Indokina

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Indokina med Franska Indokina i mörkgrönt
Franska Indokina

Indokina eller Bortre Indien[1] är den större halvö i Sydostasien som skjuter ut mellan Thailandviken i sydväst och Tonkinbukten i nordöst och som idag utgörs av staterna Vietnam, Kambodja och Laos, samt delar av Thailand och Burma. Indokina kan även ha en vidare betydelse och syfta på en större geografisk region där hela kontinentala Sydostasien, inklusive Malackahalvön och hela Thailand och Burma (ibland även delar av Kina, såsom Hainan och Yunnan), men undantaget de indonesiska öarna, inräknas. Historiskt syftar det på Franska Indokina, en fransk koloni i området från 1887 fram till 1954, bestående av nuvarande Vietnam, Laos och Kambodja.

Historiskt har länderna på det sydostasiatiska fastlandet påverkats både från Kina och Indien, men i varierande omfattning. Det indiska inflytandet över området var till en början hinduistiskt, men buddhismen kom senare att bli områdets huvudsakliga religion (som exempel kan nämnas det kända Angkor Wat, som uppfördes på 1100-talet som en hinduistisk helgedom, men som på 1300- eller 1400-talet gjordes om till buddhistiskt). De flesta sydostasiatiska länder har influerats främst från indiskt håll med endast mindre påverkan från Kina, medan förhållandet varit det omvända i Vietnam, där de huvudsakliga kulturella influenserna kommit från Kina, till följd av den omfattande period i Vietnams historia då landet varit underställt kinesiskt styre, och med endast mindre indiskt inflytande, och då främst i södra delen av landet, som länge behärskades av det hinduistiska riket Champa.

Den huvudsakliga religionen i området är buddhism; till följd av olika påverkan utifrån är theravadatraditionen dominerande i större delen av Sydostasien, medan mahayanatraditionen, som införts från Kina, dominerar i Vietnam, med en liten minoritet theravada i södra delen av landet. Majoriteten av Malaysias befolkning är muslimer, med minoriteter buddhister, kristna och hinduer; i Singapore är buddhismen den största religionen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Olsson, Katarin: Bortre Indien i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 20 september 2015.