsteknologier och fabrikat är olika känsliga för inbränning.[2] Generellt sett gäller att ju nyare bildskärm, desto mindre känslighet eftersom tillverkarna förbättrar hållbarheten i fosforerna.

Inbränning kallas också den testprocess som används vid produktion av elektronik. Processens syfte är att stimulera fram latenta fel i ett aktuellt exemplar av produkten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]