Indonesiska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Indonesiska
Bahasa Indonesia
Talas i Indonesien, m.fl.
Antal talare Över 23 miljoner modersmålstalare, 140 miljoner med språket som andraspråk.[1]
Språkfamilj Austronesiska språk
Officiell status
Officiellt språk i Indonesien
Språkmyndighet Pusat Bahasa
Språkkoder
ISO 639-1 id
ISO 639-2 ind
ISO 639-3 ind

Indonesiska (Bahasa Indonesia) är det officiella språket i Indonesien. Det är en variant av malajiska, och likheten mellan de två språken uppskattas till över 80 %[1] och kan närmast jämföras med skillnaden mellan svenska och norska. En person med indonesiska som modersmål förstår malajiska till nöds, och vice versa.

Ordet "bahasa" betyder på svenska "språk", "tungomål".

Indonesiska skrivs vanligen med det latinska alfabetet, i mindre utsträckning även med det arabiska alfabetet. Det skrivs även på braille för synskadade.

Idag växer antalet talare av indonesiska extremt snabbt, på bekostnad av de mindre lokalspråken i landet.

Indonesien var tidigare en holländsk besittning med nederländska som officiellt språk, vilket medfört att en del nederländska ord hänger kvar som lånord i indonesiska än i dag (2017).

I västvärlden används Bahasa ibland[källa behövs] felaktigt synonymt med "indonesiska" och i viss mån även "malajiska", men på dessa språk heter även andra språk Bahasa; svenska heter till exempel på indonesiska Bahasa Swedia ("Sveriges språk") och på malajiska Bahasa Sweden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Lewis, M. Paul, Gary F. Simons, and Charles D. Fennig, (2013). ”Indonesian”. Ethnologue: Languages of the World. Dallas, Texas: SIL International. http://www.ethnologue.com/language/ind. Läst 6 juli 2013. 


Wikipedia
Wikipedia har en upplaga på Indonesiska.