Industrivärden

Från Wikipedia
Aktiebolaget Industrivärden
Industrivärden.svg
Storgatan 10, 2013 02.JPG
Huvudkontoret för Industrivärden.
Org.nr556043-4200
TypPublikt aktiebolag
Nasdaq NordicINDU A
Nasdaq NordicINDU C
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerFredrik Lundberg
Styrelseordförande
Helena Stjernholm
Koncernchef VD
BranschInvestmentbolag
Historik
Grundat1944
GrundareSvenska Handelsbanken
Ekonomi
Omsättning 5,479 miljarder SEK
Rörelseresultat –13,887 miljarder SEK
Vinst efter skatt –13,967 miljarder SEK
Tillgångar 134,756 miljarder SEK
Eget kapital 126,18 miljarder SEK
Övrigt
SloganLångsiktig aktiv ägare i framstående företag.
WebbplatsIndustrivarden.se
FotnoterStatistik från 2022 års bokslut.[1]

Aktiebolaget Industrivärden är ett investmentbolag med anknytning till Handelsbanken. Företaget grundades 1944 och har sitt huvudkontor på Storgatan 10 i Stockholm.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Tillkomsten av investmentbolag i Sverige har sitt ursprung i ett lagförslag som skulle begränsa bankers värdepappersinnehav. Detta gjorde att Stockholms Enskilda Bank lade sina innehav i Investor och Handelsbanken i investmentbolaget Industrivärden. Under den stora depressionen på 1930-talet hade bankerna övertagit stora aktieinnehav som säkerhet för lån.

Industrivärden bildades 1944 och delades ut till aktieägarna i Svenska Handelsbanken. Det ursprungliga stora aktieinnehavet var i Telefonaktiebolaget LM Ericsson. Av de ursprungliga innehaven är detta det enda som återstår 2012.

På 1950-talet tillkom stora aktieposter i AGA (sålt 1999), Handelsbanken och SCA. Under 1960- och 1970-talet byggdes en fastighets- och byggsektor upp med bland andra byggföretaget John Mattson samt byggmaterialföretagen Gullfiber och Olsson & Rosenlund. På 1970- och 1980-talen hade den totala portföljen blivit bred med ett trettiotal innehav.

Portföljen koncentrerades under 1980-talet då fastighets- och byggsektorn successivt koncentrerades till Skanska. Under den svenska 1990-talskrisen köpte Industrivärden in sig i ett antal helägda mindre bolag som sedan avyttrades med goda förtjänster. Under 1990-talet tillkom stålföretagen Sandvik AB och SSAB som viktiga portföljinnehav medan fastighetsinnehaven avyttrades i sin helhet.

Industrivärden hade från sin start 1944 fram till hösten 2005 alltid haft något eller några helägda bolag. Men efter ett strategiskt övervägande valde bolaget att 2005 börsnotera sitt enda kvarvarande helägda bolag i form av teknikhandelsbolaget Indutrade samt att 2006 sälja häftklammertillverkaren Isaberg Rapid. Sedan dess består Industrivärdens enda tillgångar av poster i börsnoterade aktiebolag.[2]

Industrivärden har historiskt sett haft en konservativ investeringsfilosofi där bolaget haft en låg belåning i sina investeringar. Under åren 2006–2007 frångick Industrivärden denna konservativa filosofi genom att med lånade pengar ta en stor ägarposition i AB Volvo där riskkapitalisten Christer Gardell hade köpt en stor mängd aktier och därmed hotade Handelsbankssfärens stora ägarposition. I börsnedgången från hösten 2007 drabbades Industrivärden hårt då dels bolagets aktieinnehav hade kraftiga nedgångar i pris medan lånebördan till följd av Volvoinnehavet och en stor nyemission i SSAB kvarstod. Resultatet blev en kraftigt ökat skuldsättning som under hösten 2008 uppgick till mer än 30 % av aktieinnehavens värde samt ett mycket kraftigt fallande substansvärde. Under 2010 har skuldsättningsgraden åter kommit ner mot 20% som är bolagets långsiktiga mål, samtidigt som substansvärdet åter börjat stiga.

Innehav[redigera | redigera wikitext]

Industrivärdens största innehav är (mars 2020)[3]:

Mindre innehav

Ägare[redigera | redigera wikitext]

Industrivärden har som investmentbolag med ett väl diversifierat innehav men med ett komplicerat ägarförhållande. Många mindre ägare och flera av de egna innehaven också ägt aktier i Industrivärden det har alltid lockat till sig privata ägare som tagit en aktiv del av bolaget. Under början av 1990-talet var exempelvis Ingvar Kamprad genom bolaget Inter Ikea Systems en stor ägare i bolaget. Under slutet av 1990-talet var finansmännen Mats Qviberg och Sven Hagströmer genom Investment AB Öresund näst största ägare i Industrivärden men sålde sin post i början år 2000 i sin helhet. Idag är den främste ägaren Fredrik Lundberg genom investeringsföretaget L E Lundbergföretagen som kontrollerar ungefär 25 % av bolaget (röstetal per sista december 2023)[4].


Ledande befattningshavare[redigera | redigera wikitext]

Industrivärden har genom åren haft många kända näringslivspersonligheter som ledande befattningshavare. Fram till år 2015 har de på ett eller annat sätt haft anknytning till Handelsbankssfären antingen med en bakgrund inom Handelsbanken eller inom industriföretagen inom sfären såsom SCA, Ericsson och så vidare.

Sedan år 2015 leds företaget av VD Helena Stjernholm. Styrelseordförande är Fredrik Lundberg.

Samarbete med högskolor och universitet[redigera | redigera wikitext]

Företaget är en av de främsta medlemmarna, benämnda Capital Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till Handelshögskolan i Stockholm och nära samarbetar med den vad gäller utbildning och forskning.[5]

Se även[redigera | redigera wikitext]

  • Havssvalget 17, fastigheten vid Storgatan 10 i Stockholm där Industrivärden har sitt huvudkontor sedan 1991 efter att dåvarande VD:n Carl-Erik Feinsilber låtit återställa den förvanskade jugendfastighetens fasad till sitt praktfulla originaluttryck från 1907 och restaurerat stora delar av interiören genom arkitekterna Rolf Eppens och Christer Pettersson. [6] Idag är Eppens Arkitektur AB fastighetens husarkitekter.[7]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]